Historien til frisering. Del 1: Hvilke hårfrisyrer var trendy i antikken?

Historien til frisering. Del 1: Hvilke hårfrisyrer var trendy i antikken?

Har du noen gang lurt på hvordan menneskene i gamle tider pleide å style håret, og hvilke frisyrer som ble betraktet som trendy i det gamle Egypt? Dette emnet er veldig interessant, og det er definitivt verdt å se på. Spesielt når invitasjonen til en utkledningsfest kommer, og vi leter etter kreativ inspirasjon for å matche vår frisyre med antrekket som er karakteristisk for en bestemt epoké.

Utvilsomt er hår ett av elementene, sammen med klær, som vi kan bruke for å krydre stilen vår og få frem våre personlighetstrekk. Derfor liker vi å ta hensyn til hårets behov, ta vare på lokkene, behandle dem med oljer og style det.

Sannheten er, at siden tidenes morgen har mennesker viet tid og energi til å ta vare på håret ved hjelp av hårpleie-rutiner. Naturligvis, slik definisjonen av trendy frisyrer ble kontinuerlig endret og omdefinert gjennom tiår, endret også behandlingene man brukte på håret seg.

Begynnelsen til frisering

Faktisk ble håret klipt helt fra begynnelsen av den menneskelige eksistens. Til å begynne med ble overskuddet av håret bare fjernet på grunn av de praktiske årsakene. Det er klart at langt hår var upraktisk og hindret menneskene å gjøre daglige gjøremål. Derfor pleide folk å trimme håret med hjelp av en flintkniv eller flamme.

De ovennevnte prosedyrene er dog ikke lik den for tiden populære metoden «Velaterapia», som innebærer å brenne av slitte tupper med et stearinlys.

Men, tilbake til kunsten å frisere. Det hele endret seg i takt med sivilisasjonen. I tillegg til å være mer bevisst på å ta vare på seg selv, begynte folk å vie større oppmerksomhet til hygiene, og det var slik de oppdaget kjernen i skjønnhet. Å ta vare på håret utviklet seg til å bli et menneskelig behov, og med tiden ble det en måte å manifestere sin individualisme. Dermed sier man at den virkelige begynnelsen på frisering dukket opp i det gamle Egypt, Roma og Hellas.

Endringer i trender. Historien til frisyrer

Reisen gjennom historien om frisering og trendy frisyrer, begynner med antikken. Dette er selve epoken da de første hårklippeverktøyene dukket opp. I de fleste tilfeller lignet de dagens barberhøvler eller skarpe sigder. Bortsett fra dem, begynte folk å bruke hårtilbehør som kammer og hårpinner. Til tross for likhetene skilte egyptiske, romerske og greske frisyrer seg betydelig fra hverandre.

Hvilke frisyrer var trendy i antikken?

EGYPTISKE FRISYRER

Folk som bodde i det gamle Egypt anerkjente utseende som avgjørende. Hvordan var frisyretrender i Egypt? Faktisk lærte popkulturen oss at egypterne pleide å ha glatt, skulderlangt, svart hår med en rett pannelugg; frisyren som er direkte knyttet til Cleopatra. Imidlertid var ikke bare klassisk Cleopatra-bob trendy på den tiden, selv om mange mennesker var opptatt av å ha glatt hår veldig lenge.

Like populær, spesielt i Det Gamle Riket-perioden, var pasjehåret. På grunn av det faktum at det var vanskelig å lage den med naturlig hår, brukte folk å ta på seg parykker. Dessuten bar noen egyptere villig mikrofletter som enten dekket hele hodet, eller spilte rollen som subtil hårpynt. Når det gjelder tjenere og slaver som for eksempel jobbet med pyramidebygging, pleide de å barbere hodet helt skallet, hovedsakelig på grunn av det ekstremt varme klimaet.

Det er verdt å påpeke at herrefrisyrer i Egypt ikke skilte seg mye fra de som ble brukt av kvinner. Den mannlige delen av egypterne (de velstående, ikke de barberte slavene) hadde også langt, svart og rett hår.

Ulike hårtilbehør var også viktig, hovedsakelig utsmykninger - perler så vel som gylne og fargerike nyanser. Likevel ble hårets farge ansett som den mest essensielle dekorasjonen. Beksvart og mørkebrunt hår dominerte trendbildet. Hvordan farget egyptere håret? I de fleste tilfeller brukte de en spesiell blanding av henna. De visste også om kraften i håroljer, og derfor ble denne prosedyren kjent som avgjørende for å holde håret sunt og utrolig skinnende.

Det som er interessant, var at kunsten med hårpleie og hårstyling på den tiden var utelukkende gjort av kvinnelige tjenere. Det var deres oppgave å stelle og ta vare på andres hår.

GRESKE FRISYRER

Antikkens Hellas var naturlige hårfarger og fancy frisyrer. Den gang ble frisering ansett som en kunstform. De mest populære var flate frisyrer, ofte bundet tilbake. Bare en hårknute? Hvor er kunstnerskapet i det?

Det mest karakteristiske trekk ved greske frisyrer var fine og flittig flettede lokker, som var overdådig dekorert med alle slags pannebånd og annet tilbehør. Ingen steder i frisørhistorien brukte folk så mye hårpynt som i antikkens Hellas. Samholdet en frisyre og et antrekk skapte var det som betydde mest. Det som er viktig å vite, var at det var ikke bare greske kvinner som hadde trendy frisyrer. I antikkens Hellas tok også menn hensyn til håret sitt, men det var ganske opprullede og tett beskårede hårfrisyrer som ble brukt.

Ganske populært var også løst flettet hår, såkalt glam-gudinne frisyre eller andre lignende former for knuter. Den hyppigst utførte greske frisyren er kjent som lampadion-frisyren (en knute på den ene siden av hodet) som skulle ligne en oljelampe.

Det var spesielt i Hellas hvor det første Athene Frisørakademi ble etablert. Det var stedet hvor håret ble krøllet for første gang. For å forvandle rett hår til bølger brukte frisørene glovarme stenger. Denne greske prototypen av en krølltang ble kalt «calamistrum». Naturligvis, på grunn av dette verktøyet, ble krøllete hår veldig populært i Hellas. I de fleste tilfeller var krøllene enten løse eller delvis festet til toppen av hodet. Uansett stil, ble lokkene selvfølgelig alltid dekorert med et bånd.

Naturlig hårfarge ble intensivert ved hjelp av av ulike blandinger laget av urter, kobber, mineralsalter og ... giftig bly.

ROMERSKE FRISYRER

Først og fremst skulle en romersk frisyre matche en bestemt person, derfor, sammenlignet med grekere og egyptere, anses romersk mote som meget diversifisert. Imidlertid er det lett å gjenkjenne noen åpenbare trender som enkelte grupper av mennesker fulgte. Hvordan hadde folk håret sitt i det gamle Roma?

Den mest populære trenden, spesielt blant praktiske kvinner, var hår bundet til toppen av hodet, arrangert i en stram knute som ligner en kringle. Noen ganger, før man lagde denne knuten, ble håret knytt for å lage mikrofletter som ble festet til hodet etterpå. Lignende og like praktiske frisyrer kunne observeres på hodet til menn som likte korte og enkle frisyrer.

Oppblomstringen av romersk frisering kom til under romerrikets glansdager, da frisyrer som liknet spektakulære bygninger ble populære. Faktisk kunne mange nåværende arkitekter lære av de gamle romerske frisørene. Det flittige og pent ordnede håret, ofte satt tilbake i en bun, så naturlig ut til tross for de imponerende størrelsene.

Sjelden til aldri var romerske frisyrer uten dekorasjoner. Åpenbart var den mest villig utvalgte hårpynten laget av bronse, gull eller sølv. Like populære var hårspenner laget av elfenben.

På samme måte som i Hellas ble antikkens Roma-frisyrer hovedsakelig laget av kvinnelige tjenere. Kvinner, hvis oppgave var å ordne hår og legge siste finpuss på romerske frisyrer, kalt kupasis (det var en annen gruppe mennesker som tok seg av ansiktshår, og de ble kalt tonsores).

For det meste var hårfargen til romerske kvinner lys. Lokkene ble lysnet opp og farget blonde ved hjelp av metoder som ikke alltid var trygge.

Antikkens hår vs. dagens hår

I antikken utviklet frisørkunsten seg raskt. Dette er selve perioden da vi kan finne begynnelsen på mange frisyrer som er populære i dag. Mange frisyrer som ble laget i antikkens Hellas, Roma og Egypt brukes fortsatt i dag, men deres versjoner er ofte litt gjenoppfunnet og moderert. Likevel er det mange likheter. I likhet med mennesker fra hundrevis av år tilbake, tar vi også vare på lokkene våre, og vi vil at det skal se pent ut. På samme måte som før i tiden, bruker vi håroljer for å pleie håret, gi det glans og beskytte mot solen. Vi kan vi finne inspirasjon ikke bare i gamle frisyrer, men også i hårpleierutiner.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Varmebeskyttende spray
Arganolje
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring