La håret ditt snakke for seg, del 8. Rutine for ekstremt tørt hår

La håret ditt snakke for seg, del 8. Rutine for ekstremt tørt hår

Hvis håret ditt er matt, vanskelig å gre ut og mangler elastisitet, er det sannsynligvis også veldig tørt. Det betyr ikke at frisyren din er skadet. Det er på tide å avlive mange myter. Finn ut hva veldig tørt hår egentlig trenger.

Hydrering er kjernen i hårpleie (og hudpleie). Vann er kilden til liv og skjønnhet. Før vi går videre til hvordan vi kan fukte tørt hår, bør vi se nærmere på hårets egenskaper og behov.

TØRT HÅR – EGENSKAPER

Kvinner spør ofte seg selv - hvorfor er håret mitt tørt? For å være ærlig er det et globalt problem. Det er vanskelig å finne hår som er konstant hydrert. Uten vann mister hårstråene det som er mest verdifullt. Det er derfor ordet "tørt" ofte kombineres med andre adjektiver: tørt og skadet hår, tørt og stivt hår, tørt og tynt hår, tørt og matt hår, tørt og sprøtt hår osv. Listen er uendelig. Det er én ting problemene har til felles - det er alltid for lite vann i håret som er årsaken.

I sunt hår utgjør vann rundt 10 % av hårets sammensetning. Du burde holde dette minimumsnivået av fuktighet fordi det er avgjørende for å opprettholde riktig forhold av både ytre og indre hårstruktur. Vann er blant annet ansvarlig for hårets livlighet. Derfor er veldig tørt hår (med lavt vanninnhold) et stort problem.

Hvorfor hår mister fuktighet?

Overdrevent vanntap i håret skyldes vanligvis for lite talg (produsert av talgkjertler i hodebunnen). Et lite fettlag som omgir hårstrået, spiller en nøkkelrolle - det isolerer fra skadelige faktorer og - mest av alt - forhindrer vanntap. Hvis fettlaget forstyrres eller fjernes, fører det til raskere fordampning av vann. Det er slik du får tørt hår.

Mangel på ceramider - i hornlaget - kan også gjøre håret tørt. Disse kjemiske forbindelsene utgjør hinnen uten porer som holder på vannet i hodebunnen. Samtidig sørger de for elastisitet og holder riktig temperatur. Hvis ceramidene er svake fordi vi ikke tilfører riktig mengde UFA (umettede fettsyrer), sliter vi med tørt hår.

Hår mangler fuktighet på grunn av:

  • feil hårprodukter, f.eks. tilsatt alkohol
  • begrense hårpleie til hårvask
  • bruk av sjampo med sterke vaskemidler
  • regelmessig farging, varme eller kjemisk styling
  • dårlige værforhold, f.eks. vinterkulde eller sommervarme
  • Regelmessig hårføning med varm luftstrøm
  • veldig dårlig og ubalansert kosthold

Det er to andre nøkkelfaktorer:

  1. Fuktighetsnivået i hår og hodebunn endrer seg hele tiden, noe som avhenger av mange faktorer, blant annet årstidene. Svært tørt hår er langt vanligere om vinteren (når temperaturen synker, luftfuktigheten ute og tørrheten inne øker) eller om sommeren (på grunn av skadelig sollys og høyere temperaturer).
  2. Noen mennesker har naturlig tørt hår. Hva betyr det? I denne situasjonen er hårstråene naturlig tørre fordi huden ikke klarer å produsere den beskyttende mengden talg. I dette tilfellet er ikke tørt hår ensbetydende med skade. Tørt hår er ikke alltid skadet! Det er åpenbart ikke i orden. Naturlig tørt hår er som regel krøllete og trenger også fuktighetsgivende pleie.

PLEIE AV TØRT HÅR

La oss gå videre til nøkkelspørsmålet - hvordan fukte tørt hår. Det er ikke så enkelt som det ser ut til. Mange er i tvil: "Håret mitt er i konstant kontakt med vann, så hvorfor er det tørt?". Det hjelper ikke å tilføre vann, for det fordamper raskt og gjør håret enda tørrere.

For å binde riktig mengde vann i håret trenger du to typer stoffer:

  • fuktighetsgivende midler - sterkt hygroskopiske stoffer som er oppløst i vann og dermed binder vannmolekyler og holder dem inne i håret.
  • mykgjørende midler - ingredienser som legger seg som et beskyttende lag på hud- og håroverflaten, noe som reduserer tapet av vann (og samtidig gir smidighet og glatthet).

Pleie av tørt hår bør være basert på en balanse mellom mykgjørende og fuktighetsbevarende midler, ikke utelukkende vann. Det er den eneste måten å gi håret livskraft og et vakkert utseende tilbake.

Hva skal jeg bruke til tørt hår?

1. Svært fuktighetsgivende produkter. Det er logisk at ekstremt tørt hår trenger fuktighet fremfor alt. Derfor må du velge produkter som er rike på fuktighetsbevarende midler. De mest populære fuktighetsbevarende stoffene i kosmetikk er hyaluronsyre, honning, aloe, linfrø, pantenol (pro-vitamin B5), glyserin, lønnesirup, urea og natriumlaktat. Den beste masken for tørt hår inneholder minst ett av de nevnte stoffene øverst på ingredienslisten.

2. Naturlig mykgjørende produkter. Hvis du tilfører riktig mengde vann, må du låse det inn. Gå for mykgjørende masker eller naturlige oljer. Hva skal man se etter i produktene? Silikoner, parafin, vegetabilske oljer og smør er de vanligste mykgjørende stoffene. De to første gruppene er ikke naturlige og kan derfor gjøre håret tyngre og skadet på sikt. Naturlige ingredienser - som f.eks. arganolje, olivenolje eller avokadoolje - er et mye bedre valg.

Verdt å vite! Tørt hår liker ikke proteiner. Masker og balsam med proteiner (keratin, silke, kollagen, hvete eller egg) fungerer bare når du lurer på hvordan du skal fornye tørt hår - når hårstråene er både tørre og skadede.

Oljing av tørt hår

Hva er en løsning for tørt hår? For det meste naturlige oljer som ikke bare forhindrer tap av fuktighet og beskytter mot skadelige faktorer, men som også gir næring, styrke og et fantastisk utseende. De beste oljene for tørt hår er oljer som er utviklet for hår med høy porøsitet (den typen hår som mister vann på grunn av svært opphøyde skjellag). Det er likevel ikke regelen. Som jeg har nevnt tidligere, betyr ikke tørt hår at håret er skadet.

Måten du påfører en olje til håret har stor betydning. Varm oljebehandling er det beste for tørt hår. Påfør også oljen på våte hårstrå fordi både vann og varme øker opptaket av verdifulle næringsstoffer.

Hvordan vaske tørt hår?

Rengjøringsfasen er like viktig som valget av egnede produkter. Selv de produktene som passer best, fungerer ikke hvis du ikke vet hvordan du vasker tørt hår. Noen få ting er viktige.

  • CSC (Conditioner – Shampoo – Conditioner) er den beste teknikken - balsam (f.eks. hårolje) - sjampo - balsam. På denne måten tilfører du næringsstoffer før vask og låser dem til slutt inn for beskyttelse.
  • En god sjampo for tørt hår er fri for sterke vaskemidler (SLS eller SLES) og inneholder utelukkende naturlige og milde vaskemidler.
  • Ekstremt tørt hår er skjørt, så du må behandle det forsiktig. Ikke riv, dra eller gni under eller etter vask. Det er ikke lurt å pakke vått hår inn i et håndkle fordi det kan miste for mye vann og næringsstoffer.
  • Bort sett i fra vasketeknikken er det viktig hvor ofte du vasker håret. Vann (spesielt hardt og sammen med vaskemidler) kan virke uttørkende, så du kan ikke vaske tørt hår for ofte. To til tre ganger i uken holder, med mindre du har fet hodebunn.
  • De dagene du ikke vasker håret, bør du holde det hydrert med lotion eller lette håroljer.

Hjemmekurer mot tørt hår

Finnes det noe mer som hjelper mot tørt hår? Gå for hjemmekurer mot tørt hår, for de gir som regel gode resultater. Jeg mener ikke at du skal bruke hjemmelagde masker i stedet for profesjonelle behandlinger og fuktighetsgivende oljer. Hjemmemasker skal fungere som tilleggsbehandlinger. Hvordan fukte tørt hår? Hvilke ingredienser skal jeg velge?

  1. Gjør det selv-tørt hår maske er en god variant hvis den er tilsatt oljer og fuktighetsbevarende midler. Bruk olivenolje eller en annen lett olje som base. Etter å ha blandet den med honning eller aloejuice får du en maske som det tørre håret ditt kommer til å like. La den virke i femten minutter og skyll ut. Bruk masken f.eks. en gang i uken.
  2. Tørt hår liker sure blandinger. Til avsluttende skylling kan du bruke vann blandet med eplecidereddik, hibiskus, sitron eller andre sitrusfrukter. På den måten forsegler du skjellaget, stenger vannet inne og får silkemyke hårstrå.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring