Hvordan lage spa hjemme? Nyttige tips og effektive oppskrifter

Hvordan lage spa hjemme? Nyttige tips og effektive oppskrifter

Høsten er en ganske nostalgisk årstid, mens vinterkveldene har en tendens til å trekke ut... Har du lyst til å gjøre høstbluesen litt lystigere? Lag spa hjemme. Ikke bare er det helt i tråd med høst- og vintermagien og får deg til å føle deg avslappet, men det gir også en boost til den biologiske klokken, tilfører energi og har en fantastisk pleiende effekt på huden. Spabehandlinger trenger ikke å utføres på et hotell eller klinikk. Du kan dra nytte av dem i ditt eget hjem. Vi skal nå gi deg de beste tipsene til hvordan du kan lage spa hjemme.

Hva betyr egentlig ordet "spa"?

"Spa" står for det latinske sanus per aquam, det vil si "helse gjennom vann". Turer til helbredende vann var en vanlig ting å gjøre for lenge siden. Spa - en belgisk by - er kjent for sitt varme vann og er som et fristed for helsebringende behandlinger. Byen har vært med på å skape navnet. I dag omfatter navnet spa en rekke avslappende og forskjønnende aktiviteter i et bad.

De tidlige skikkene med å bruke vannets helsebringende og helbredende kraft er fortsatt populære og verdsatt. Helse- og avslapningsbad, duftoljemassasjer, skrubb og andre kroppsbehandlinger er eksempler på spabehandlinger De har som mål å gjenopprette vitalitet, helse og skjønnhet. Å få profesjonelle behandlinger innebærer å betale store summer og lete etter en ledig dato på et hotell eller en klinikk. Likevel vil behandlingene du utfører hjemme gi like mye avslapning som de du må betale for.

Formålet med spabehandling: kroppsbad og vanntemperatur

Uten tvil er det mest behagelige øyeblikket i hele spabehandlingen når du senker deg ned i et badekar fylt med velduftende, varmt vann. Vent litt, hva med vannet? Varmt eller glovarmt? Hva er vanntemperaturen som vil skjemme bort huden din? Selvfølgelig avhenger det av forventningene dine og hvor lenge du ønsker å ligge og slappe av:

  • varmt bad (37 °C - 39 °C) er en perfekt, men rask form for avslapning for aktive mennesker: Det varmer opp og lindrer ømme muskler. 15-30 minutter er den optimale tiden du bør oppholde deg i badekaret.
  • lunkent vann (31 °C - 36 °C) er også veldig avslappende, lindrer tretthet og gjør deg litt søvnig. 15 minutter i dette badekaret er fullt tilstrekkelig.
  • kjølig bad (25 °C - 30 °C) er en slags oppfriskning som vi ofte trenger. Et kjølig bad stimulerer, øker blodgjennomstrømningen og stoffskiftet. Opphold deg i badekaret i opptil 5 minutter.

Hvordan påvirker varme kroppen? Har et varmtvannsbad noen helsemessige fordeler? Vi vet at varme er deilig, og at et varmt bad føles himmelsk. Men det er dessverre ikke det sunneste du kan unne deg. La aldri vanntemperaturen overstige 40 °C. For varmt vann får huden til å tørke ut og utløser for tidlig aldring. Huden kan begynne å flasse og klø.

Oppskrift på det beste hjemmespaet og de åtte beste stegene mot en feilfri hud

1. Velg rett tidspunkt på dagen 

Det viser seg at tidspunktet når du utfører spabehandlingen har noe å si. Ideelt sett gjør du det om kvelden når ingenting eller ingen kommer i veien og kan ødelegge avslapningen. Gi beskjed til de som bor med deg og vennene dine om at du er utilgjengelig, slå av telefonen din og vær tilstede med følelsene og sansene dine.

2. Skap en avslappende atmosfære

Stemningen er hemmeligheten bak vellykkede spabehandlinger. Prøv å skape en romantisk atmosfære og finn frem alt som kan berolige sansene: duftlys, blomster, oljer, sett på avslappende musikk eller naturlyder (regn, havbølger, skog). Dekorer badet med beroligende lys. Kanskje du liker å lytte til poesi på lydbok? Du kan like gjerne ta med deg et glass vin, en bok, kakao, grønn te eller jordbær. Med andre ord, ta med deg alt som kan gjøre avslapningen og skjønnhetspleien hyggeligere.

3. Ta vare på kroppen din med spabehandlinger. Hva bør du bruke og hvordan?

Jo nærmere naturen, jo bedre. Det er derfor DIY-hudpleie er velegnet for hele behandlingen og imponerer med effekten så vel som ingredienser, tekstur, farge og duft som beroliger sansene.

Under spabehandlingen kan du bruke mange produkter du har hjemme: oljer, smør, salt, melk, honning, urter, hydrosoler, kaffegrut, eteriske oljer eller kosmetisk leire.

4. Tilbered et aromtaisk bad

Mulighetene er uendelige, og hver av dine spabehandlinger kan se ut og lukte annerledes. Du kan berike badet med naturlige eller aromatiske oljer, tilsette litt salt eller brusetabletter, tilsette litt melk eller legge en tett lukket, linpose fylt med aromaterapeutiske og pleiende urter i badekaret. Husk å ikke ha for varmt vann. Hvis du vil bli i badekaret lenger, unngå også for kaldt vann. Den optimale temperaturen er 36-39°C.

5. Lag en perfekt kroppsskrubb

En hjemmelaget kaffe- eller sukkerskrubb er uovervinnelig når du tilsetter en naturlig eterisk olje av høy kvalitet. DIY-kroppsskrubb er ofte mer effektiv enn ferdige eksfolieringsmidler. Husk å bruke den regelmessig, slik at du snart kan vise frem en fast, glatt og cellulittfri kropp.

6. Ikke hopp over ansiktet: Lag en naturlig maske

Et spabad hjemme er et ideelt tidspunkt for å lage en DIY ansiktsmaske fordi huden er mer absorberende og mykere på grunn av varmen, og dermed absorberer den næringsstoffer bedre; åpne porer og myk epidermis gir mulighet for dyprensing.

Når du ligger i badekaret, må du ikke glemme en god maske; helst lager du den selv! En som gir næring, pleier og renser huden samtidig. En rosa eller hvit kosmetisk leire er en perfekt ingrediens. Kombiner den med et blomstervann, aloejuice, oljer, urteinfusjoner - alt dette for å få en perfekt pleie for behovene til din hudtype.

7. Ta vare på håret ditt med den beste oljen

Hårbehandling med olje - på samme måte som med spa - ble utviklet for lenge siden og er et glimrende supplement til velvære. Behandlingen består i å gi næring til håret og hårsekkene med en naturlig olje eller en velkomponert blanding av oljer, og du smører oljen over fuktig hår, inkludert hodebunnen. Etter sparutinen skyller du oljen godt og sjamponerer håret.

8. Plei huden din med en naturlig DIY-krem 

Naturlige oljer er dine største allierte, så bruk dem når du kan. En naturlig bodylotion basert på sheasmør og makadamiaolje gir slående effekter i form av perfekt fuktet, elastisk og glatt hud. Denne typen krem er også egnet for hender og føtter, slik at du kan ha den med deg i en liten krukke og bruke den når du føler for det. Din egen duftsammensetning vil uten tvil få deg i godt humør (og ta deg tilbake til hjemmespaet ditt).

Enkel og effektiv hjemmelaget hudpleie for hjemmespa 

Aromatisk badeolje

Bland 25 ml jojobaolje, 25 ml avokadoolje med ca. 10 dråper eterisk lavendelolje (du kan like gjerne velge en annen avslappende eterisk olje med en lukt du liker, eller kombinere flere oljer). Pass bare på at oljen er trygg, ikke forårsaker allergiske reaksjoner eller irriterer huden.

Hjemmespa: Lag ditt eget næringsrike badesalt

Bland en kopp hver av havsalt (fin- eller grovkornet), rosa himalayasalt og bittersalt (også kjent som Epsom). Hvis du vil, kan du kombinere ulike typer korn for å gjøre det velduftende badesaltet enda deiligere. Husk bare at det tar lengre tid å løse opp grove korn.

Salt, spesielt magnesiumsulfat (Epsom), er en rik kilde til mineraler og er kjent for sin avgiftende, avslappende og hudreparerende effekt. Det gjør ekstra godt for fet hud og aknehud, det frigjør kroppen fra alle urenheter og etterlater den glatt og velpleid. Saltet som absorberes av huden i et bad, holder seg i huden i mellom 4 og 9 timer.

Hvis du ikke liker saltkorn i bunnen av badekaret, kan du legge saltet i en liten pose (organza eller lin) og legge den i vann. På denne måten smelter saltet og avgir alle de pleiende stoffene.

Hjemmespa: DIY urteposer

Bortsett fra badesalt kan du legge andre fantastiske ingredienser i posen. Her er noen gode alternativer: urter og havrekli. Du kan blande dem med noen dråper av din favoritt eteriske olje (disse har også en sterk pleiende og avslappende effekt), og tilsette sitrusskall, tørkede blomster (lind, ringblomst, timian), kanelstenger eller vaniljebønner.

Duften av eng og skog til badet ditt. Hvilke urter egner seg for spa?

Vi er bortskjemte med valgmuligheter og bør definitivt bruke litt tid på å skaffe oss mer informasjon om urtenes skjønnhetsfordeler. Vi presenterer de mest populære blandingene du kan lage til ditt hjemmespa.

BAD MED LØPSTIKKE, MYNTE OG SITRONMELISSE

Dette badet lindrer muskler og menstruasjonssmerter. Det kan til og med hjelpe deg med å slappe av etter en treningsøkt.

Løpstikke virker soppdrepende, mens melisse virker beroligende og lindrende.

BAD MED SALVIE, EIK OG ISOP

Badet beroliger nervene og lindrer smerter i muskler og ledd. Salvie påvirker nervesystemet, øker humøret og holder stresset borte, mens eikebark virker sammentrekkende, antibakteriell, soppdrepende, antiviralt, betennelsesdempende og hudstyrkende. Isop er en rik kilde til en rekke bioaktive stoffer, har en fantastisk pleiende og helende effekt på huden, stimulerer med sin aroma og beroliger sansene.

BAD MED LAVENDEL

Dette er en klassiker blandt alle typer spabad.

Lavendel har en karakteristisk lukt som mange av oss elsker. Den beroliger både kropp og sinn, gjenoppretter balansen og lindrer stress. Lavendelaromaen virker avslappende, mens lavendelinfusjon påvirker muskler over hele kroppen og er redningen etter en hard treningsøkt. Lavendelbad er ideelt for personer som lider av nevroser og nervøse lidelser, kronisk hodepine og migrene.

Hjemmespa: DIY kaffeskrbb

Bland en halv kopp kaffegrut med avokadoolje (for å få en jevn masse). Ha så oppi en teskje kanel og tilsett 5 dråper eterisk olje (gjerne grapefrukt- eller appelsinolje for å lage anti-cellulittskrubb).

Hell blandingen i en fin krukke. Masser skrubben inn i huden i noen minutter og skyll godt. I stedet for kaffe kan du prøve finmalt havrekli eller sukkerkorn (du masserer huden til sukkeret smelter).

Hjemmespa: DIY saltskrubb

Når du lager denne skrubben, bør du bruke finkornet salt for å unngå hudirritasjoner. Bland det med naturlig olje (bruk helst en blanding av castorolje og avokadoolje). Deretter tilsetter du opptil 10 dråper eteriske oljer (gjør det litt etter litt for å unngå hudirritasjoner). Bland alle ingrediensene godt. Ha den ferdige skrubben i en fin krukke eller en annen beholder du kan lukke godt for å holde på aromaen.

Hjemmespa: Massasjeolje for kroppen

Massasje er en viktig del av sparitualet. Det er den mest effektive måten å slappe av i musklene  og berolige nervene. Du kan massere kroppen på egen hånd, spesielt hvis du ønsker at massasjen skal gi næring til huden. Bruk naturlige oljer til dette formålet: Unngå syntetiske butikkoljer (de inneholder ofte parabener og alkoholer som ikke er bra for oppvarmet hud etter et bad). Bland en utvalgt naturlig olje med noen dråper eterisk olje: Mange av dem har en pleiende effekt, stimulerer blodgjennomstrømningen, virker avgiftende og beroligende.

Masser huden forsiktig. Hvis du vil, kan du skaffe deg et massasjeverktøy. En slik behandling fjerner giftstoffer fra cellene, stimulerer lymfestrømmen og har en oppstrammende og anti-cellulitteffekt.

Hjemmespa: en lett bodylotion beriket med makadamiaolje

Ha ca. 200 g sheasmør og 15 g bivoks i en gryte og varm den lett opp på komfyren slik at ingrediensene smelter (de må ikke koke). Ta gryten av komfyren og la den avkjøles litt (men ikke la den stivne).

Tilsett ca. 50 g macadamiaolje og 20 g jojobaolje. For å få kremen til å lukte fantastisk kan du tilsette din eteriske favorittolje i blandingen.

Neste trinn er å blande ingrediensene. Sørg for at blandingen er avkjølt, men likevel myk nok. Bruk en mikser og bland massen til den er luftig.

Ha kremen i en krukke og bruk den etter hvert bad. Masser den gjerne inn i huden på hender og føtter også.

Hjemmespa: DIY ansiktsmaske med kosmetisk leire og olje

Kosmetisk leire har en konsentrasjon av verdifulle mineraler som har en fantastisk rensende effekt. Hvit leire er den mildeste, men velg den som passer best til din hudtype. Den er pudderaktig, så det beste er å blande den med jojoba-, argan- eller avokadoolje slik at leiren får ekstra egenskaper, f.eks. at den strammer opp, reparerer, forbedrer hudens utseende og pleier huden eller får en antirynkeeffekt. Du kan la masken sitte på så lenge du bader og skylle den av etterpå. Hvis du har blomstervann, kan du spraye det i ansiktet etter at du har skylt av masken. Hydrosoler gir næring til huden, balanserer pH-verdien og fungerer som en toner.

Hjemmespa: Olje som hårmaske

Hvis håret ditt trenger å bli reparert og hodebunnen skriker etter næring og rensing, er det ingenting som fungerer bedre enn en naturlig olje. Velg riktig olje for typen porøsitet i håret ditt, eller velg den som fungerer for alle hårtyper (arganolje, macadamiaolje, castorolje).

Hvis du ønsker førsteklasses hårpleie, bruk profesjonelle håroljeblandinger. Nanoil er en serie avanserte, perfekt sammensatte oljer for hårvekst og næring. De stopper hårtap, styrker og pleier både hår og hodebunn. Gjør en hårporøsitetstest og velg en Nanoil som vil ta vare på frisyren din på en profesjonell måte.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring