Balansert pH. Sjekk om Hodebunnen Din Holder Balansen!

Balansert pH. Sjekk om Hodebunnen Din Holder Balansen!

Hodebunnens syre-base balanse er et tema vi vet lite om. Hva er pH-en i hodebunnen din? Hvordan sjekker du det? Hvordan gjenoppretter du pH-balansen? La oss gå tilbake til kjemitimene for at du kan finne ut hva håret ditt trenger, og hva som kan skade lokkene dine!

Uten tvil gjør vi fremskritt når det gjelder hårpleie. Vi blir mer bevisste, analyserer ingredienser, velger naturlige produkter og vurderer hårets porøsitet når vi handler hårprodukter. La oss gå et skritt videre og tenke på hvorfor pH i hodebunnen er så viktig for hårpleie. Det viser seg at ett tall klart definerer om et produkt vil tørke ut håret ditt eller ikke.

Hva er pH?

pH-skalaen er en slags indikator som bestemmer graden av surhet og alkalitet i vannløsninger – alt som inneholder vann (inkludert produkter og... hud).

pH-skalaen varierer fra 0 til 14. Jo høyere surhet, desto lavere pH. Enkelt sagt: 0 er maksimalt surt og typisk for saltsyre mens 14 er maksimalt alkalisk og kjennetegnende for NaOH.

 • < 7 – sur pH
 • 7 – nøytral pH
 • 7 – alkalisk pH

Hva er hodebunnens pH?

Selv huden vår har sin naturlige pH, og denne balansen bør ikke forstyrres fordi det kan føre til mange hårpleieproblemer. Dette gjelder for både kroppshud og hodebunn. Dessverre vet få hva den naturlige pH-en i hodebunnen er. Dette er det som utløser problemer som vanskeligheter med å velge de riktige hårpleieproduktene.

Husk at den riktige pH for hodebunnen er svakt sur – 5.5.

Interessant nok har håret vårt også sin naturlige pH og avviker fra verdien nevnt ovenfor. En sunn hårstamme har en mer sur pH som tilsvarer 3,6. Forskjellen er ganske stor. Heldigvis klassifiseres begge verdiene som sure, så du trenger ikke å bruke produkter med forskjellig pH for hår og hodebunn.

Hvorfor bør vi kjenne til pH i hodebunn & hår?

1. Vi kan finne ut om det ikke er den forstyrrede syre-base balansen i hodebunnen som er å klandre for hårproblemer som f.eks. tørt hår, hodebunnsirritasjon, krusete hår og flass. I dette tilfellet kan gjenoppretting av pH løse problemene og la oss glemme skadet hår.

2. Valget av riktige hårpleie produkter blir enklere. Vi bør velge de med nøytral pH for hodebunnen. I motsetning til hva man skulle tro, mener vi ikke at den bør være 7; den bør være hårv enlig – svakt sur.

Kunnskap om hodebunn og hårets pH kommer også godt med under hårstyling behandlinger og kjemisk prosessering. Keratin, som er byggestenen i hår, oppløses i sterkt alkalisk (pH > 11) eller sterkt surt (pH < 3) miljø. Bindingene mellom hårskjellene løsner slik at hårfarging er mulig. De fleste hårbehandlinger bør gjøres i et miljø med klart definert pH.

pH-ubalanse – konsekvenser for håret

Endringer i pH-nivå kan skyldes kosmetikk, feil kosthold, dårlig hydrert kropp, hypoksi, årstid eller tidspunkt på dagen. Optimal pH i huden kan være litt lavere hos menn, unge og mørkhudede. Hvis forskjellene er små, har de liten innvirkning på hodebunn og hår. Dessverre kan en betydelig økt pH:

 • fremme veksten av skadelige sopp, bakterier osv.,
 • forårsake hårets frizz, statikk og dehydrering,
 • forsterke problemer som hodebunnens oljighet og flass,
 • kan være årsaken til hodebunnsirritasjon,
 • har dårlig innflytelse på hårets porøsitet (hever hårskjeller).

Hvordan kan du sjekke din pH?

Den standard pH-testen krever bruk av indikatorer, eller stoffer som har en bestemt farge avhengig av pH i en løsning. Lakmuspapir er det mest populære; navnet på målepapiret stammer fra dette. Å bruke lakmuspapir er den enkleste måten å definere hodebunnens pH eller produkter vi skal bruke på håret.

Det er viktig at stripene har et bredt spekter – fra 0 til 14. Vi dypper forsiktig et papir i en løsning og observerer hvordan fargen endres. Et fargeområde og beskrivelser bør følge med i settet.

En dyrere metode krever bruk av en elektronisk pH-måler med glass-elektrode. Den er mye mer presis og definerer pH med nøyaktighet til to desimaler.

Hvordan gjenopprette pH-balansen?

Nå som vi allerede kjenner den riktige pH-verdien for hår og hodebunn, og vi vet risikoene ved syre-base-ubalanse, er det på tide at vi jobber for å opprettholde pH-nivåene balansert. Å bruke de riktige produktene er den enkleste løsningen. Sjampoer som renser hodebunnen har den største innvirkningen på pH-verdien. Likt de fleste såper har de høy pH, noe som kan forstyrre den naturlige balansen i epidermis og utløse irritasjoner.

Produkter som gjenoppretter hodebunn & hår pH:

 • bør ikke inneholde SLS fordi slike stoffer er alkaliske,
 • bør være basert på naturlige oljer, akkurat som [Nanoil],
 • bør ha nøytral – lav – pH for hår.

På den ene siden er en nøytral pH-sjampo nyttig – f.eks. den som inneholder syndeter (syntetiske vaskestoffer fri for alkalisk såpe) i stedet for standard vaskemidler. Interessant nok har barnesjampo høy pH (rundt 7,5) fordi det er pH-en i mennesketårer; tross alt sikter disse produktene mot å forhindre øyeirritasjon. Du kan også prøve å vaske håret med forskjellige metoder, f.eks. balsam uten SLS.

Håroljebehandling & pH

I de fleste tilfeller har naturlige oljer en pH som ideelt svarer på hårets behov (rundt 4-6). Dette er fantastiske nyheter for elskere av naturlig hårpleie, fordi det betyr at hår- og hodebunnsoljebehandling ikke forstyrrer syre-base-balansen.

Videre regulerer noen oljer, f.eks. jojobaolje eller furuolje, pH-nivåene, støtter hodebunnens riktige funksjon og forhindrer problemer som flass, hårtap, hodebunnsirritasjon. Alt du må gjøre er å regelmessig massere dem inn i hodebunnen – det lar deg ikke bare opprettholde pH-balansen, men også garantere tilstrekkelig fuktighet og næringsstoffer.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring