La håret ditt snakke, del 6. Produkter for flass

La håret ditt snakke, del 6. Produkter for flass

Mange personer i verden har flass, men for mange er det bare et engangstilfelle i en liten periode. Likevel, hår og hodebunn påvirket av flass trenger riktig omsorg. Dessverre er det ingen oppskrift, fordi mye avhenger av typen flass. Du må ta en titt på håret ditt for å finne løsningen.

Hvert eneste plagsomme hårproblem har sin kilde. Det kan være mange grunner, og vi tar sikte på å finne årsaken. La oss begynne å gi håret det det virkelig trenger, og ta hårpleie seriøst. På den måten kan problemet forsvinne.

HÅR OG HODEBUNN MED FLASS – KARAKTERISTIKKER

Dette utsagnet vil kunne høres litt rar ut … men alle har flass. Enkelt sagt er flass døde hudceller i hodebunnen som flaker seg.

Hvordan dannes flass?

Menneskets hodebunn reparerer seg kontinuerlig, og forekomsten av flass er helt normal. Etter at livssyklusen er fullført (rundt 28 dager), er gamle hudceller døde og de blir erstattet med nye. Vi blir kvitt de døde cellene ved å eksfoliere dem, f.eks. mens du vasker. Problemet begynner når huden flaker av i overkant mye; hvite flak er synlige i håret, og faller ned på skuldrene. Flass oppstår når livssyklusen til celler reduseres til 7-15 dager og eksfolieringsprosessen er raskere.

Det er tre grunnleggende typer flass:

 1. Tørr flass – er uten inflammasjon og skade av håret. Det viser seg som små, hvite flak av tørr hud. Det kan utvikle seg til våt flass.
 2. Våt flass – utvikles fra tørr flass og kommer ofte med inflammasjon og kløe. Viser seg som gule, oljete flak og forhøyet sekresjon av talg.
 3. Tinea versicolor – er en gjentakende type flass som er forårsaket av sopp. Det er mest vanlig hos mennesker etter tenårene. Tilstanden viser seg som gule og brune flekker på huden, og kløe.

Hva er årsakene til flass?

Gjærsopp (Malassezia furfur) er den vanligste årsaken til det overdrevne hudavfallet. Soppen forekommer naturlig i huden i små mengder. Problemet begynner når det sprer seg under gunstige forhold, f.eks. fett hår. Da vil det irritere hodebunnen og forstyrrer prosessen med reparasjon av epidermis. Det er grunnen til at å vaske hår sjelden kan føre til plagsomt flass.

Likevel er ikke sopp de eneste årsakene til flass. Vi er ofte ikke klar over at vi bidrar til problemet selv. Hyppigere og mer intensiv avskalling av huden kan også være et resultat av tørrhet og irritasjon i hodebunnen. De vanligste flassårsakene inkluderer:

 • Feil hårpleie og stylingprodukter
 • Å ikke skylle sjampo, balsam eller olje ordentlig ut av håret
 • Hormonell ubalanse
 • Et kosthold med mangel på vitaminer eller mikronæringsstoffer 
 • Stress, trøtthet, allergier, dårlige vaner, sykdom
 • Å vaske håret med vann med høyt klorinnhold
 • Luftforurensning, sesongendringer. 

Noen dermatologer sier gener også kan ha en påvirkning på flass

Hvordan påvirker flass håret ditt?

Hvis du ikke behandler flass, vil det ha en negativ effekt på håret ditt. Det er ofte ledsaget av tynning av håret. Hvorfor? Hårets livssyklus er forstyrret og hårsekkene er svakere. Mens jeg diskuterer problemet med flass og håravfall, må jeg dessverre bekrefte at den forstyrrede prosessen i huden, og olje på hodebunnen kan føre til mer tynning av håret.

HÅR OG HODEBUNN AFFISERT AV FLASS – PLEIERUTINE

Det er mange midler mot flass, men som alltid – det er bedre å forhindre enn å behandle. Flass er en tilbakevendende hudtilstand som er belastende og veldig vanskelig å bli kvitt. Det er derfor du bør ta vare på håret og hodebunnen for å unngå problemet. Forebygging er nøkkelen.

 1. Å holde hodebunnen ren betyr mye, fordi talg er et ideelt miljø for flass å utvikle seg. En mild og god pleie av fett hår er nøkkelen til suksess fordi denne hårtypen raskt kan "få" flass. Prøv å unngå å gå med uvasket hår i flere dager. Vask håret når det er nødvendig.
 2. Å forhindre problemet med flass, betyr også å unngå irritasjon og dehydrering i hodebunnen. Unngå varmt vann, hardhendt tørking med håndkle, tøffe hårbørster, hårfønerens varme luftstrøm, fargebehandling, for mye varmestyling og permanent-behandling. Velg heller beroligende og fuktighetsgivende produkter, og berik kostholdet med frukt og grønnsaker.

Hvis du uansett møter marerittet som er flass, kan du legge til anti-flassprodukter i hårpleien og bli kvitt problemet.

Hvordan vaske håret når du har flass?

Den rette flass-sjampoen er et viktig verktøy i dette slaget. Rengjøring av hodebunnen med tradisjonelle produkter kan mislykkes fordi de ikke inneholder soppdrepende ingredienser, og de ikke er ment for dette problemet. En god flass-sjampo bør:

 • Være rik på aktive ingredienser som bekjemper årsaken (gjærsopp) f.eks. Ketokonazol, salisylsyre, sink pyrithion, selendisulfid;
 • Være fri for potensielt irriterende stoffer, f.eks. vaskemidler, parabener, alkoholer;
 • Ha en lett konsistens for å unngå å tette porene eller veie ned hårstrukturen.

Et annet viktig tips handler om hvor ofte du skal vaske håret når du har flass. Du må være klar over at en flass-sjampo ikke vil være effektiv hvis du ikke bruker den regelmessig. Vask er det viktigste når du kjemper mot flass, så gjør det så ofte som mulig. Det anbefales å vaske hår hver dag eller annenhver dag. Samtidig må du være forsiktig med å ikke fjerne den naturlige beskyttende lipidbarrieren som kan føre til tørr hodebunn. Som en konsekvens ville kroppen reagere ved å produsere for mye talg. Hvis du sliter med flass, bør du følge to regler mens du vasker håret: gjør det ofte og bruk bare milde produkter. Du kan bruke en sterk flass-sjampo og en som er mer delikat og fuktighetsgivende, vekselvis for hodebunnens hydro-lipidbalanse.

Hvordan pleie hår som har flass?

Riktig hårpleie - det er det beste middelet mot flass. Til tross for stor innsats, er det umulig å få unna problemet på bare noen dager. Den irriterte hodebunnen som har blitt angrepet av gjæren, må ha tid til reparasjon og bringe hudens prosesser tilbake til det normale. Tålmodighet er viktig.

Den rette flass-sjampoen lar deg få bukt med problemet, men det er flott hvis du kondisjonerer hodebunnen og håret med ekstra midler. Riktig næring og fuktighetsgivende produkter er avgjørende. Vitaminer (B, A og E) og mineraler (funnet i fisk, ost, rosenkål, nøtter, solsikke- og gresskarfrø) gir fordeler til hud og hår. Imidlertid fungerer alle næringsstoffer bedre hvis du påfører dem ved hjelp av kosmetiske produkter (balsam, masker og oljer). Det er en langt bedre løsning fordi du jobber direkte på hår og hårsekker.

Flere remedier kan du finne hjemme

 • Urtemikser. Nesle, Mint, Lime, Kjerringrokk, Såpeurt, Storborrerot, Kamille og Fløyelsblomst er blant de beste urtene for flass. Uansett om urtene er tørket eller friske, kan du gjerne tilføre dem og bruke til å skylle håret og hodebunnen. Når du gjør det, får du tilbake riktig pH i hodebunnen etter hver vasking, og gir verdifulle næringsstoffer.
 • Hjemmelagde hårmasker. Olivenolje, eggeplomme, sitronsaft, rom, kokosnøttolje, jojoba-olje, castor olje, hvitløk og yoghurt er blant ingrediensene du kan bruke til å lage hårmasker. Bland dem som du ønsker og påfør på hår og hodebunn før du vasker, minst en gang i uken. Det gir næring og lindring.
 • Naturlige oljer. Castor olje sies å være den beste oljen mot flass, men du kan bruke ulike til forebygging eller behandling av flass. Olje av storborrerot, amla, rosmarin, tea tree, sandaltre eller linfrø, er blant de beste oljene for å bekjempe flass. Du kan bruke dem alene til en håroljebehandling, men oljene gir faktisk bedre effekt i blandinger du får kjøpt hvor de er tilsatt andre ingredienser. Nanoil for hår med lav porøsitet er den beste oljen for hår som påvirkes av flass. Produktet har blant annet ricinusolje og furuolje som er verdifulle i dette tilfellet. Oljen er helt naturlig.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring