Vask håret ditt på riktig måte! Hvor ofte bør du vaske håret og hvordan?

Vask håret ditt på riktig måte! Hvor ofte bør du vaske håret og hvordan?

Det er enkelt å vaske hår. Samtidig er hvordan vi gjør det like viktig som produktene vi bruker. Om det er visse ting vi slutter å bruke, eller som vi ikke vet om, kan håret vårt bli tørt, matt og skjørt. Så, spørsmålet er - hvordan vasker vi håret vårt på riktig måte?

Vi kan ta vare på helsa og skjønnheten til håret vårt ved hvert steg i hårvasken. Få kvinner vet at vasking av håret er den grunnleggende formen for hårpleie. Overraskende nok gjør vi ofte feil i en så enkel behandling. Det er på høy tid at vi sjekker ut ulike meninger og presenterer en guide som hjelper deg med å vaske håret steg for steg.

HVOR OFTE SKAL DU VASKE HÅRET?

Bortsett fra å velge de rette produktene, må du også vurdere hvor ofte du skal vaske håret. Det er avhengig av både hår og hodebunn.

Hvor ofte bør du vaske håret?

Det er to tilnærminger. Den første sier at du bør vaske håret så ofte du trenger for å føle deg ren. Den andre anbefaler å redusere vaskingen. Hva er konsensus?

Hvis håret ditt er veldig fett, bør du vaske det daglig, men husk å alltid bruke en mild sjampo – f.eks. for barn – uten sterke stoffer. Kvinner vasker håret hver 2-3 dag, noe som virker optimalt. Regelen for hårvask er enkel: vask håret når du føler at det ikke er rent lenger. Det anbefales imidlertid ikke å vaske håret mer enn en gang om dagen. Du bør også huske hvor mange ganger du bør gjenta vask i løpet av en dusj eller et bad. Frisører gjør det to ganger i minst 5 minutter for bedre rensing og langvarig friskhet.

Vasking av håret ofte og fett hår - hva er sant?

Det sies at jo oftere vi vasker håret, jo mer fett blir det. Store mengder SLS, SLES og andre vaskemidler kan fjerne det beskyttende lipidlaget og tørke ut hodebunnen, noe som bygger opp talgsekresjon. Derfor må en sjampo for fett hår være delikat og man må bruke en passende balsam etter sjamponering. I dette tilfellet er en daglig hårvask-rutine ikke dårlig. Tvert imot kan det vise seg å være et godt valg: Å gå med fett hår og sebum kan føre til svekkelse av hårsekkene og betennelse. Følgelig kan håret ditt bli tynnere.

Hva er bedre - å vaske håret om morgenen eller om kvelden?

Valget avhenger av individuelle preferanser. Du kan vaske håret om morgenen eller kvelden. Det er imidlertid noen viktige regler du må følge.

Hvis du vasker håret om kvelden, må du føne det før du sover. Hvorfor? Vått og løst hår er mye mer følsomt og utsatt for mekaniske skader f.eks. friksjon mot puten. Avhengig av gjeldende temperaturer og hvor raskt håret vårt blir fet, ser håret ikke nødvendigvis rent ut dagen etter (selv om det ble vasket før du la deg). En kveldsvaskerutine er imidlertid ufarlig. Hvis det fungerer for deg, gå for det!

Å vaske hår om morgenen er et bedre valg. Hovedårsaken er en hårolje du kan massere inn i håret og hodebunnen før du legger deg. En slik håroljebehandling over natten er ekstremt effektiv – oljens næringsstoffer har flere timer på seg til å trenge gjennom hårsekkene. Deretter sjamponerer du bare håret om morgenen og styler som vanlig. Ikke bare vil du nyte en mye friskere frisyre, men også sunnere og vakrere hår takket være effekten av oljen.

HÅRVASKREGLER

Hvordan ser en steg-for-steg hårvaskrutine ut? Hva bør du huske på før, under og etter vask? Noen få grunnleggende regler er verdt å være klar over. De gir bedre resultater og gjør rutinen enklere.

  • Vann. Kan du bruke kaldt vann til hårvask? Du vil se at dette øker hårveksten. Andre kilder sier det er skadelig. Sannheten er et sted midt i mellom: lunkent vann er det beste for hårvask. Verken kaldt eller varmt vann skal brukes. Varmt vann gjør hodebunnen tørr og fet.
  • Greing. Bør du børste håret før eller etter vask? Ingen tvil om det. Grundig børstet hår floker seg ikke under vask. Det er derfor du børster det før vask. På denne måten unngår du å børste vått hår, noe som ikke er bra for håret.
  • Sjampo. Bortsett fra valg av en god sjampo, er det viktig å påføre den på riktig måte. Du bør matche sjampoen til din hårtype. Den skal ha naturlige ingredienser og være fri for sterke rensende stoffer. Ikke bruk sjampoen direkte på hodebunnen; gni den mellom våte håndflater først. Det viktige er å kun sjamponere hodebunnen; skummet som renner ned er nok til å rense håret. Hvis du skrubber selve håret med sjampo, kan du ødelegge håret ditt.
  • Posisjon. Hvilken stilling bør du velge? Hver kvinne kan ha sin egen komfortable stilling. Du kan vaske håret over vasken, i badekaret eller dusjen. Det er bare én regel: vask håret med hodet ned.
  • Metode. Mens du vasker, skal du bruke milde bevegelser og massere hodebunnen med fingertuppene. Du kan skrape litt i håret. Å trekke, rive eller skrubbe er uaktuelt. Regelen er den samme når vi fjerner overflødig vann – milde bevegelser uten å gni med håndkleet. Bruk et papirhåndkle og la håret lufttørke for å unngå skade.

HÅRVASKMETODER

Dessverre er det få som vet at det finnes mange hårvaskmetoder. Vi gjør det slik vi gjorde det som barn: gni inn en sjampo og skyll. Overraskende nok finnes det alternativer til denne metoden. De kan bidra til å få sunt og vakkert hår fordi mange av dem reduserer krusing, statisk elektrisitet, matthet og ruhet. Hva er metodene for å vaske hår? Det er så mange som åtte av dem. 3-4 av dem er mest vanlige.

[S] Vask med sjampo

Å vaske håret med sjampo er en tradisjonell metode. Det går ut på å massere sjampoen inn i håret og skylle det ut etter en stund. Det er mest vanlig blant folk som ikke er interessert i en bevisst hårpleie og ikke vet hvor viktig en balsam er. Hvis vi må bruke denne metoden – f.eks. på grunn av mangel på tid – bør vi velge en mild sjampo som ikke vil tappe håret og hodebunnen for det beskyttende lipidlaget.

[C] Vask hår med balsam – «No Poo Method»

I stedet for en sjampo kan du bruke en balsam. Å vaske hår med en balsam fungerer for tørt, krøllete og skadet hår som ville bli skadet av en sterk sjampo. Den vil ikke være egnet for fett hår fordi balsamen ikke er god til å rense og fjerne overflødig talg. Balsamen er mildere, den dehydrerer ikke håret og forårsaker ikke floker. Det beste produktet for denne metoden er en balsam som inneholder enkle ingredienser og er fri for silikoner og parafin; den skal ha en lett formel. Du må bruke mer balsam enn sjampo; det skummer ikke så mye, så vaskingen er mindre effektiv.

[SC] Sjampo + balsam

Sjamponering og bruk av balsam er den vanligste metoden blant kvinner. Det er enkelt: Vask håret, skyll ut sjampoen og bruk en balsam som beskytter frisyren og gjør den glatt. Det kan være et leave-in produkt eller et du skyller ut før du føner.

[SCC] Sjampo + balsam + balsam

Du kan berike sjamponerings- og balsamrutinen din med to næringsgivende produkter. Først vasker vi håret med sjampo og skyller det ut. Deretter bruker vi en balsam som skal skylles ut. Til slutt bruker vi den andre balsamen – et leave-in-produkt som beskytter frisyren og letter stylingen.

[CS] Balsam + sjampo

Du kan bruke produkter fra hver metode, men i en annen rekkefølge. Først, bruker du en balsam – påfør den i tørt eller fuktig hår. Vask deretter balsamen av med en sjampo for å rense håret grundig og enkelt fjerne balsamen. Bruk for eksempel metoden hvis du vil vaske av en olje med balsam før sjamponering.

[CSC] Balsam + sjampo + balsam

Metoden som oftest anbefales av fagfolk. Den kombinerer sjamponering med å bruke balsam to ganger. Først bruker vi en intensiv hårmaske eller balsam. Deretter vasker vi det bort med en sjampo. Når håret er rent, bruker vi en annen balsam – et lett beskyttende og stylende produkt.

[SCSC] Sjampo + balsam + sjampo + balsam

Du kan bruke sjampo og balsam etter tur. Denne metoden består av fire trinn. Rens håret grundig med en sjampo. Påfør en fyldig balsam og vask den av med sjampoen. Beskytt håret etter hvert med en lett leave-in balsam.

[MS] Sjamponering av krus

Det er en av de mest populære metodene. På en måte er det en teknikk for å påføre en sjampo – du kan bruke den i hvilken som helst hårvaskmetode som innebærer sjamponering. Ta en liten beholder (krus, kopp, krukke), hell litt sjampo og tilsett vann for å lage skum. Påfør blandingen på håret – det gir en mer delikat renseeffekt. Samtidig sparer vi produkt.

* Hårolje i stedet for balsam? I hver av metodene ovenfor kan du erstatte en balsam med en hårolje eller bruke begge produktene etter tur. Det er viktig at du matcher håroljen til hårets porøsitet (gjør for eksempel en online porøsitetstest) og matcher oljens type, konsistens og egenskaper til dine behov.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring