Historien til frisering. Del 3: Hvilke frisyrer var trendy de siste århundrene?

Historien til frisering. Del 3: Hvilke frisyrer var trendy de siste århundrene?

De siste to hundre årene var virkelig enestående når det gjelder historien til frisering og hår. Selv om ulike nye hårtrender dukket opp i løpet av denne perioden, forble mange frisører fremdeles inspirert av frisyrene fra fortidens tidsepoker. Vet du hvilke hårtrender som styrte på 1800 -tallet? Eller hvilke hårklipper som var i stil for noen dusin år siden?

Mennesker har vendt seg til alle mulige typer prosedyrer for å trimme, knyte og dekorere håret sitt. I begynnelsen ble denne praksisen påvirket spesielt av komfort, men senere var den forbundet med kulturelle og sosiale konvensjoner.

Hvordan endret frisyrene seg de siste 200 årene?

Frisyrer anerkjent som trendy på 1800- og 1900 -tallet var avgangen fra overdådighet og storhet. Det var et stort comeback for det som er naturlig. Barokke parykker ble bare sett som et element i teaterverden. I stedet for dem begynte folk igjen å lete etter inspirasjon og analysere hvilke frisyrer som var trendy i antikken. Imidlertid, sammen med utvikling og kulturelle endringer, dukket nye frisyrtrender opp. Alt dette gjør at frisyrene fra 1800- og 1900 -tallet ble utrolig allsidig.

TRENDY FRISYRER PÅ 1800-TALLET

Historien til frisering fra 1800- og 1900-tallet gikk i ring og søkte mye til gamle frisyrer, spesielt de romerske. Dette er imidlertid ikke den eneste karakteristiske trenden, fordi 1800 -tallet også inneholdt lengre og mer dekorative oppsatte frisyrer.

Hvilke frisyrer var trendy på midten av 1800-tallet?

Generelt sett foretrakk folk kort hår og glatte frisyrer. Lagvis hår var «in», og i de fleste tilfeller ble en slik frisyre laget slank/glatt. For å oppnå dette, brukte folk blant annet håroljer. Etter den franske revolusjonen hadde korte frisyrer mange ansikter:

  • à la Titus - kort, hakkete hår som ligner typiske romerske mannlige frisyrer. Det sies at denne frisyren ble støttet av et manqué-offer av revolusjonen - Teresa Tallien - som klipte håret strå for strå for å slippe brev fra fengselsvinduet til sin elskede mann.
  • à la Victime - kort bak, med lengre sider og fremre frisyre ofte preget av en panne dekt av krøller. Med denne frisyren hyllet folk alle kvinnene som ble halshugget under revolusjonen. Håret til et offer for halshugging ble barbert i nakken for å ha nakken bar. Det gjorde plasseringen av giljotin lettere.
  • à la Caracalla - Kort og tykt hår krøllet tett og ordnet slik at krøllene omga ansiktet. Denne frisyren var inspirert av den romerske keiseren Caracallas.

Denne typen frisyrer fra 1800-tallet inspirert av romerske keisere, kort, behagelig å ha på seg og veldig nyskapende for disse tider, overlevde dessverre ikke lenge.

Hvilke frisyrer var trendy i siste halvdel av 1800 -tallet?

Med tiden begynte kvinner å gro håret langt igjen for å fortsette å bruke mer prangende og kvinnelige frisyrer. Nok en gang ble langt hår trendy – først skulderlengde og deretter midje-lengde.

Folk prøvde å på en eller annen måte sette opp det mellomlange håret som vokste tilbake. Og det var da moten for karakteristiske krøller rundt ansiktet dukket opp. Ofte så man buns hårknuter. Først lave knuter, deretter høye. En annen trendy frisyre i disse tider var inspirert av formen til Apollos bue. De uregjerlige hårlokkene ble temmet ved hjelp av bånd og forskjellige hårtilbehør.

Morsom fakta: I den tiden ble det å ha håret løst ansett som faux-pas.

Noen kvinner bestemte seg for å bruke mer omfangsrike frisyrer laget av langt hår, noe som faktisk også var karakteristisk for siste halvdel av 1800 -tallet. Dette var stort sett overdådige og store krøller som ble arrangert i enten [høye knuter] eller, enda oftere, imponerende fletter.

I den tiden var eieren av det lengste håret keiserinne Elisabeth av Østerrike, hvis tykke krøller nådde gulvet. Det var legender om håret hennes. En av dem sier at rompiker ble betalt for skader de opplevde i forbindelse med å kamme Elisabeths hår, som slo pikene med et speil for hver eneste børst.

TRENDY FRISYRER PÅ 1900-TALLET

Var hårkunsten til det 20. århundre fortsatt avhengig av krølling og binding av langt hår? Ikke alltid. Dette århundret er en periode full av endringer i både kvinners utseende og frisyrer. Måten kvinner pleide å ordne håret passet en bestemt posisjon, de rådende trendene på den tiden og sosiale endringer som utviklet seg.

Begynnelsen av 1900 -tallet

Sannheten er at det ikke var før 1900 kvinner fikk lov til å avdekke ørene og nakken, noe som ble unngått i de forrige epokene. På den tiden begynte kvinner å kjempe for sine rettigheter, og noen var modige nok til å kutte håret til skulderlengde.

I det første tiåret av 1900-tallet var håret ofte på lengde med øret, og med et bredt bånd. Denne trenden ble populær takket være en kjent skuespiller Eve Lavallière. Skaperen av denne frisyren var en polsk frisør som jobbet i Frankrike - Antoni Cierplikowski.

Det var ikke før begynnelsen av 1900-tallet de første hårstylingsproduktene ble til. Også en hårføner fikk popularitet.

Frisyrer på 1920-tallet

Den virkelige interessen for kort hår hadde sin boom på 20-tallet. Kvinner begynte å få håret klipt. Dessuten var mørkt hår mer populært enn lyst hår.

Noen mennesker ble inspirert av en frisyre med en kort pannelugg og barbert nakke, som er typisk for La Garçonne, fra Victor Marguerittes roman. Andre ønsket å ligne Coco Chanel som introduserte en Pageboy-frisyre som perfekt matchet tomboy-stilen, som virkelig var trendy da. I noen regioner ble denne stilen også kalt «flapper».

En annen hårtrend av disse tider var Eton Boys frisyre som kan beskrives som kort, nakkebarbert med sideskill og glatt kammet hår bakover, som alle guttene som tilhører elite engelsk Eton College hadde på seg.

Frisyrer på 1930-tallet

Et tiår senere var ikke kort hår fasjonabelt lenger. Mer feminine frisyrer ble adoptert av flertallet til langt, løst hår. Det mørke håret ble erstattet av delikate blonde lokker. Den mest foretrukne hårfargen på det tiåret var Platinum Blonde.

Frisyrer på 30-tallet er en klassiker som fremdeles ses i dag. Delikate bølger og krøller gjorde comeback, og de var enkle å legge merke til på både kort og lengre hår som ofte var Bob frisyre. Det obligatoriske elementet i dette tiårets frisyre var sideskill. Andre fasjonable trender var såkalte fingerbølger (navnet kommer fra metoden som ble brukt for å style denne frisyren; våte tråder ble rullet over fingrene og støttet av klyper) og bølgete bob som gikk under øret.

Frisyrer på 1940-tallet

Det var tiden for lange hårfrisyrer. Tiåret som ble påvirket av andre verdenskrig var, til tross for hvordan det så ut, en tid full av eleganse og feminine frisyrer, som gradvis ble mer og mer nystil.

Ganske populære var for eksempel Hollywood-krøller, spenst og i et kontrollert «rot», laget ved hjelp av enten hårruller eller krølltang. Håret var enten gjemt bak ørene eller lagt til siden, ofte dekorert med bånd. Pin-up hårfrisyren var ekstremt populær på 40-tallet.

Frisyrer på 1950-tallet

Et sted på midten av 1900-tallet ble differensieringen av stiler mer gjenkjennelig. Frisyrer på 1950-tallet så ikke like ut, selv om noen karakteristiske trender i den perioden fremdeles var enkle å oppdage, inkludert skulderlengde hår sammen med rotete klipper og uopphørlig kjærlighet til krøller.

Stil-ikonene som kvinnene i dette tiåret fulgte var Audrey Hepburn og Marilyn Monroe, som faktisk presenterte to helt forskjellige stiler. Den dag i dag blir Marilyn Monroe-lignende krøller av veldig blond nyanse betraktet som den mest populære frisyren på 50-tallet.

Frisyrer på 1960-tallet

60-tallet var inspirert av Brigitte Bardot som hadde en høy hestehale med rotete og kjapt oppsatt hår. Det er også tiden da det eksisterende bildet av en vakker kvinne hadde blitt omdefinert til fordel for mer vågale frisyrer. Tupering var trendy (spesielt i buns/knuter) og overdimensjonert stil for å gi håret et nesten enormt volum.

Et annet fasjonabelt tilbehør på 60-tallet var et bredt pannebånd som ble brukt midt på hodet. På grunn av dette ble det kammede og overdimensjonerte håret fremhevet bedre. Kort sagt, håret ble kammet tilbake og endene på håret flippet ut. En pannelugg var en annen must-have, helst helt glatt.

Frisyrer på 1970-tallet

Nok et tiår da langt hår fremdeles var på moten, men det ble gradvis til mer rett og elegant. Panneluggene endret også form til sideskill. Det var også typisk for kvinner i disse tider å vise pannen mer villig, noen ganger bandt de panneluggen tilbake. De mest fasjonable frisyrene i dette tiåret var stort sett inspirert av Charlies Angels filmene. Også noen elementer av en veldig naturlig hippie-stil utgjorde en inspirasjon for 70-tallets frisyrer.

På 70-tallet ble farging av håret populært. Folk lette etter teknikker som gjorde at de kunne gi håret den ønskede platinafargen. Hårfarge ble utbredt på grunn av tilgjengeligheten til enkle frisørteknikker samt rimelige stylingprodukter.

Frisyrer på 1980-tallet

Den største trenden innen frisering, startet på 80-tallet. Slutten av 1900-tallet overrasket med bisarre frisyrer som vi ofte ler av i dag. Ekstremt voluminøst tupert hår var i stil da. Senere begrenset tupering seg bare til toppen av håret for å kombinere det med rett hår som kledde skuldrene – såkalt hockeysveis. Også permanent og korte, asymmetriske frisyrer ble brukt ivrig på 1980-tallet. Den viktigste forskjellen mellom dem og dagens asymmetriske frisyrer er mangelen på harmoni.

Frisyrer på 1990-tallet

Det er vanskelig å finne bare én frisyre som var den mest populære det siste tiåret av 1900 -tallet. Utvilsomt var det tiden for blandede stiler. Det var ingen indikatorer når det gjelder frisyrene, lengden på håret eller fargen, som faktisk varer til nåtiden. Det er klart at denne mangelen på klart definert stil ble påvirket av de politiske endringene på grunn av at vi også fikk mye frihet når det gjaldt personlig utseende.

Og det er slik historien om frisering ender.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring