Kløende hodebunn. Hvordan gi huden litt lindring?

Kløende hodebunn. Hvordan gi huden litt lindring?

Rundt 75 % av alle mennesker har problemer med plagsom kløe i hodebunnen. Det er to måter å håndtere problemet på - du kan enten ignorere det eller ta i bruk riktig hudpleie. Her er de beste midlene mot kløe i hodebunnen.

Det hender at hodebunnen føles kløende og du ikke kan la være å klø deg. Følelsen er veldig irriterende, og det virker upassende å gjøre det på offentlige steder, ikke sant? Dessuten gir kløing bare en midlertidig lindring. Sjokkerende nok rammer problemet annenhver person. Hvis du også har sensitiv hodebunn, er denne artikkelen laget for deg!

Sensitiv, tørr hodebunn - symptomer

Når vet du at du har denne ubehagelige tilstanden? Følelsen av stram hud som skriker etter kløe er det åpenbare symptomet. Det ledsages ofte av litt smertefulle hårrøtter og overfølsomhet for en rekke faktorer (produkter, varm luftstrøm fra en hårføner, stress, til og med berøring av huden). Den høye følsomheten i hodebunnen viser seg vanligvis gjennom kløe. Huden er ekstremt tørr, stram, flassende og rød, selv om det er vanskelig å se fordi hodebunnen er dekket av hår. Alle disse faktorene kan utløse flass og håravfall.

Kløende hodebunn er et signal

Kløe i hodebunnen er ikke bare et problem du må bli kvitt. Det er et signal fra kroppen din. På samme måte som tørr ansiktshud som føles stram, er det et signal om at beskyttelsesbarrieren er svak. De færreste vet at hodebunnen (sammen med huden i ansiktet og på hendene) er mest utsatt for overfølsomhet.

Hvordan lese av hodebunnen? Irritert hud i hodebunnen betyr at den mangler nok fuktighet og naturlig lipidbeskyttelse (som faktisk er lett å gjenopprette ved å gjøre en håroljekur). Det er et tegn på at du må begynne å handle - det er på høy tid at du vier hodebunnen mer tid og omsorg.

Hvordan komme i gang med hodebunnspleie mot kløe?

Det viktigste er å finne årsaken til den kløende hodebunnen. Tørrhet, følelse av stram hud og flassing er uønskede konsekvenser av våre daglige (ofte ubevisste) vaner. Det kan ha sammenheng med en eller annen sykdom eller utløses av utenforliggende faktorer, men ofte er det et resultat av uforsiktighet eller uvitenhet i den daglige hårpleien.

Hvis du klarer å spore opp årsaken til kløen i hodebunnen, blir det lettere å velge riktig vei i hårpleien. Å finne den direkte kilden til problemet er alltid mer effektivt enn å følge tilfeldige tips og anbefalinger.

De vanligste årsakene til kløende hodebunn

Det er mange årsaker til kløe i hodebunnen. Noen kan vi ikke gjøre så mye med, for eksempel UV-stråling (sollys), giftstoffer (miljøforurensning), kulde, varme og regn (værforhold). På den annen side kan vi beskytte oss mot dem.

Det finnes også årsaker til overfølsom hodebunn som vi kan bekjempe, for eksempel ved å endre matvaner (balanserte og sunne måltider) og unngå stressende situasjoner. De færreste vet at bruk av trange luer eller hjelmer også kan forårsake kløe i hodebunnen. De fleste hodebunnsrelaterte problemer skyldes likevel feil hårpleierutiner.

Her er de mest populære feilene som forårsaker kløe i hodebunnen:

  • Overvasking og bruk av feil produkter, f.eks. sterke sjampoer som river av det naturlige beskyttelseslaget i hodebunnen.
  • varmestyling, hårføning med for varm luftstrøm som fører til irritasjon i hodebunnen
  • Overforbruk av produkter (spesielt stylingprodukter) som bygger seg opp i hodebunnen og utløser irritasjon.
  • vasking med veldig klorholdig og varmt vann,  ikke skylle ut alle sjamporester.

Det er klart at kløe kan være et symptom på hodebunnssykdommer som psoriasis og eksem. De er vanskelige å bli kvitt uten hjelp fra en spesialist, så det beste er å oppsøke en hudlege eller trikolog.

Hovedregelen: INGEN KLØING!

Den viktigste og direkte årsaken til kløe i hodebunnen er kronisk irritasjon som gjør at vi ønsker å lindre kløen ved å klø på huden. Beklager, det må du ikke gjøre! Å klø seg i hodebunnen gir en midlertidig følelse av lindring, men fører til enda sterkere irritasjon. Da klør hodebunnen mer ... og det er en ond sirkel. Derfor må du gjøre ditt beste for å avstå fra å ta på huden. Hvordan kan man ellers oppnå lindring?

10 tips til pleie av kløende hodebunn

Først bør du følge disse viktige reglene for pleie av kløende hodebunn for å redusere tørrhet, følelse av stram hud og irritasjon.

  1. Bytt ut sjampoen med en som inneholder naturlige, milde ingredienser.
  2. Prøv å ikke vaske håret for mye, og bruk alltid lunkent vann.
  3. La håret tørke naturlig uten hårføner.
  4. Kutt ned på varmestyling, mousse, hårspray osv.
  5. Berik kostholdet ditt med oljer og grønnsaker.
  6. Bruk også oljer i hårpleien.
  7. Skyll håret grundig, gjerne to ganger.
  8. Beskytt hodebunnen mot sollys, giftstoffer og varme.
  9. La håret puste (stramme lur og oppsett - nei).
  10. Ikke behandle børsten som et kløverktøy, men kam håret forsiktig.

Løsninger mot kløe i hodebunnen

Hvordan redusere kløe i hodebunnen ved hjelp av hjemmemidler og raskt gi lindring? Ta en titt på de beste metodene.

  1. Oliven- og natronpasta - bland 2 skjeer natron med en teskje olivenolje og nok vann til å lage en pasta. Gni blandingen inn i hodebunnen (det er lettere å påføre den etter å ha fuktet håret) og la den virke i 10-15 minutter. Skyll deretter godt.
  2. Avokado- og bananmaske - hodebunnen din elsker næringsstoffer og fett som begge fruktene er rike på. Bland 2 bananer og 1 avokado, påfør på hårrøttene og la virke i ca. 30 minutter. Skyll deretter godt.
  3. Skyll med eplecidereddik - eddik er et utmerket middel mot kløe. Bland en halv kopp eddik med samme mengde vann, skyll håret og masser inn i hodebunnen. Etter 15 minutter skyller du igjen, med rent vann denne gangen.
  4. Amerikansk trollhassel - bruk naturlig trollhasselhydrosol og destillert vann; bland i forholdet 1:2 og gni inn i hodebunnen. Masser i noen minutter, la virke en stund og skyll grundig.
  5. Tetre-oljebehandling - bland en mild baseolje, f.eks. oliven-, argan-, mandel- eller jojobaolje, med 15 dråper eterisk tetre-olje. Påfør blandingen i hodebunnen og la den virke i ca. en time. Til slutt vasker du håret godt.
  6. Aloe vera-gelé i håret - kjøpes på apoteket, men den beste geléen utvinnes fra friske aloe-blader. Gni gelen inn i hodebunnen og la den virke i minst 30 minutter. Skyll godt med lunkent vann.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring