Vasking av hår uten kommersiell sjampo. Hva handler 'No Poo'-metoden om?

Vasking av hår uten kommersiell sjampo. Hva handler 'No Poo'-metoden om?

Friskt utseende på håret uten sjampo. Er det i det hele tatt mulig? Det virker som om å gi opp kommersiell sjampo er enkelt, siden det finnes mange alternative måter å vaske håret på. Lær fordelene med rensing av hår ved hjelp av 'No Poo'-metoden. 

Før du tar hårsjampo tankeløst igjen, eller før du begynner å få panikk når du oppdager at du nettopp har gått tom for det, les denne artikkelen.

Skader sjampo håret? 

Folk diskuterer mer og mer og stiller spørsmål ved bruk av sjampo og skadeligheten. Tross alt inneholder dette hårpleieproduktet i de fleste tilfeller aggressivt rensende stoffer som SLS (natriumlaurylsulfat) og SLES (natriurlauretsulfat), som er billige syntetiske rengjøringsmidler. Disse stoffene er ansvarlige for effektiv rensing. De får også en kommersiell sjampo til å skumme på en behagelig måte.

Dette er dessverre der fordelene slutter og ulempene begynner, fordi de anioniske rengjøringsmidlene som syntetiske sjampoer inneholder:

 • Fjerner hydro-lipidbarrieren fra hodebunnen og dehydrerer den
 • Forårsaker irritasjoner, rødhet og kløe
 • Forstyrrer talgkjertlene
 • Kan forstyrre syre-base balansen i hodebunnen
 • Fører til utvikling av ulike hudplager, f.eks. flass
 • Kan indirekte føre til tynning og svekkelse av håret

Ingen sjampo, hva er 'No Poo'-metoden   

Ikke alle hårsjampoer er så ille fordi du tross alt kan støte på hårpleieprodukter med god sammensetning som inneholder skånsomme rengjøringsmidler. Likevel kan du aldri være for forsiktig, derfor brukes 'No Poo'-bevegelsen. Hva handler det om?

'No Poo', som er et uttrykk som stammer fra 'ingen sjampo', er som navnet antyder, å vaske håret uten bruk av syntetisk sjampo. Hovedformålet med denne metoden er å begrense eller betydelig redusere mengden skadelige rengjøringsmidler i daglig hårpleie. Overraskende nok er det ikke så enkelt - det kinkige med denne metoden er å finne fornuftige alternativer som gjør det mulig å effektivt vaske håret uten sjampo.

Mange tror at det ikke finnes noe som kan erstatte en vanlig sjampo. Likevel blir det å vaske håret ved å adoptere 'No Poo'-metoden stadig mer populært ettersom antallet mennesker som følger den øker.

Hva bruker de i stedet for sjampo? Alternativer til sjampo. 

Hva kan du vaske håret med? Vet du hva du kan bruke i stedet for kommersiell sjampo for å få rent hår? Denne tilsynelatende begrensede 'No Poo'-metoden åpner mange måter å ta vare på håret på, siden det finnes utallige alternativer til vanlig hårvask. Her er de mest populære.

VASK AV HÅR MED BALSAM 

Alle som er kjent med ulike metoder for hårvask vet at hår kan vaskes med kun balsam. Denne metoden (også kalt co-vask) anbefales for de med tørt, skadet eller krøllete hår - en balsam inneholder bare skånsomme rengjøringsmidler som hovedsakelig har som mål å etterlate håret mykt. Samtidig rengjør dette produktet håret uten å tørke det ut eller floke det. Likevel kan denne måten å vaske håret uten sjampo intensivere problemet med fet hodebunn. Det bør heller ikke gjøres mer enn 2-4 ganger i uken.

VASK AV HÅR MED OLJER 

En ganske interessant metode er å vaske håret med oljer, noe som faktisk ikke er så vanlig. Likevel er det verdt å prøve denne metoden, for fettsyrer er utrolig gode til å samle opp andre fettete urenheter og - takket være denne egenskapen - rense hodebunnen og håret. Det reises imidlertid et spørsmål, nemlig hvordan fjerne olje fra hodet? Teoretisk sett, hvis vi bruker en liten mengde godt absorberende olje (f.eks. jojoba, inca inchi eller mandel), trenger vi ikke å skylle det ut siden det ikke tynger håret. Imidlertid kan det av og til være nødvendig å emulgere det med en balsam.

VASK AV HÅR MED KUN VANN

Den mest oppsiktsvekkende 'No Poo'-metoden er å bruke ingenting annet enn bare vann (en metode kalt 'kun vann'). Er det effektivt å vaske håret uten å bruke noen kosmetikk eller naturlige stoffer? Faktisk pleide folk å vaske håret i elvevann tidligere, og ingen klaget over flass, fettete hår eller de første tegnene til skallethet. Imidlertid er dagens vann hardere og klorert, og håret er dekket av andre typer urenheter - giftstoffer, eksosgasser og overskudd av sebore. Det er vanskelig å fjerne slikt med bare vann. Likevel kan du ikke bebreides for å prøve. Å vaske håret med bare vann vil definitivt ikke skade deg, og det kan hjelpe deg med å friske det opp, for eksempel mellom ordentlig hårvask.

VASK AV HÅR MED SÅPE 

Når vi diskuterer temaet 'No Poo'-hårvask, kan vi ikke glemme å nevne såpe. Tross alt kan naturlige såpestykker brukes ikke bare til å rense kroppen, men også håret. Hvilke typer såpestykker bør en tilhenger av 'No Poo'-metoden velge?

 • Såpestykke med kaliumhydroksid - dette er en kombinasjon av kaliumsalter, glyserin, sitronsyre og andre, men det er uten syntetiske fargestoffer, dufter og konserveringsmidler. Det er antiseptisk, akselererer regenerering og løser seg lett opp i vann. Selvfølgelig er det virkelig godt for å rense håret.
 • Oljebasert såpestykke - dette er såpe basert på olivenolje (slik som Castile-såpe eller Marseille-såpe) eller en blanding av oljer (som svart afrikansk såpe laget av kokos- og palmolje kombinert med shea smør og kakaotrefrø). Den har antibakterielle og smørende egenskaper, derfor anbefales oljebasert såpestykke til å vaske hår som er utsatt for flass.
 • Urtesåpestykke - dette er vegetabilsk såpe laget av utvalgte urter som kalmus, kjerringrokk, borre, kamille, brennesle eller trollvann. Denne typen såpe fungerer godt som et rengjøringsmiddel for fett hår og irritert hodebunn.
 • Såpestykke med svovel - den er beriket med 3-5% svovel som gir den sterke antibakterielle og anti-seborrhea egenskaper. Den kan brukes til å vaske fett hår. Den anerkjennes også som et naturlig og sunnere alternativ til en flasssjampo.

VASK AV HÅR MED NATRON 

En ganske kontroversiell metode for å vaske håret uten sjampo er å rense hårstråene med natron. Naturligvis har denne metoden like mange tilhengere som motstandere. Imidlertid er det verdt å innse at denne hjemmelagde sjampoen ikke er vanskelig å lage - alt du trenger å gjøre er å blande natron med vann. Nå kan du påføre blandingen på håret og massere det inn i hodebunnen i 2-3 minutter. Skyll med lunkent vann. Natron er perfekt for rensing, desinfisering og oppfriskning. Det er også antibakterielt.

MERK!

Natrons pH er basisk, noe som kanskje ikke virker gunstig for naturlig sur hodebunn - hårets pH vil bli forstyrret. Av den grunn bør hver hårvask med natron følges opp med en sur hårskylling.

VASK AV HÅR MED URTETEER 

Når vi diskuterer temaet naturlig hårvask, må det være en spesiell plass for ulike typer urteteer som effektivt kan brukes som alternativer til syntetiske sjampoer. Poenget er imidlertid å finne planter som inneholder saponiner, som er en naturlig vaskemiddel som frigjøres under påvirkning av varme. Blant andre er det malurt, brennesel, ringblomst, aloevera, lakris, bukkehornkløver, rosenrot, eføy, johannesurt, yerba mate (Ilex-genus), ginseng, linfrø, svart spisskummen og mange andre. Selvfølgelig kan du eksperimentere litt eller prøve en av de to mest populære ideene for å vaske håret med miljøvennlige urteteer.

 • Såpenøtt (såpebær) - å tilberede en såpenøtte er enkelt og tar ikke mye tid. Legg 7-8 nøtter i 0,5 liter vann og kok i 5 minutter. Når det har kjølnet ned, hell teen i en flaske og rist den for å generere skum. Nå kan du gå videre med å vaske håret og hodebunnen med såpenøtte. Det er verdt å innse at denne såpenøtteen bør sitte på håret i minst noen minutter.
 • Såpeurtete - lignende egenskaper deles av roten til såpeurt. For å tilberede den trenger du 2 skjeer med såpeurt som må dekkes med 2 glass vann. Kok i 5 minutter og la det avkjøles. Denne typen te kan brukes som en vanlig sjampo for å vaske hår og hodebunn med.

ANDRE HJEMMEMETODER 

Til tross for de mest populære 'No Poo'-metodene, finnes det dusinvis av ideer om hvordan du kan erstatte en syntetisk sjampo. Her er en liste over metodene som oftest dukker opp på internettforum og i hårvaskguider.

 • Vaske hår med mel - vanlig mel er en kilde til saponiner, som er milde vaskemidler som kommer rett fra naturen. Melet kan brukes til å lage hjemmelaget tørrsjampo, og når det kombineres med vann (3-4 skjeer mel med 125 ml varmt vann), får du en pasta for hårvask. Hvilket mel er best å vaske håret med? Generelt sett er det verdt å bruke rugmel, kikertmel, maisstivelse, bokhvetemel og havremel.
 • Vaske hår med leire - leirer er naturlige stoffer kjent for sine rensende egenskaper. Ikke bare kan du bruke dem til å lage en ansiktsmaske, men også en hårvaskemaske som enkelt absorberer urenheter fra hårstråene. Du kan bruke alle typer leire som må kombineres med vann, og masseres inn i hodebunnen i flere minutter. Håret blir rent etter å ha skylt ut leiren.
 • Vaske hår med eggeplomme - selv om en eggsjampo er populær, vet få mennesker at et slikt produkt kan lages hjemme. Bare ett egg, en halv sitronsaft og noen skjeer med din favorittolje/balsam er alt som trengs. Den hjemmelagde eggshampoen er klar etter at alle ingrediensene er blandet sammen. Å vaske håret med eggeplomme er ikke bare effektivt, men den deler også egenskaper med en regenererende maske. Imidlertid kan overdreven bruk av denne metoden gi uønskede effekter, fordi eggeplomme er rik på proteiner som kan være skadelige for håret hvis de brukes for mye.
 • Vaske hår med lut - som et alternativ til sjampo kan du også ty til en blanding av aske og vann, som er lut, som er anerkjent som et miljøvennlig rengjøringsmiddel. Faktisk kan det høres ut som en merkelig idé å vaske håret med aske, men det er virkelig effektivt. Hvordan lager man lut? Den raske versjonen krever å blande treaske med vann for å oppnå en kremaktig konsistens; når den masseres inn i hodebunnen, fungerer den som en sjampo. Hvis du har mer tid, kan du fylle 2/3 av en beholder med aske, tilsette vann, blande og sette til side. Etter 3 dager vil du legge merke til en såpeliknende væske samlet på toppen, som er den vanlige luten du ønsker.
 • Vaske hår med Shikakai - Shikakai er et hårvaskpulver laget av hindunøtter (Acacia concinna) som selvfølgelig er rikt på saponiner. Du kan kjøpe det på nettet, men det er verdt å legge merke til produktets kvalitet og opprinnelse. Å vaske håret med Shikakai krever at du blander pulveret med enten vann eller aloevera gel. Når konsistensen er riktig, kan du påføre blandingen på hodet, massere den inn og skylle. Denne typen sjampo renser ikke bare, men håndterer også flass samt etterlater håret mykt og elastisk.
 • Vaske hår med intimvask - en vanlig intimvask er skånsom mot hodebunnen fordi den ikke inneholder rengjøringsmidler. Den kan brukes som et alternativ til kommersielle sjampoer, spesielt fordi den skummer veldig bra.

Vaske hår uten sjampo - problemer

Å gå over til naturlige metoder for hårvask er utfordrende. Selv om det ikke er lett å gi opp den behagelig duftende sjampoen som gir deg inntrykk av hyperrenhet, er det absolutt verdt å prøve å gjøre det.

Hvilke problemer kan oppstå når du bestemmer deg for å vaske håret med 'No Poo'-metoden?

 1. Inntrykk av skittent hår - rengjøringsmidler som en syntetisk sjampo virker som et slipende ark som fjerner alt fra håret: rester av kosmetikk, skitt, giftstoffer og til og med det naturlige lipidlaget. Ingen av de økologiske hårvaskemetodene gir så drastiske resultater, derfor etter å ha valgt en alternativ måte å vaske håret på, kan vi ha inntrykk av at håret vårt ikke er rent og til og med tyngre enn vanlig.
 2. Mindre håndterbart og ikke så godt utseende på håret - flertallet av kommersielle sjampoer har ekstra pleiende stoffer som gir håret mykhet (f.eks. silikoner). Naturlige alternativer mangler åpenbart slike stoffer, derfor kan håret ditt bli ru, matt, vanskelig å gre ut og ustyrlig øyeblikkelig etter at du slutter å bruke vanlig sjampo. Dette er imidlertid bare en overgangsfase som slutter når hydro-lipidbalansen normaliseres.
 3. Irritasjoner og flass - etter å ha erstattet en syntetisk sjampo med noe mer økologisk, kan huden bli irritert og påvirket av flass. Dette er en konsekvens av hodebunnens tendens til å produsere store mengder talg som vanligvis ble fjernet av sjampoen, og som nå blir værende på hodet. Dette er også en overgangsfase: flass, irritasjoner og fett hår vil snart bli glemt etter at talgkjertlene gjenoppretter balansen sin og hydro-lipidbarrieren bygger seg opp igjen.
 4. Mer krevende måte å vaske håret på - å vaske håret med en vanlig sjampo tar bare noen få øyeblikk fordi den skummer godt, den er enkel å fordele over håret og er rask å skylle ut. Dessverre gjelder ikke dette for naturlige 'No Poo'-metoder fordi prosessen tar lengre tid. For eksempel må du forberede en hjemmelaget sjampo (f.eks. en natronblanding eller såpeurt-te) som ikke skummer godt og er vanskeligere å fordele jevnt på håret. I betraktning av dette kan 'No Poo'-hårvask ta lengre tid enn vanlig.

Gode råd!

Ikke mist motet! Selv om perioden mellom å gi opp bruk av en syntetisk sjampo og gjenoppretting av balansen i hodebunnen kan være nedslående, er det absolutt verdt å gå gjennom. Å vaske håret uten bruk av sjampo er billigere, mer naturlig og gir langvarige fordeler for håret. Prøv det!

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring