Luksuriøst kveldsbad. Bading som metode for å få en fantastisk kropp

Luksuriøst kveldsbad. Bading som metode for å få en fantastisk kropp

Selv om det kan høres overraskende ut, er det å bade en av de beste metodene for å gjøre kroppen din sunn og vakker på. Vet du hvordan du tar vare på kroppen din under og rett etter et bad? Er du kjent med fordelene ved å ta jevnlige bad? Føl deg som Cleopatra og dypp kroppen i et nærende bad med melk og honning eller bruk andre ideer for å ta et fantastisk avslappende bad. 

Når en tøff dag endelig er over, fortjener du definitivt en stund til å slappe av og roe deg ned. Og det er ingen bedre måte å oppnå dette på enn med et bad - og det trenger ikke å være en fancy spabehandling; det er mer enn nok med et vanlig bad hjemme. Hemmeligheten er å velge riktig tilskudd til badet ditt (som f.eks. naturlige skjønnhetsoljer). Det er bare da at badet gir ønsket utfall i form av en pleiende opplevelse for kroppen og sjelen. Kroppen elsker tross alt bad, så hvorfor ikke gjøre mest mulig ut av det?

Bading i kulturen. Morsomme fakta!

Et gammelt japansk ordtak er som følger: "Ta et bad, det føles nesten som himmelen". Japanere gir bading en veldig metaforisk mening. For eksempel bader de kroppen i kaldt vann på nyttårsaften for å øke sjansen for et rikt liv. I den japanske kulturen symboliserer ikke bading bare en fysisk renselse, men også en spirituell en. 

Azerbaijan er det andre slags ritualer knyttet til bading. Folket i Azerbaijan bader i ... råolje, som, tro det eller ei, faktisk er ansett for å være en god behandling mot alle slags hudproblemet. I Ungarn er bad i termiske bassenger en måte å slappe av hele dagen på, akkurat som danskene som assosierer bad med hygge. 

Imidlertid er det tyrkerne, med sin rensende Hammam-tradisjon, som tar bading mest alvorlig. Her er badet en metafysisk opplevelse - et bad i et tyrkisk badehus varer i noen timer og er delt opp i flere stadier som hver har en spesiell mening. 

Til og med i antikken var badet anerkjent for sin utrolige kraft. Det best kjente eksempelet er bad i eselmelk og honning. Det er antatt at slike melkebad var spesielt populært hos Cleopatra som, faktisk, tok slike bad jevnlig. Ritualet var ment å skulle bevare ungdommeligheten og skjønnheten. Det er spesielt interessant at slavene som gjorde klart bad for Cleopatra trengte melk fra 700 merrer for å fylle et badekar! Når det kommer til europeiske hertuginner er det antatt av Cathrine den store badet i eggeplommer, mandelolje, rosevann og ... vodka! 

Fordelene med bading. Hva er fordelene? 

I dag, siden vi har begynt å innse de mange fordelene med denne behandlingen, melder stadig flere om at de tar lange bad i stedet for raske dusjer. Hvis vi har muligheten, hopper vi gjerne i badekaret for å dyppe oss i det pleiende ritualet med varmt vann og aromatiske oljer. Men er det en god ting å gjøre?  

Å dyppe kroppen i et bad er, i det store og hele, en måte å slappe av på etter en lang og slitsom dag. Denne enkle behandlingen kan betydelig redusere risikoen for depresjon fordi den gir avslappelse, hjelper oss med å roe oss ned og eliminere ettervirkningene av å ha vært stresset. 

I tillegg er bading assosiert med ren nytelse fordi det også er en terapeutisk prosedyre. Å dyppe kroppen i vann med en bestemt temperatur bidrar til å få musklene til å slappe av og motvirke muskelkramper samt at det reduserer smerte i leddene og hodet, for eksempel. Noen sammeneligner effektene av et avslappende bad med det man oppnår ved en full kroppsmassasje

Fordelene med bading inkluderer også detox av kroppen og at kroppen får tilført viktige nærende stoffer. I tillegg fremmer behandlingen god sirkulasjon av blod og lymfesystem, noe som motkjemper cellulitter og til og med gjør kroppen slankere. 

Hvis vi ønsker å unngå forkjølelser, kan et bad styrke immunforsvaret. Når det kommer til søvnproblemer, blir det sagt at et varmt bad motvirker insomnia ved at det bidrar til at vi sovner. 

Sist, men ikke minst, er en av de største fordelene med bading den antialdrende effekten som denne behandlingen har. Antioksidanter, kombinert med et avslappende bad, er nok til å forsinke aldringsprosessen ved å gjøre huden med elastisk samtidig som det reduserer misfarging, rynker og andre tegn på tidens tann på kroppen vår. 

Hvordan gjøre klart et bad hjemme? 

Den gode nyheten er at du ikke trenger å besøke et spa for å få mest mulig ut av det et bad kan tilby deg. Et avslappende, oppfriskende og energigivende bad kan enkelt gjennomføres hjemme. 

Det er selvsagt at du trenger et badekar, men du trenger også litt mer for å gjennomføre dette skjønnhetsritualet. Hva annet bør du kjøre klart?

Badevann

Uten vann blir det ikke noe bad, det sier seg selv. Det er best om vannet ikke er for hardt, siden hardt vann kan bidra til å forverre hudens tilstand. Du kan filtrere vannet hvis du vil, men heldigvis er det aller viktigste hvilken temperatur vannet holder:

21-27ºC - et lunkent bad har en lindrende effekt
34-37ºC - et varmt bad får deg til å slappe av
28-42ºC - et veldig varmt bad stimulerer blodsirkulasjonen

Badekostmetikk

Det finnes et overraskende stort antall produkter man kan tilsette til badevannet. Noen ganger kan snarveier være uheldig, så det å gjøre klart et bad med naturlige tilsetninger er veldig fordelaktig. Denne praksisen gir deg faktisk mange muligheter - det du tilsetter badevannet påvirker egenskapene og effekten badet har på deg. Du kan åpenbart kombinere og blande ingredienser for å skape en bad som er skreddersydd til dine behov. 

Hva er det verdt å tilsette i badet for å gjøre hudens tilstand bedre?

Badeoljer

Det beste blant naturlige badetilskudd er oljer som styrker den naturlige hydrolipid-barrieren i huden, holder på fuktighetsnivået, nærer, gir mykhet og fremmer elastisitet. Åpenbart vil hvert oljebad ha forskjellige egenskaper, knyttet til hvilken olje du velger til badet ditt:

 • mandelolje - fjerner strekkmerker og cellulitt
 • kokosolje - pleier hudens fuktighetsnivå og beskytter den
 • arganolje - nærer, regenererer og lindrer irritasjon
 • linfrøolje - antiinflammatorisk og regenererende
 • jojobaolje - gir mykhet og lindrer tegn på for eksempel eksem
 • sheasmør - lindrer og regenererer solbrent hud

Essensielle oljer til badet

Hvis du ønsker å gi badet ditt noe aromaterapeutiske egenskaper, bør du strekke deg etter essensielle oljer. Ikke bare kan de få huden din i godt humør, få deg til å slappe av eller gi deg ny energi (avhengig av hvilken olje du velger) men de er også antiseptiske og har en god pleiende effekt på huden. Under finner du en liste over de mest populære essensielle oljene du kan velge mellom:

 • bergamotolje - minimerer svetting, lindrer tegn på akne og forkjølelsessår, reduserer spenning i nervene
 • sitronolje - lindrer revmatiske, støtter i kurering av eksem og jevner ut misfarging
 • lavendelolje - lindrer, hjelper deg med å sovne, får deg til å slappe av og reduserer i tillegg inflammasjon og strekkmerker
 • appelsinolje - booster humøret, gir energi, lindrer muskelkramper og gjør huden mer elastisk
 • roseolje - har sterke revitaliserende egenskaper, fjerner strekkmerker, motvirker lekkasjer fra små blodkar og er perfekt til behandling av tørr hud
 • ylang-ylangolje - stimulerer mikrosirkulasjonen, reduserer overdreven sebumproduksjon og lindrer angst
 • peppermynteolje - reduserer irritasjon i huden som resultat av barbering eller insektbitt, lindrer smerte
 • tetreolje - perfekt til behandling av soppinfeksjon i hud og negler, bidrar til å helbedre brannsår

Urtebad

Å tilsette ferske eller tørkede urter (eller urteessens) i varmt vann er en perfekt metode for å berike et vanlig bad med spesielle egenskaper. Et slikt bad vil påvirke deg forskjellige basert på hvilke urter du velger:

 • kamomille - er antibakterielt, reduserer akne, hjelper deg med å sovne
 • lindeblomst - gir lindring, roer ned, reduserer kløe og irritasjon
 • nesle - lindrer, roer deg ned, lindrer klør og irritasjon
 • humle - lindrer irritasjon i huden, hjelper deg med å slappe av og eliminerer problemer med insomni
 • lavendel - får deg til å slappe av, gjenoppretter balansen, reduserer stress og lindrer hodepine
 • rosmarin - lindrer irritasjon, lindrer stress og gjør huden glatt
 • mynte - er antiseptisk, reduserer tegn på revmatisme, roer nervene

Andre tilskudd til bad

Utenom oljer og urter kan du også tilsette andre ting til badet som har en positiv effekt på huden. De gode nyhetene er at mye av dette er ting som ofte har for hånden, og mange er ikke klare over hvilke store fordeler disse tilbyr:

 • melk (geitemelk er best) - et bad i melk er en kongelig måte å oppnå glatt, velfuktet og velnæret, ungdommelig hud
 • honning - naturlig honning er verdt å tilsette i badet dersom du trenger tilføring av fuktighet
 • mangansulfid (også kjent som epsom-salt) - en av de fineste typene salt, kjent for å bidra til avslapning og rensing av huden
 • linfrø - en reduksjon med linfrø er effektivt når det kommer til å redusere irritasjon (inkludert AZS) og tilfører fuktighet til huden
 • gjær - fordi gjær er rikt på vitaminer i B-gruppen er det effektivt for å bekjempe akne, psoriasis og andre hudproblemer
 • bakepulver - anerkjent for å være et potent rensende stoff som frigjør huden fra giftstoffer og andre urenheter

De beste badeoppskriftene

Hvis du ikke vet hvordan du skal oppgradere et vanlig baderituale for å oppnå en spesiell effekt, kan du benytte deg av følgende badeoppskrifter. Her er de beste hjemmebadene du kan lage helt selv!

 1. Nærende bad - hell 1/2 liter kokende vann over 50 g tørket tagetes i en gryte, sett lokk på og la dette stå i 20 minutter. Sil væsken, tilsett 125 ml honning, bland godt og tilsett i badevannet. Berik med noen dråper hyaluronsyre.
 2. Oppfriskende bad - bland 125 ml honning med 2 liter fet melk (helst geitemelk). Tilsett i badevannet og berik med åtte dråper roseolje. Du kan eventuelt tilsette ferske rosebladet (dette ser fantastisk ut!).
 3. Lindrende bad - bland 100 g tørket kamomille, 50 g lindeblomst, hagtorn og lavendel. Putt de tørkede urtene i en linpose, knyt den igjen og dypp den i den i varmt vann. Klem noen ganger mens du bader for å hjelpe urtene med å frigi næringsstoffene sine.
 4. Antiaknebad - putt 100 g hvetekli i en pose, dekk med vann og la koke i i 30 minutter. Klem posen og tilsett væsken i badevannet sammen med 30 g fersk gjær og 10 droper bergamotolje.
 5. Mykgjørende bad - gjør klar 250 ml kjernemelk, 2 ss honning og 125 ml olivenolje eller mandelolje. Tilsett ingrediensene i varmt vann og rør. Du kan bruke mer enn bare én olje.
 6. Rensende bad - ta frem 200 g mangansulfid og 3 ss bakepulver og tilsett begge ingrediensene i varmt vann. Berik badet med neslereduksjon og noen dråper tetreolje. 

Hvordan booste badets forskjønnende effekt enda mer?

Et bad er ikke bare en måte å lindre kroppen og sjelen på - man lindrer også huden. Men er behandlingen begrenset til disse tre områdene? Ved å benytte deg av noen få triks kan du forvandle et vanlig hjemmebad til et skikkelig spa og gi pleie til hele kroppen din.

La oss starte med å fokusere på hårpleien du kan gjøre under et bad. Alt du trenger å gjøre er å - før du setter deg i et bad med aromatiske oljer - påføre enten en hårmaske eller hårolje. Fuktighet og høyere temperatur vil gjøre håroljebehandlingen din enda mer effektiv og du får også effekten av en damphårbehandling. Mens du nyter fordelene ved et bad, trenger de nærende stoffene dypt inn i håret ditt og pleier hårets tilstand fra innsiden. 

På samme måte kan man pleie huden i ansiktet. Påfør en ansiktsmaske (enten en fra butikken eller en hjemmelaget en) og kos deg i et øyeblikk med avslapning mens de nærende stoffene i masken pleier huden din. Naturligvis bør ansiktsmasken du bruker svare til det huden din trenger. 

 

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring