La håret ditt snakke, del 3. Pleie av fett hår

La håret ditt snakke, del 3. Pleie av fett hår

Blir håret ditt fort fett? Mange er plaget med dette problemet. Fett hår er ikke bare lite attraktivt, men kan også være symptom på helseproblemer. Hvordan håndtere fett hår? La håret ditt snakke ut!

I din daglige pleie bør du følge de profesjonelles råd, altså forebygging. Å forebygge at håret blir fett kan hjelpe mye. Hva kan man gjøre dersom håret allerede er fett? Uansett om det har rot i sykdom, eller kun er et skjønnhetsproblem, vil fett hår være problematisk. For å effektivt håndtere det, er å vite årsaken, nøkkelen.

FETT HÅR – KARAKTERISTIKK

Fett hår er flatt, tynget, volumløst og glanset på en måte som ikke handler om sunn glans. Det ser ut som det ikke har vært vasket på flere dager, selv om det kan ha hatt sjampo i seg samme dag.

Hvorfor blir hår fett?

Talgkjertler finnes over hele kroppen, og også i hodebunnen. De produserer talg som er essensiell for å beskytte hud og hår fra å miste fukt. Talg lager en naturlig barriere. Problemet begynner når kjertlene produserer for mye talg, og gir fett hår. Mengden talg avhenger av mange faktorer. Hår er vanligvis fett på grunn av en ekstremt tørr hodebunn, som tvinger talgkjertler til å jobbe ekstra mye. Men, de kan også bli stimulert mekanisk eller på grunn av hormoner.

Her er noen av de mest vanlige årsakene til fett hår:

  • Hormonendringer for eksempel gjennom tenårene, graviditet eller overgangsalder.
  • Overdreven tørrhet – feil pleie, styling, farge.
  • Feil diett, rik på kalorier og fettholdige produkter
  • Ikke vaske hodebunnen på rett måte, eller å vaske den for sjelden

Overproduksjon av talg kan være arvelig eller komme sammen med fet hud. Men, hvis du har tørr eller normal hudtype, kan det være en annen grunn til problemet, for eksempel feil pleie- eller vaske-rutine.

PLEIE AV FETT HÅR

Hva kan du gjøre for å gjøre håret mindre fett? Åpenbart må du redusere alle faktorer som kan stimulere talgkjertlene i hodebunnen. Å eliminere årsakene er det viktigste, for eksempel å spise en balansert diett, vaske håret oftere, unngå produkter som dehydrerer hodebunnen. Dog, er vanligvis ikke dette nok.

Hvilken sjampo skal man velge for fett hår?

Vi må unngå sjampoer for tørt hår, sjampoer som hydrerer mye, samt de som er ment for fett hår. Det kan komme overraskende, men det har en enkel forklaring. De første har for tunge formularer, mens de andre kan gjøre hodebunnen uttørket og bidra til enda mer talgproduksjon.

Så, hvilken sjampo er best for fett hår? En lett konsistens og uten ingredienser som er belastende (for eksempel silikoner). En ideell sjampo for fett hår bør inneholde urteekstrakter, spesielt nesle, svart reddik, grønn te, sitrusfrukter eller salvie. Fra tid til annen kan du fjerne overflødig talg med produkt fra apoteket e.l.

Triks: Du kan tynne sjampoen med vann (1:1 proporsjon) så produktet er lettere og ikke tynger ned håret.  

Å vaske fett hår

Det er ikke anbefalt å vaske oljete hår med kaldt eller varmt vann, fordi å opprettholde balansen er viktig når det gjelder problemer relatert til talgkjertlene. Forsiktige bevegelser er lurt når man vasker håret, slik at man ikke stimulerer kjertlene mekanisk. Du kan vaske fett hår to ganger for å fjerne skitt mer effektivt og få en langvarig friskhetsfølelse. Når skal man vaske håret? Morgenen er best, da talgkjertler er mest aktive på natten.

Hvor ofte bør du vaske fett hår? Å la være å vaske håret et par dager løser ikke problemet. Etter du endelig vasker det, vil håret bli fett slik som før. Ved å ikke vaske det kan man utvikle follikulitt på grunn av opphopningen av talg. Du må vaske fett hår så ofte som nødvendig; men ikke mer enn én gang om dagen. Å vaske hver dag gjør ikke at håret blir fortere fett dersom du bruker en mild sjampo (uten sterke midler) og følger noen få enkle regler for vask av fett hår (se ovenfor).

Å style fett hår

Regelen er enkel: du må redusere alt som kan stimulere talgkjertlene, for eksempel høye temperaturer. Så, hvis du må bruke hårføner, bruk kald innstilling og hold hårføneren et stykke unna hodebunnen. Du bør også unngå rettetenger og krølltenger (alle varmeverktøy) for å få bukt med problemet med fett hår. Stramme frisyrer (f.eks. hestehaler) og bruk av hatt er ikke bra for fett hår. Men er dette nok?

Forskjellige stylingprodukter, for eksempel voks og mousse, kan gi mer oljete hår. Du bør kvitte deg med alle styling primere og produkter ment for å redusere tiden man bruker på å tørke håret med føner. Disse kan veie ned håret og irritere hodebunnen. Harde børster, kammer og den populære Tangle Teezer kan også gjøre dette. En myk børste av naturmaterialer er best for oljete hår.

Næring – ja eller nei?

Åpenbart ja! Mange tror at alle masker, balsamer eller serum kan tynge håret ned. Men, som vanlig ligger sannheten en plass imellom. Det kan være tilfellet dersom du bruker produkter som ikke passer håret. Alle gjør den samme feilen – å ikke gi håret fukt i frykt for å gjøre håret fett raskere. Det fører til at håret mangler vann og prøver å skape det, og produserer mer talg.

Hvordan gi næring til fett hår på rett vis?

  1. Lette ingredienser og fri for silikoner, dersom vi bruker masker og balsam.
  2. Påføre alle pleieproduktene før vask
  3. Påføre produkter fra midten av håret, og unngå hodebunn
  4. Ikke bruke leave-in balsamer som vil tynge håret
  5. Bruke hodebunnskremer av urter, leire eller sitronskyll oftere.

En annen måte å gi næring er hårolje før vasking. Vegetabilsk fett kan hjelpe med problemet med fett hår. Hvis håroljen matcher behovene til håret, kan oljen redusere fett fordi oljen binder vannet og fjerner problemet med en uttørket hodebunn. Hårolje har en positiv innvirkning på talgkjertlenes funksjon. De beste oljene for fett hår er, blant flere, olje av storborrerot eller Jojoba olje (som du finner i Nanoil for medium porøst hår).

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring