Hårpleieprodukter som finnes i kjøkkenskapet: Oljer, gjær, honning og annet

Hårpleieprodukter som finnes i kjøkkenskapet: Oljer, gjær, honning og annet

Vi pleier å si at håret "drikker" vann og at vi kan "mate" hårstråene med næringsstoffer. Men visste du at de fleste av disse hårfôrende stoffene finnes i spisskammeret ditt? Les videre for å finne ut hvordan ulike hjemmelagde hårpleieprodukter tilberedt av matvarene dine påvirker hårstråene, og for å finne ut hvilke ingredienser som er verdt å bruke for å gi håret ditt riktig pleie.

Bevisst hårpleie hjemme er en enkel og billig måte å forbedre hårstråenes tilstand på. Det er evnen til å ta i bruk de enkleste løsningene.

Å lage ditt eget hårpleieprodukt ved hjelp av ingredienser du har tilgjengelig på kjøkkenet, er som å fjerne de stoffene som potensielt kan skade håret ditt (parabener, alkoholer, ftalater, silikoner osv.) fra kosmetikk fra apoteket - og det bør du gjøre for hårstråenes skyld.

Er håret ditt glad i hjemmelaget kosmetikk?

Du trenger absolutt ikke å bruke dem når du bruker hårpleieprodukter som Nanoil håroljer, som kun inneholder naturlige stoffer som har en gunstig virkning på hårets strukturer. Det er imidlertid en god idé å introdusere noe nytt i hårpleierutinene dine, i hvert fall av og til. Prøv med andre ord å veksle mellom å bruke profesjonelle hårpleieprodukter og hjemmelagde masker sammen med hårskylling. Håret ditt vil være takknemlig for en slik variasjon!

Finn ut hvilke produkter du vanligvis oppbevarer på kjøkkenet som kan flyttes til badet for å lage hjemmelagde hårpleieprodukter.

De beste naturlige oljene for håret

Det er ingen tvil om at oljer er den absolutte favoritten når det gjelder hårpleie i hjemmet. De er naturlige kilder til viktige stoffer som fettsyrer, fosfolipider og vitaminer.

La oss inspireres av naturen og utnytte mulighetene som ligger i de over hundre ulike vegetabilske oljene, som faktisk brukes mye i kosmetikk. De fleste av dem er enkle å finne i spiskammeret og kan for eksempel brukes som base for hjemmelagde hårmasker.

Bli kjent med matoljer som kan brukes til behandling med hårolje!

1. Olivenolje - 72 prosent av denne oljen består av verdifull oljesyre. Den inneholder også følgende vitaminer: A, E, D og K. På grunn av dem er olivenolje så god til å fylle håret med vann og forhindre tap. Dessuten gir denne naturlige oljen næring til håret, tar vare på det og etterlater hårstråene blanke. Hvis du velger å smøre olivenolje i hodebunnen, kan du bruke den til å lindre irritasjon og redusere eventuell betennelse.

2. Søt mandelolje - den dufter herlig og inneholder i tillegg verdifulle stoffer som fettsyrer, mineraler og vitamin A, D, E og B-gruppen. Den kan brukes til å smøre hele hårlengden med eller til å beskytte bare hårtuppene. Søt mandelolje støtter hårets gjenskapelse, gir næring og opprettholder fuktigheten. Faktisk kan du redusere hårets sprøhet ved hjelp av søt mandelolje, siden dette naturlige stoffet gjør håret mer elastisk og gir det glans.

3. Kokosolje - det er en utmerket kilde til mineraler og vitaminer, men den må brukes med omhu. For å forklare bedre: dette er en ganske tykk og tung olje som mange hårtyper ikke tåler så godt. Likevel, hvis den brukes på riktig måte, kan kokosolje tilføre fuktighet til håret, forhindre proteintap, definere krøller, gjøre det lettere å bekjempe flass og gi håret glans.

4. Linfrøolje - en av få oljer som er kjent for å ha en jevn balanse mellom omega-3- og omega-6-fettsyrer. I tillegg inneholder den en høy konsentrasjon av vitamin E, proteiner, kalium og sink - som er et svært viktig kjemisk element for håret. Å behandle håret med linfrøolje er en enkel måte å få sterkere, mer elastiske og synlig glattere hårstrå på.

5. Arganolje - marokkansk gull som definitivt brukes mer i kropps- og hårpleie enn i matlaging, selv om den er spiselig. Denne oljen er rik på vitamin E, essensielle fettsyrer og plantesteroler. Lukten av arganolje er den egenskapen som mange synes er mest forlokkende, men oljens gunstige virkning er enda mer ekstraordinær enn bare duften. Kort sagt, arganolje gjenskaper håret, glatter det ut, beskytter mot høye temperaturer og splittede tupper, gjør det lettere å style håret, minimerer UV-strålingens skadelige virkning og behandler effektivt kløe i hodebunnen.

6. Solsikkeolje - inneholder fire viktige vitaminer som er avgjørende for hårpleie: retinol (A), tokoferol (E), kalsitriol (D) og vitamin F. Nettopp disse vitaminene er ettertraktet av dehydrert og supertørt hår som trenger umiddelbar forsterkning. Solsikkeolje bidrar til å fylle håret med vann, støtter gjenskapning og øker hårets elastisitet.

7. Plommefrøolje - er en kilde til betakaroten, antioksidanter og omega-fettsyrer. Den er anerkjent som en fantastisk olje å behandle håret med fordi den absorberes svært raskt og ikke etterlater håret overbelastet. I stedet beskytter den hårstråene mot aggressive ytre faktorer, tilfører håret vitaminer og gir det fuktighet.

8. Makadamiaolje - her finner vi en sjeldent forekommende omega-7-fettsyre som faktisk er en viktig komponent i talg som produseres i hodebunnen. Takket være dette er makadamiaolje i stand til å forynge håret, forbedre hårets tilstand, forhindre vanntap og gi næring. Dessuten er makadamiaolje nyttig i hårstyling, siden den gir raskere tørketid og forsterker effekten av hårfarging.

9. Sennepsolje – vanligvis brukt til å lage Hindu-olje, med flere egenskaper som med fordel kan brukes i hårpleie. Den inneholder fem mineraler (inkludert selen og sink), omega-syrer og et vitaminkompleks. Den er anerkjent for sine hårvekstfremmende egenskaper. Når sennepsolje blir gnidd inn i hodebunnen, gir den næring til hårrøttene, styrker dem og bremser hårtapet.

10. Druefrøolje - en universell hårolje med lindrende egenskaper. Den fremmer gjenskapning, hjelper til med å bekjempe flass og tar hånd om fet hodebunn. Druefrøolje beskytter også håret mot solen.

 

Egg - fordelene med majones i hårpleie

Et viktig element i alle typer mat (unntatt vegansk mat, selvfølgelig) er egg. Dette er en ubemerket ingrediens som hjalp bestemødrene og oldemødrene våre med å holde håret i god stand, noe vi i dag prøver å oppnå ved hjelp av en rekke dyre hårpleieprodukter. Hvilke egenskaper har egg, og hvorfor er majones et interessant alternativ til en hårmaske?

Egget skjuler faktisk en rekke viktige ingredienser – proteiner, som håret består av, svovel som er nødvendig for å danne såkalte disulfid-broer og fjerne flass, samt revitaliserende biotin (vitamin H). Dette gjør at egg brukes på håret:

 • bekjemper flass
 • forebygger sprøtt hår
 • styrker håret i hele lengden
 • forebygger håravfall
 • etterlater håret glatt, mykt og glansfullt

Overbevisningen om at majones er et alternativ til hårmaske som er verdt å prøve, skal ikke tas bokstavelig. Majones som du finner i butikken vil ikke gjøre mye for å forbedre håret. I stedet bør du blande et egg med en utvalgt olje for å lage en hjemmelaget håreggmaske, som faktisk har samme sammensetning som vanlig majones.

Øke hårets fuktighet med honning

Utvilsomt er pleie av tørt hår en stor utfordring. Heldigvis finnes det noen stoffer i kjøkkenskapet som kan gjøre denne oppgaven betydelig enklere - spesielt honning, som er et naturlig, søtt og næringsrikt stoff. Honning inneholder følgende mikroelementer: kalium, klor, fosfor, magnesium, kalsium, jern, molybden, mangan og kobolt, vitaminer: A, B1, B2, B6, B12, C, folsyre, pantotensyre og biotin.

Hvilke egenskaper gjør honning til et potent middel som kan forbedre hårets tilstand betraktelig? Hva er det som gjør at honning er verdt å bruke i håret, uansett om det tynnes ut med vann eller inngår i en hårmaske?

Det viktigste er de fuktighetsbevarende egenskapene som gjør at honning er det beste middelet for tørt hår. Honning tilfører ikke bare vann til de indre hårstrukturene, men på grunn av sin hygroskopiske natur holder den også på vannet! I tillegg er honning en kraftig antioksidant, antiseptisk, gir næring til håret og styrker det ved å redusere sprøhet og begrense uttynning og flass.

Morsom fakta om honning

Visste du at en av honningens bestanddeler er hydroperoksid, et stoff som er bedre kjent som hydrogenperoksid (hvis det brukes i en konsentrasjon på 3 %, selvsagt)? Det er derfor du kan merke at håret ditt blir lysere hvis du behandler det med honning!

Gjær for hårvekst

De siste månedenes hit innen hårpleie er bruk av gjær for å få hårstråene til å vokse raskere. Noen har drukket det, andre har brukt det som hovedingrediens i masker eller balsam for hodebunnen. Uansett hvordan man bruker gjær, er resultatene ganske like - raskere hårvekst, mindre uttynning av håret og nydeligere hår. I tillegg forbedrer gjæren hårets tilstand, noe som gir sunnere, sterkere og skinnende hårstrå.

Både de ovennevnte og andre av gjærens egenskaper skyldes det høye innholdet av biotin, aminosyrer (arginin, tyrosin, cystin) som bygger opp håret, gruppe B-vitaminer og mineraler (sink, selen, kobber, kalium, kalsium, krom og fosfor). Kort sagt, hår behandlet med gjær blir sunnere, sterkere og fullt av naturlig glans.

Mel i stedet for tørrsjampo

Et ganske spennende stoff som finnes i kjøkkenskapet er... mel. For eksempel potetmel. Mange er ikke klar over at det kan brukes som et alternativ til tørrsjampo, som gjør håret friskt i en fei.

Potetmel er nemlig god til å absorbere fuktighet og overflødig talg, og det er derfor den etterlater håret fettfritt og voluminøst. Hvis hårstråene dine er mørke, må du være forsiktig med hvor mye mel du bruker. For å presisere: ikke bruke for mye mel slik at du å unngå å få et støvete, hvitt lag i håret. Den beste måten å påføre mel i håret på er å bruke en luftig pudderbørste til å børste hodebunnen med. Til slutt bør du bruke fingrene til å skylle håret ved røttene og deretter gre det.

Vasking av hår med bakepulver

I en tid med miljøvennlig omsorg ser vi at hårvask uten sjampo hårvask blir stadig mer populært. Hvordan gjør man det for å rense håret godt og frigjøre hodebunnen fra urenheter, talg og kosmetiske rester?

Et interessant alternativ er å bruke bakepulver til å vaske håret med. Dette er nok et stoff som finnes på kjøkkenet, og som er verdt å bruke i den daglige hårpleien. Bakepulver har sterke rensende egenskaper og har ingen problemer med å fjerne rester av masker, balsam, oljer og andre hårstylingprodukter. Det etterlater håret frisket og avgiftet.

Man må imidlertid være klar over at bakepulver reagerer alkalisk og dermed senker pH-verdien i hår og hodebunn. Av den grunn bør en bakepulversjampo brukes sammen med en hjemmelaget syrlig hårskylling.

Hårpleie med grønnsaker og frukt

Kjernen i dagens matpyramide, nemlig grønnsaker og frukt, kan også brukes som hårpleieprodukter i hjemmet. En banan som ingen vil spise, vissen persille eller løkskall - ikke kast dem! De kan brukes i håret som en maske eller en hårskylling.

Hvilke grønnsaker, frukt og urter bør brukes som hjemmelagde hårpleieprodukter? Lær deg de mest populære og oppdag egenskapene deres på egen hånd. Det er tross alt gøy å finne ut hva man kan oppnå med en ubemerket ingrediens man har til rådighet!

 1. Banan - den enkleste hårmasken er en gaffelmoset moden banan blandet med yoghurt, favorittoljen eller aloejuice. Håret liker denne eksotiske frukten fordi den inneholder en rekke proteiner som er viktige for god hårvekst.
 2. Sitron - sitronsaft er en obligatorisk ingrediens i mange hårkurer[SK1]  og hårskyllinger, og den gjør for det meste håret lysere. Den har også andre egenskaper: Den avhjelper mangel på vitaminer (C, B-vitaminer og folsyre) og mineraler (sink, kalium, mangan, kalsium). Sitronsaft gir hårstråene glans og bremser prosessen med å bleke håret.
 3. Avokado - denne frukten er rik på vitaminer (avokado kalles syv vitaminoljer), mineraler og fettsyrer. Takket være dem gir avokado næring, forhindrer vanntap og disiplinerer håret. I tillegg inneholder den klorofyll, som er et grønt pigment som viser antioksidativ virkning.
 4. Persille - dette er en ingrediens med mange bruksområder når det gjelder hårpleie. Persillejuice øker hårveksten og etterlater hårstråene betydelig forsterket. Dessuten inneholder persille rikelig med vitaminer, og det er derfor en god idé å bruke de grønne bladene til å lage en nærende cocktail, en hårskylling eller en balsam for hodebunnen. Den er usedvanlig rik på vitamin C. 100 g persille kan inneholde minst 160 mg av dette vitaminet.
 5. Svart reddik - Hjemmebehandlinger med svart reddik anbefales for de som trenger en stor energiboost til håret. Denne grønnsaken styrker hårrøttene og stimulerer hårveksten. Balsam for hodebunnen med svart reddik anbefales også som et preparat med antiseptiske, reduserer talgproduksjonen og flassdempende egenskaper. Sagt på en annen måte er svart reddik anerkjent for å være et effektivt middel mot alle plager som hodebunnen kan lide av.
 6. Løk - selv en tilsynelatende helt vanlig løk kan lindre betennelser, styrke håret og få det til å vokse raskere. En hjemmelaget hårskylling med løkskall er en enestående metode for å farge håret uten å bruke fargestoffer. Når løkskallene kokes og får ligge over natten, frigjøres alt det verdifulle de kan gi sammen med pigmentet som gjør hårstråene mørkere.
 7. Hvitløk - selv om hvitløksaromaen kan avskrekke mange fra å bruke den til å pleie håret med, er det verdt å merke seg at den har en gunstig virkning på håret. Kort sagt kan hvitløk stimulere til raskere hårvekst og forebygge skallethet. Derfor kan det være lurt å gni hvitløk inn i hodebunnen som en effektiv måte å forbedre hårets utseende på.

Frøenes berikende kraft

Tenk deg om: Siden et lite frø er i stand til å produsere en sunn plante, betyr det at det må inneholde en rekke verdifulle stoffer. Hvorfor skulle du ikke bruke dem til å styrke hårets helse og utseende?

 1. Linfrø - denne populære, nettbaserte linfrøgelen kan du lage hjemme ved å dekke frøet med vann og la det stå til frøene blir større. Med denne enkle metoden får du en hårkur som er rik på vitaminer, proteiner, fiber og mineraler (jern, magnesium, kalsium og sink). Denne gelen er populær fordi den gir fuktighet til håret og etterlater hårstråene blanke, glatte og styrkede. Linfrøgele fremskynder også hårveksten og forebygger skallethet.
 2. Svartfrø - siden fennikelblomstolje også er kjent som faraoenes gull, må den levere nesten kongelig hårpleie. Og det er slik svart spisskummeninfusjon fungerer, som faktisk er laget av umettede fettsyrer (ca. 85%). Takket være dette forbedrer svart spisskummenfrø hårets tilstand og gir det næring. I tillegg er frøene kjent for å være en kraftig antioksidant som også virker betennelsesdempende og antibakterielt.
 3. Bukkehornkløver - selv om den lukter som kyllingsuppe, fungerer bukkehornkløver som en tryllestav som gjør håret langt, sterkt og vakkert. Frøene fra denne legendariske urten inneholder saponiner, lecitin, vitamin A, B og C samt mineralsalter. De stimulerer proteinsyntesen og fremmer hårets naturlige selvfornyelsesprosesser.
 4. Kaffe - naturligvis kan den drikkes om morgenen for å gjøre oss mer opplagte, men denne svarte drikken kan også brukes til å tilføre energi til hårstråene. Hårskylling med kaffe er den beste energidrikken for hodebunnen som øker blodgjennomstrømningen og dermed bidrar til raskere hårvekst. Malte kaffebønner kan brukes til å lage en hjemmelaget hodebunnspeeling som hjelper til med å fjerne kosmetiske rester.

Hårskylling med eddik

Og til slutt, den siste ingrediensen som bør nevnes, og som finnes i ethvert skap - eddik. Den er uunnværlig både på kjøkkenet og i hårpleie. Hvorfor?

Hårskylling som inneholder eddik er den enkleste måten å gjenopprette riktig pH-nivå, lukke skjellaget og glatte håret etter vask. Det beste i dette tilfellet er epleeddik, eller alternativt annen frukteddik kombinert med vann. Det er imidlertid bedre å unngå å bruke spriteddik (det kan dehydrere hår og hodebunn) og drue-/vineddik (det kan lyse opp håret).

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Varmebeskyttende spray
Arganolje
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring