Essensielle oljer. Kan du påføre dem på hår og hodebunn?

Essensielle oljer. Kan du påføre dem på hår og hodebunn?

Det er dusinvis av dem. Essensielle oljer. Bortsett fra å ha de mest fantastiske aromaene og ha terapeutisk kraft, kan de pleie huden og håret ditt. Hva er fordelene med essensielle oljer? Sjekk og finn ut hvordan du får mest mulig ut av dem i skjønnhetsrutinen din, og unngår uønskede irritasjoner.

Vi liker å strekke oss etter naturlige hår- og hodebunnspleieprodukter fordi vi innser at det som er best kommer fra naturen. Likevel, er naturlig alltid like trygt? Det er mye kontrovers rundt essensielle oljer - selv om de er populære innen skjønnhetspleie og finnes i mange hårprodukter, advarer noen mot at de er skadelige. Hva er sannheten?

Hvis du vil være oppdatert på eteriske oljer og måten de fungerer på, må du kjenne deres egenskaper og sjekke hvordan de er forskjellige fra andre oljer.

Hva er essensielle oljer?

De er sterkt konsentrerte duftstoffer som utvinnes fra ferske eller tørkede planter. En eterisk olje kan utvinnes fra bladene, blomstene, frøene, stilkene, røttene og barken. Hvorfor? Det ekstraheres gjennom dampdestillasjon av utvalgte deler av en plante. Det finnes imidlertid andre måter å trekke ut essensielle oljer på, inkludert filtrering, fytolisering eller ekstrudering.

Måten å utvinne eteriske oljer på har innflytelse på konsistensen. De er ikke fete, de er flytende og ser ut som vannaktig serum i stedet for olje. Det som er litt morsomt, er at hydrosoler er biprodukter av produksjon av essensielle oljer.

Essensielle oljers kvaliteter

Eteriske oljer kan brukes i hårpleie fordi de utgjør en konsentrert blanding av ulike forbindelser. Men, ikke de som kan bli funnet i naturlige kaldpressede oljer. I stedet for lipider, vitaminer og mineraler, består hver eterisk olje for det meste av aldehyder, estere, ketoner, alkoholer og terpener.

Uansett, har eteriske oljer bemerkelsesverdige terapeutiske og helbredende egenskaper. Bortsett fra å bli brukt i aromaterapi (duftkonsentrat), brukes de i kosmetikk fordi:

  • de har antibakterielle og soppdrepende egenskaper,
  • de har smertestillende og betennelsesdempende effekt,
  • de øker blodstrømmen til huden,
  • de har en avslappende og frigjørende kraft på samme tid,
  • de kontrollerer prosessen i talgkjertler og talgsekresjon.

Essensielle oljer løses ikke opp i vann, men de binder seg med fett og alkoholer. Det er dette som gjør at de brukes mye i parfymeindustrien.

Eteriske oljer i skjønnhetsprodukter

Naturlige eteriske oljer er mest vanlig i parfyme fordi essensen til en bestemt plante – dens fantastiske aroma – fanges opp i oljen. Takket være denne egenskapen er essensielle oljer populære i aromaterapi, bad eller massasje for å la deg slappe av og roe nervene etter en lang dag.

Imidlertid søker vi stadig oftere etter essensielle oljer til hår- og kroppspleie. På grunn av deres antibakterielle og soppbekjempende egenskaper, anbefales de for det meste for problematisk hodebunn og hår.

  1. For hud: eteriske oljer brukt riktig vil merkbart forbedre hudens tilstand, selv om du har akne eller misfarget hud. De kan gjøre huden lysere eller mørkere, avhengig av dine behov, samt gi en utjevnende effekt og redusere ujevnheter og problemer som allergier og overdreven talgsekresjon.
  2. For hår: du bør også prøve å bruke dem på tynt, fett hår, og for behandling av flass. Eteriske oljer gjør underverker for kløende hodebunn og svake hårsekker ved å styrke dem og øke hårveksten.

Er eteriske oljer trygge?

Noen understreker at det å være forsiktig mens du bruker essensielle oljer for hår og hud er nøkkelen for å unngå den irriterende effekten. Dessverre, har de rett!

Alle essensielle oljer må brukes sparsomt. De er aktive og inneholder store mengder konsentrerte stoffer og kan derfor virke irriterende spesielt for sensitiv hud og hodebunn. For å være sikker på at en gitt eterisk olje ikke vil skade deg, bør du:

  • ta en allergitest på håndleddet en dag før du planlegger å bruke den,
  • tynn ut den eteriske oljen i en annen olje, f.eks. arganolje eller mandelolje,
  • bruk den i svært små mengder, påfør gradvis mer hvis du ønsker det.

DE MEST POPULÆRE ESSENSIELLE OLJENE

Tea tree olje – virker mot bakterier, sopp og virus, og er derfor tilsatt i produkter mot flass og som renser hodebunnen.

Eukalyptusolje – hindrer bakterier. Den gir også en veldig behagelig følelse av friskhet, så den finnes mest i sjampo.

Lavendelolje – sannsynligvis den mest populære eteriske oljen, den har en antiseptisk effekt, lindrer hodebunnsirritasjon, heler betennelser, soppinfeksjoner og flass, og kan redusere hårtap.

Peppermynteolje – bortsett fra å være antiseptisk, virker den strammende, lindrer og tilfører friskhet, noe som gjør den til en populær ingrediens i sterke rensende sjampoer.

Rosmarinolje – selv om rosmarin får oss til å tenke på matlaging, fungerer den som et antiseptisk middel og stimulerer blodstrømmen, og kan derfor redusere hårtap.

Sitronolje – har en forbløffende sitrusaroma, men bortsett fra det dreper den bakterier og sopp, virker strammende og frisker opp, så du bør søke etter den i sjampo og skylling for flasspåvirket hår.

Appelsinolje – en annen eterisk sitrusolje som har bakteriostatisk effekt. Derfor er den et godt valg i å behandle hudinfeksjoner, låse fuktighet i hodebunnen og regenerere. Det er derfor det gir gode resultater når det brukes i hårbehandlinger.

Neroli olje – litt sitrusaroma, litt blomsterduft for den beroligende og den normaliserende effekten som hjelper seboreiske tilstander.

Kalmusrot olje – en av de mindre vanlige essensielle oljene. Det gir ikke mye mening, da det har en intensiv anti-inflammatorisk kraft og forbedrer blodsirkulasjonen og pleier fett hår som har en tendens til å røyte mye.

Sederolje – en eterisk versjon av furuolje. Den har sterkere aromaterapeutisk og antiseptisk kraft.

Salvieolje – ekstrahert fra salviebladene fungerer oljen fantastisk i sjampoer for fett hår fordi den ikke bare har antiinflammatorisk, strammende og antiseptisk effekt, men blokkerer også svette og utviklingen av patogene bakterier.

Bergamottolje – støtter behandlingen mot flass og sebumsekresjon takket være den antibakterielle, antifungale og antiseptiske virkningen. Den akselererer også tilheling av skadet epidermis, f.eks. hos personer som lider av psoriasis.

Kamilleolje – den godt kjente kamille i form av en essensiell olje helbreder betennelse og gir lindring, så det er vanlig i produkter som reduserer rødhet og hodebunnsirritasjon.

Hvilke essensielle oljer skal man velge?

Mange har ingen anelse om hvordan man velger eteriske oljer. Dessuten er mange av oljene så like, så vi vet sjelden hvilken som er ment for oss.

Å velge ferdige produkter med essensielle oljer er den enkleste måten – sjampo, balsam, hodebunnskrem og hårskyller. Det er ofte en bedre løsning, fordi å kjøpe en essensiell olje kan være dyrt – for eksempel vil å lage en liter høykvalitets roseolje kreve 200 blomster! Dessuten, når du kjøper et ferdig produkt, trenger du ikke bekymre deg om det er riktig for deg.

Hvordan påføre eteriske oljer i håret?

Til tross for ovenstående bør du definitivt bruke rene essensielle oljer i hårpleien. Du kan løse mange hårproblemer ved å bruke dem under forutsetning av at de kommer fra en god kilde, og at du bruker dem på riktig måte. Ta en titt på de enkleste måtene å bruke oljene for hår og hodebunn

1. Eterisk olje hårbehandling

Når vi bestemmer oss for å prøve håroljebehandlinger, går vi vanligvis for naturlige kaldpressede vegetabilske oljer. Selv om essensielle oljer også oppfyller dette formålet, kan du ikke bruke dem separat - de bør tilsettes en base (bærer) olje. Kokosolje eller arganolje kan være basen for din håroljebehandling. De er begge fantastiske bærere for næringsstoffer, og fungerer for hår med lav porøsitet (kokosnøtt) eller hår med middels/høy porøsitet (argan). Eteriske oljer kan brukes til hodebunns- og hårbehandlinger hjemme.

2. Sjampo med essensielle oljer

Allerede under en hårvask kan du introdusere eteriske oljer som både pleier hodebunnen og hjelper til med å holde den ren. Hvis sjampoen din er fri for essensielle oljer, tilsett dem gjerne. 10 dråper av en valgt eterisk olje fungerer for 100 ml av enhver sjampo – peppermynteoljen vil for eksempel etterlate en fin, frisk myntearoma.

3. Eterisk olje hårskylling

Veldig populære urteskyllinger er ganske problematiske når det kommer til forberedelse; du må tilføre urtene ordentlig og avkjøle dem. Men, på en annen side er det lett som en lek å lage en hårskylling med essensielle oljer. Tilsett noen dråper av en valgt eterisk olje og litt melk (emulgator som hindrer oljen i å flyte på vannoverflaten) til en liter lunkent vann. Bruk blandingen til å skylle håret etter hver vask, og gni det i hodebunnen også.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring