En eksplosjon av skjønnhet. Hvordan fungerer en hårføner? Forårsaker den virkelig skader på håret?

En eksplosjon av skjønnhet. Hvordan fungerer en hårføner? Forårsaker den virkelig skader på håret?

Du har forsovet deg, men... du må vaske håret? Til tross for føntørkerens beryktelse har vi en tendens til å bruke den i krisesituasjoner. Sjekk om det virkelig er så dumt å føne håret regelmessig. Forårsaker en føner skader på håret? Hvordan fungerer den?

Det vil ikke være løgn å si at det finnes en hårføner i nesten alle hjem. Det er et verktøy som gjør det lettere å jobbe med håret, lar deg style den ønskede frisyren og fremfor alt gjør den det mulig å tørke hårstråene på noen få minutter. Du må vite at føneren er en relativt ny oppfinnelse. Tidligere ble håret luft- eller vindtørket.

Hårfønerens historie

Når ble hårføneren oppfunnet? Det er vanskelig å gi en eksakt dato fordi det fantes flere prototyper av dagens hårføner. Det første apparatet, som lignet på dagens hårfønere, skal ha blitt laget i Frankrike i 1890.

Det er mye enklere å navngi skaperen av en hårføner. Vi bør sende en takk til en parisisk frisør. Et ordtak sier at nødvendigheten er oppfinnelsens mor. Det stemmer i dette tilfellet. Alexandre Godefoy konstruerte den første føneren fordi han ønsket å redusere tiden det tar å stelle håret. Både kunder og frisører dro nytte av en slik løsning. Dessverre var ikke Godefoys verktøy feilfritt: Det var massivt og tungt, noe som ikke gjorde tørkerutinen enklere.

1899 var året for et gjennombrudd. Når vi snakker om oppfinnerne av føneren, må vi nevne Mikhail Dolivo-Dobrovolsky - en ingeniør som jobbet i tyske AEG-fabrikker. Han laget den første effektive føneren og ga den et veldig romantisk navn - Fön (en varm fjellvind).

Forsøk på å lage et lettere og mer komfortabelt apparat ble mer og mer vanlig. En elektrisk kost (Pneumatic Cleaner) var en av inspirasjonskildene - annonsert av en kvinne som fønet håret i stedet for å støvsuge! På begynnelsen av 1900-tallet ble det derfor laget en Race-hårføner i støvsugerfabrikkene.

Med tiden ble hårfønerne forbedret for å redusere vekten (de første veide til og med en kilo!), forhindre overoppheting og gjøre det enklere å føne. Designet ble oppgradert og nye funksjoner ble lagt til, slik at moderne hårføner er helt annerledes.

Hvordan fungerer en hårføner?

Siden vi allerede vet når den første føneren ble laget og har lært litt om dens historie, er det på høy tid å sjekke hvordan den faktisk fungerer. I motsetning til hva man skulle tro, er det enkelt. Inne i hver hårføneren er det et varmeelement og en ventilator som leder luften og tvinger varmen ut.

Det finnes ulike typer hårfønere. Den grunnleggende kategorien tar hensyn til materialet som varmeelementet er laget av. Det finnes flere typer:

 • hårføner med varmeelementer av metall
 • hårføner med keramiske varmeelementer

Tidligere fungerte en metalltråd som varmeelement. Men det var for farlig. Håret kunne vikle seg sammen og brenne seg. Moderne hårfønere er mye tryggere og har som oftest keramiske varmeelementer. Kvaliteten er svært høy, og det skal mye til før håret brenner seg.

Morsom fakta! Er det sant at man kan få elektrisk støt av å kaste en hårføner i et badekar fylt med vann? Sannsynligvis var det slik før i tiden (derav alle filmscenene). I dag er fønere utstyrt med systemer som forhindrer slike situasjoner. Du kommer ikke til å drepe noen med en moderne føner.

Kan en hårføner skade håret?

Dette er et av de vanligste spørsmålene knyttet til hårføner. Som alltid når det gjelder slike spørsmål, finnes det ikke noe enkelt svar. En hårføner kan skade håret ditt hvis du bruker den på feil måte. Likevel er dette verktøyet ekstremt nyttig.

En hårføner kan bare forårsake hårskader hvis:

 • du holder den for nærme håret
 • du retter luftstrømmen mot bare ett hårstrå
 • du børster håret hardt mens du føntørker
 • du bruker for høy temperatur
 • du bruker for sterk luftstrøm
 • det er et apparat av dårlig kvalitet.

Nøkkelinfo: Skadet hår er mye mer følsomt for effekten av en hårføner.

Det viktigste er at en hårføner av god kvalitet, brukt i henhold til instruksjonene, hjelper deg med å ta kontroll over håret - definer krøllene, legg til volum eller gjør det rett! For eksempel: Føning med kjølig luftstrøm lukker skjellaget og gir silkemykt og glansfullt hår. En hårføner vil ikke dehydrere eller skade håret ditt hvis du bruker en skånsom og kjølig luftstrøm.

Hvordan beskytter man håret når man føner det?

Uansett advarsler har vi en tendens til å bruke en varm luftstrøm fordi håret tørkes raskere. Derfor er det så viktig å beskytte håret mot varme. Hvordan får man tak i det? Kan du unngå at håret blir tørt og krusete under hårføningen?

 1. Sunt hår er mer motstandsdyktig mot skader og høye temperaturer. La oss holde det sunt med balsam, masker og - selvsagt - oljer. En regelmessig håroljebehandling gjør hårrøttene og hårsekkene sterkere, jevner ut hårstrukturen og beskytter den.
 2. Du kan ikke føne veldig vått hår fordi det er mest skjørt og utsatt for skade. Vent et øyeblikk etter at du har vasket håret, tørk det forsiktig med et håndkle og bruk deretter en hårføner.
 3. Det er viktig å bruke riktige hårprodukter. Det kan være en krem, fuktighetskrem eller olje - det beste valget er arganolje eller en blanding av naturlige oljer, for eksempel Nanoil. Håroljer gjør mer enn å beskytte mot varme. De holder på fuktigheten, gir mykhet og glans og gjør det enklere å style håret.

Hva er den beste hårføneren?

Valget av hårføner påvirker effekten av tørkingen på håret. Husk at en defekt eller gammel føner er ensbetydende med økt risiko for hårskader. I kosmetikkbransjen finnes det mange ulike modeller av hårføner, så det kan være vanskelig å velge. Det er likevel verdt innsatsen.

• En god hårføner må ha en innstilling for effekt og temperatur.

Det er mye enklere å kontrollere føningen hvis du kan stille inn temperatur og effekt på luftstrømmen. Avhengig av hårtype er det mulig med ulike variasjoner, f.eks. lav temperatur og mindre effekt for fint hår. Nesten alle hårfønere som er tilgjengelige i butikkene, har slike valgmuligheter. Jo flere, jo bedre. Avanserte enheter kan til og med ha en automatisk temperatursensor som tilpasser temperaturen i et gitt øyeblikk.

• En ionisk hårføner er det beste alternativet.

Statisk hår og krusing er de vanligste problemene ved føning. En ionisk føner hjelper deg med å kontrollere dette. Apparatet produserer negative ioner og virker antistatisk. En ionisk hårføner jevner ut, temmer, øker glansen og beriker håret.

• Fønere med stylingtilbehør er verdt å velge.

Tilleggselementer, for eksempel en diffusor eller tilbehør, virker ofte unødvendige. Men det er feil. En hårføner med ekstra elementer er et godt valg hvis du vil bruke den både til tørking og styling. Med tilbehør kan du style frisyren og samtidig beskytte hårstråene mot varmen.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring