Hårologi del 5 - fuktighetsbevarende midler for håret

Hårologi del 5 - fuktighetsbevarende midler for håret

Vann er kilden til liv, inkludert hårets liv. Uten vann kommer enhver hårpleierutine til å mislykkes.

Uten nok fuktighet blir håret sprøtt og tørt, spesielt i tuppene. Om sommeren mister håret vann dobbelt så raskt på grunn av sollyset som skader og tørker det ut. Derfor er fuktighetsbevarende midler - hygroskopiske molekyler som binder vann i cellene - så viktige i hårpleie. Prøv å se det for deg - en dose fuktighetsbevarende midler er for håret som et glass vann for oss på varme dager.

Du bør eller til og med må huske å fukte håret, men ikke bruk for mye fuktighetsbevarende midler. Et overskudd av disse hygroskopiske stoffene kan gi motsatt effekt, noe som ofte skjer når luftfuktigheten øker. Håret absorberer de små molekylene for raskt og intensivt, og det blir krusete og matt.

Det såkalte duggpunktet er svært viktig for håret - vanndamp endrer tilstandsform (danner flytende vann - dugg). På grunn av temperaturen og værforholdene åpner hårets skjellag seg og absorberer fuktige molekyler, noe som fører til knusing og matthet. Bløtgjøringsmidler beskytter håret effektivt mot fuktoverskudd, inkludert naturlige oljer - uslåelig i hårpleie. Takket være oljer kan vi holde balansen mellom fuktighetsbevarende midler, proteiner og mykgjørende stoffer i håret. Regelmessig behandling med hårolje skaper et mikroskopisk lag på hårets overflate som ikke bare opprettholder det riktige nivået av fuktighetsbevarende stoffer, men også beskytter håret mot for mye fuktighet.

Fuktighetsbevarende stoffer i hårpleieprodukter

Du kan tilføre håret fuktighetsbevarende midler ved å kjøpe hårfuktende stoffer. Du kan bruke dem separat, blande dem med oljer eller kjøpe ferdige produkter (balsam, masker) som inneholder riktig mengde fuktighetsbevarende stoffer. De vanligste fuktighetsbevarende stoffene i hårkosmetikk:

Glyserol - en treverdig alkohol, såkalt god alkohol som har fuktighetsgivende og utjevnende egenskaper. Glyserol er vanlig i hårpleie balsam og -masker fordi den gir intensiv fuktighet til ekstremt tørt hår og umiddelbart forbedrer hårets utseende.

Honning - honning er kjent for både fuktighetsgivende og gjennskapende egenskaper. Honning anbefales for sprøtt og skadet hår, og gir mykhet og glatthet. Ved regelmessig bruk hindrer den at håret fliser seg. Takket være den høye konsentrasjonen av mineraler gir honning næring til overbehandlet hår. Den fungerer også for lyst hår, og tar vare på fargen.

Pantenol - også kjent som pro-vitamin B5. Det gir fuktighet, glatter ut håret, øker glansen, gjør det lettere å gre og øker hårets volum. Takket være sine pleiende egenskaper er pantenol et av de mest verdifulle fuktighetsbevarende stoffene i hårprodukter. En ting til som er verdt å huske - pantenol fremskynder reparasjon av håret og øker produksjonen av keratin (hårets naturlige byggestein).

Lecitin - hovedingrediensen i cellemembranen. Det er et fantastisk fuktighetsbevarende stoff som gjør det lettere å absorbere andre aktive ingredienser som kan tilføres hårets indre (det er derfor lecitin er så populært i hårmasker og balsam). Dessuten gjør lecitin håret mykt og spenstig. Det er perfekt for bleket hår eller permanent.

Aloe - er både fuktighetsbevarende og en skattkiste av mineraler: kalsium, natrium, magnesium, jern, kalium, krom og sink. Aloejuice er en god bestanddel i hårbalsam og -masker fordi den inneholder vitamin A, C og E. Du kan bruke den sammen med naturlige oljer for å gi håret den rette fuktigheten og glansen.

Urea - noen ganger kalt "snø til håret" (de små krystallene ser ut som snøfnugg). Urea er selvsagt fuktighetsgivende, men gir også mykhet og reparerer håret. De færreste vet at urea gir god hodebunnspleie - det gir ikke bare fuktighet, men bidrar også til å bekjempe flass, psoriasis og eksem. Urea gir fin glans og er vanlig i masker for farget hår.

Agavenektar - en vanlig sukkererstatning. Denne søte nektaren fungerer - på samme måte som honning - som et sterkt fuktighetsbevarende middel. I tillegg hjelper den til med å løsne håret og gir intensiv hårpleie med økt glans, spenst og elastisitet.

Sorbitol - en fargeløs og hygroskopisk væske som ligner en tykk sirup. I likhet med alle fuktighetsbevarende midler tilfører den håret fuktighet. Sorbitol gir også en "glideevne" til alle stoffer den inngår i. Det gjør at hårmasker eller balsam lett sprer seg på hårets overflate. Hvis du pleier håret med sorbitol, blir det utrolig glatt. Dette fuktighetsbevarende stoffet oppløses i vann, noe som gjør påføringen enklere og hindrer at du påfører for mye. Sorbitol er populært i hårkosmetikk fordi det beskytter håret, hodebunnen og produktene det inngår i mot uttørking.

Hyaluronsyre - den gir ikke bare håret fuktighet, men forynger det også, bremser aldring, glatter ut overflaten og beskytter mot mekaniske skader. Håret - næret med hyaluronsyre - blir silkemykt og glansfullt. Hyaluronsyre hjelper til med å reparere skader i hårets struktur, pleier hodebunnen, motvirker aldring, lindrer irritasjoner og gir næring til hårrøttene.

Fruktose - fruktsukker som er vanlig i næringsmiddelindustrien. Det finnes i frukt og honning. Fruktose gir håret fuktighet, styrker og beskytter mot skader. For mye fruktsukker gjør håret matt. Du bør vite at det søte stoffet lett og raskt binder seg til keratin (hårets byggestein). Resultatet er at håret blir skinnende og sterkt, mens det ytre laget gjenoppbygges. For effektiv hårpleie må fruktsukkeret suppleres med naturlige oljer og regelmessig såkalt håroljing.

I jakten på vakkert, sunt og sterkt hår er balansert hårpleie avgjørende. Fuktighetsbevarende midler og proteiner er ekstremt viktige fordi de gir næring, fuktighet og reparerer, men uten mykgjørende midler - f.eks. oljer - vil de ikke tilfredsstille alle hårets behov.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring