Sheasmør (karité) - dypt fuktighetsgivende og naturlig beskyttelse for håret

Sheasmør (karité) - dypt fuktighetsgivende og naturlig beskyttelse for håret

Vi kjenner veldig godt til sheasmør (Butyrospermum Parkii Butter). Selv om det er langt mer vanlig i lotioner og kremer, er sheasmør ekstremt effektivt i hårpleie. Denne faste afrikanske oljen er middelet for alle hudproblemer. Det inneholder naturlig SPF3 og gir sprett og glød. Sheasmør er rikt på vitaminer, fytosteroler og allantoin. Derfor er det også en god erstatning for hårbalsam.

Produksjonen av sheasmør startet på den utstrakte afrikanske savannen. Den vestlige delen av kontinentet viste seg å ha det mest gunstige klimaet for vitellaria-karitétreet, som sheasmør utvinnes fra. Planten finnes i 19 afrikanske land.

Shea-treet kan bli hele 25 meter høyt og begynner å bære frukt etter 30-40 år. Derfor er det svært få shea-plantasjer, og sheasmør utvinnes fra trærne som vokser i naturen, noe som gjør det ganske dyrt. Frøene til fruktene er utrolig rike på fett, så de kan enkelt gjøres om til verdifullt sheasmør for håret gjennom kaldpressing.

Sheasmør INCI: Butyrospermum Parkii Butter

Naturlig sheasmør er en kremet og beige olje som er fast ved romtemperatur og blir flytende ved temperaturer over 37°C. Men du behøver ikke å beskymre deg for å måtte vaske sheasmør ut av håret. Så lenge du ikke bruker for mye gjør det ikke håret fett eller tungt. Det kan er karakteristisk nøtteaktig aroma med undertoner av tre, som kommer fra at frøene ristes. Det er greit å vite at fargen og duften av sheasmør kan variere avhengig av om det er ferskt, uraffinert og kaldpresset eller ikke. Det er som regel lettere og mister aroma når det raffineres.

Sheasmør - raffinert eller uraffinert?

Ettersom vi ser på planteoljer må vi ikke glemme raffinering. Hvilken er best: uraffinert sheasmør eller raffinert sheasmør? Raffineringsprosessen innebærer å rense olje som er utvunnet. Det gjøres blant annet for å gjøre oljen spiselig.

Kun uraffinert sheasmør bør brukes i hårpleie. Grunnen er enkel. Vegetabilske oljer mister mange verdifulle næringsstoffer når de raffineres. Raffinert sheasmør er dårligere og vil fungere mindre godt. Det anbefales derfor å velge uraffinert sheasmør hvis du skal bruke det til håret. Slik kan vi være sikre på at vi får med alle de gode egenskapene som sheasmøret gjemmer på. Og dem er det mange av.

Sheasmør - egenskaper. Hvordan virker det?

Etter en ganske lang introduksjon er det på tide å gå videre til et annet viktig tema: sheasmørets egenskaper. Hva kan det gjøre for hud og hår? Hvordan bruker du sheasmør? Hva kan det tilby? Og viktigst av alt - hvorfor er det så populært i kosmetikk? Svarene på alt dette finner vi i sheasmørets sammensetning. Sheasmør består av store mengder fytosteroler, antioksidanter, allantoiner og vitaminer A, E og F. Det inneholder også gode fettsyrer.

Sheasmør - hudpleie

Det er et rått kosmetisk produkt som er kjent for sine utrolig fuktighetsgivende egenskaper. Takket være omkring ti antioksidanter forsinker det aldringsprosessen og sikrer ny celledannelse. I tillegg kan sheasmør brukes til å behandle hudplager. Det øker helingsprosessen av arr og eksem, reduserer utslett og lindrer irritasjon. Sheasmør er også et naturlig UV-filter og gjør under for hudpleie (også hudebunnen). Takket være det høye innholdet av naturlig allantoin kan sheasmør også bidra til å fjerne misfarging og å reparere det ytre hudlaget.

Sheasmør - hårpleie

Sheasmør brukes ofte i hudpleie (f.eks. kremer og salver). Det har også like interessante egenskaper når det kommer til hårpleie. Derfor bruker mange kosmetikkprodusenter det også i produkter for hårpleie.

Mest av alt beskytter det håret mot skadelig stråling, som er ekstremt viktig for hår som utsettes for sol. Det styrker også håret etter styling og behandlinger, som f.eks. farging og retting. Sheasmør jevner ut håret og gjør det mer motstandsdyktig slik at det blir lettere å gre og får en flott glans. Det kan brukes for seg selv, men det er bedre å velge produkter som inkluderer sheasmør, som Nanoil for hår med lav porøsitet. Det gir fantastisk beskyttelse for endene på håret, styrker hårsekkene og regulerer fuktighet på hodebunnen.

Sheasmør. Hvilken hårtype passer det for?

Vi må se nærmere på innholdet av fettsyrer for å svare på dette spørsmålet. Det er en vegetabilsk olje som kan skryte på seg en god balanse av de ulike fettsyrene. Sheasmør består hovedsakelig av oljesyre (enumettet) og stearinsyre (mettet). Fordi sheasmør inneholder omtrent like mengder av disse, passer det for to hårtyper.

Sheasmør passer ikke for porøst hår i det hele tatt og informasjon som sier at sheasmør er ideelt for skadet og svakt hår med slitte tupper bør tas med en klype salt. Det stemmer nemlig ikke. Produktet vil kun gjøre det verre å gjøre det krusete. Naturlig sheasmør er perfekt for hår med lav porøsitet og det er derfor du vil finne det i Nanoil for hår med lav porøsitet. Vi kan også prøve å påføre sheasmør på hår med middels porøsitet, med det er ingen garanti for at det vil gi gode resultater. Det er avhengig av den individuelle hårkvaliteten.

Hvorfor er det verdt å velge sheasmør?

Det er utvilsomt en av de mest populære vegetabilske oljene. Det hersker over alle naturlige kosmetiske ingredienser. Sheasmør får strålende tilbakemeldinger, men vi lurer fremdeles på hvorfor det anbefales for porøst hår. Kanskje det er fordi det gir mye fuktighet. Men det reparerer ikke håret. På den andre siden, når det brukes på hår med lav porøsitet gir det permanent og nødvendig beskyttelse.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring