Verdens hår. Del 3: Afrikansk hårpleie

Verdens hår. Del 3: Afrikansk hårpleie

Hva kan vi lære av kvinner som bor i Marokko, Egypt eller Kenya?

Afrika er et uvanlig kontinent. Et karakteristisk klima betyr behov for intensivert skjønnhetspleie. Hår har ikke noe lett liv med tanke på det harde afrikanske klimaet. Daglig tropisk tørke blir til bitende kulde. En varm, regnfri sommer etterfølges av en regnfull vinter. I den andre delen av kontinentet får håret til å gjøre opprør hele året rundt i det fuktige, tropiske klimaet. Hvordan tar man vare på håret under slike ugunstige forhold? Å opprettholde et godt utseende er et must. Skjønnhetspleie blir til et ritual. Afrika viser seg å være en skattekiste av naturlige, unike, verdenskjente planter, som et kraftig våpen mot det håruvennlige klimaet. Hvordan pleier kvinner i Afrika håret sitt?

HÅR I ULIKE VERDENSHJØRNER DEL 3 - AFRIKA

Hårpleie - Egypt

Egyptiske kvinner har alltid vært kjent for å ta godt vare på sitt flotte utseende. Det er nettopp i Egypt at mange pålitelige oppskrifter og stoffer til hudpleie (melk, honning), i tillegg til de første sminke- og hudproduktene (kohl, egyptisk jord), kommer fra.

Morbærfiken er blant de mest popuære hårproduktene. De pleiende egenskapene og "viljen" til å overleve i dett harde, varme klimaet er imponerende. Morbærfikentreet kan holde på vann og andre næringsstoffer i det store rotsystemet sitt, som lar den overleve uten regn i opptil to år!

Egyptiske kvinner har forelsket seg i ekstraktet fra frøene til morbærfikentreet fordi det har fantastiske regenererende egenskaper og gir sterk hydrering til ekstremt skadet hår.

Ekstraktet fra morbærfikentreet er rikt på alle stoffer som er essensielle for hårreparasjon og gjenoppbygging. Det forsterker svakt hår, forhindrer brudd og regenererer fra røttene til tuppene. Takket være ekstraktet kan egyptiske kvinner skryte av sunt og velpleid, glødende hår. Alle hårprodukter kan tilføres ekstraktet – sjampoer, oljer, masker, balsam og salver. Dette regenererende plantekomplekset trenger inn i hårstrået, fyller på keratinet og forsegler skjellaget, noe som gjør håret sunnere og vakrere.

● Hibiskus er en annen høyt verdsatt, hårforbedrende ingrediens i Egypt. Den tilhører kattostfamilien, som har forskjønnende, sunne og regenererende egenskaper. Hibiskus bugner av polyfenoler, antocyaniner, flavonoider og vitamin C i høy konsentrasjon. Egyptiske kvinner verdsetter ekstraktet fra hele planten. Både blomster og blader er rike på karotener, mens frøene er fulle av umettede fettsyrer. Hibiskus har blitt spredt for hundrevis av år siden takket være faraoer som verdsatte dens antibakterielle og sunne krefter, og drakk en infusjon kjent som Karkade.

Hibiskusteer og -ekstrakter er verdsatt i hårpleie, holder hårstråene sunne, styrker hårsekkene og oppgraderer hårets utseende, samt transporterer et komplett sett med regenererende ingredienser til de indre hårstrukturene. En olje, utvunnet fra Hibiskus-frøene, er også høyt verdsatt. Det er en rik kilde til antioksidanter, polyfenoler, naturlige AHA-syrer og flavonoider.

Hårpleie - Kenya

Kvinner i Ghana kan skryte av en håndlaget, svart såpe som er like kjent som Dudu Osun-såpen. Ghanesiske sort såpe fungerer som en peeling og renser kroppen og hodebunnen perfekt. Den består av uraffinerte oljer (for det meste palmeolje og kokosnøttolje) og kakaofrukter.

Den brukes til hudpleie for fet hud. Såpen bekjemper problemer med flass og psoriasis, normaliserer virkningen til talgkjertlene (egnet for fett, lett nedtynget hår). Sort afrikansk såpe fungerer som en utmerket skrubb for hele kroppens hud og hodebunn. En mild sjampo anbefales etter bruk av såpen fordi den har sterke avfettende egenskaper og kan etterlate deg med matt og ujevnt hår.

Hårpleie - Kenya

Kenya er verdenskjent for et intenst foryngende hår- og hudmiddel. Shea-frukter er håndplukket og brukt til produksjon av Shea-smør som er et av de beste hårpleieproduktene. For å være mer presis er det en fast olje som smelter ved rundt 40 grader.

Kvinner i Kenya smører sheasmør på hud og hår, i tillegg til å bruke det på den sarte huden til spedbarn. Smøret er best kjent som en av de sterkeste antioksidantene. Ved regelmessig bruk jevner det ut fine linjer, forhindrer at håret blir tynnere og gråner. Karite-trær dyrkes i mange regioner i Afrika, men Kenya topper dem med den høyeste kvaliteten på sheasmør.

Takket være Karite-smør får håret glans, vitalitet og ungdommelighet. Det gir næring, beskytter og regenererer håret takket være mangfoldet av fytosteroler, antioksidanter (Shea tilsvarer så mange som 9 antioksidantforbindelser), allantoin og vitamin A, E og F (essensielle fettsyrer). Sheasmør regulerer ideelt nivået av hydrering i hår og hud, gir elastisitet til håret, jevner ut hårstråene, styrker hårstråene og forhindrer samtidig hårtap.

Hårpleie - Madagaskar

Madagaskar er en tropisk øy - kjent for å romme det største antallet baobabtrær. Kvinner som bor på denne eksotiske øyen assosierer ofte med banebrytende hud- og hårolje, som utvinnes fra frøene til verdens største tre.

Baobabfrøolje er et allsidig stoff utvunnet fra (ifølge afrikanernes tro) et tre som blir svært gammelt. Den inneholder umettede omega-6 og omega-9 fettsyrer sammen med vitaminene A, E og D. Denne oljen reparerer, beskytter og forbedrer hårets struktur. Baobabfrøolje er perfekt for pleie av tørt, sprøtt og skadet hår: den gir elastisitet og glans tilbake og skjermer mot sterkt sollys og vind.

Hårpleie - Marokko

● Marokkos flytende gull - Arganolje

Marokkanske kvinner har kjent til arganolje i tusenvis av år. Imidlertid hadde ingen forventet at den skulle bli så populær. I dag dyrkes Argantrær på global skala. Arganolje, også kjent som Marokkos flytende gull, er blant de mest solgte hud- og hårpleieproduktene.

Arganolje brukes til å smøre og øke hårets glans. Den lar kvinner bli kvitt problemet med svakt, tørt og grovt hår, samt beskytter mot den nådeløse, afrikanske solen og forhindrer hårskader. Den inneholder en overflod av vitamin E, omega-6 og omega-9 essensielle fettsyrer, flavonoider og karotenoider. Arganolje forsterker hårlsekkene intensivt og hindrer hårstråene i å falle ut, samt regenererer hårsekkene.

● Rhassoul (eller ghassoul)-leire – Marokkansk leire

Marokko er ikke bare kjent for masseproduksjonen av arganolje. I Atlasfjellene utvinnes en av de mest verdifulle kosmetiske leirene – elsket av marokkanske kvinner.

Den marokkanske leiren er kjent som ghassoul eller rhassoul (det andre navnet stammer fra verbet 'rassala' - 'å vaske'). Ikke bare fungerer leiren som en perfekt hårmaske, men den er også egnet for vask av hår og kropp takket være milde skumegenskaper. Den er god til å avfette og friske opp hår og hodebunn. Takket være rhassoul blir håret glansfullt, mykt og voluminøst. Designet for alle hårtyper, men fungerer best for tungt, fett (vanlig i tropisk afrikansk klima) hår som absorberer talg.

Marokkanske leiremasker fjerner overskudd av keratin som har en tendens til å bygge seg opp på håret hvis du bruker det for mye. Det betyr at regelmessig bruk av ghassoul-leire forhindrer hårbrudd og holder hårstråene rene, noe som betyr sunn vekst.

Hårpleie - kvinner av Himbastammen, Namibia

Kvinner fra Himba-stammen kan være stolte av noe uvanlig, unik kropps- og hårpleie. Denne etniske gruppen bor i regionene i Namibia. Himba-kvinner er kjent for overveldende skjønnhet. Utrolig utseende, langbente og slanke kvinner er kjente for ukonvensjonelle hud- og hårpleiemetoder. De holder seg friske og beskytter kroppen mot det tropiske klimaet uten å bruke vann. Himba-kvinner bruker mye tid på skjønnhetsbehandlinger. De påfører en blanding av smør, aske, planter og oker (et pigment som gir blandingen en mursteinsrød nyanse) på huden og håret. Blandingen er kjent som otjize – ikke bare gjør den huden glatt og vakker, men beskytter også mot insekter, bakterier og skadelighet fra solstrålene. Dessuten har otjize en sterk, urte- og røkelsesaroma som sitter lenge på huden. Hvordan vasker Himba-kvinner håret? Vann er for verdifullt, så det bruker de ikke. Den allerede nevnte røde blandingen har rensende og desinfiserende egenskaper. Dessuten bruker de et røykbad: glør er beriket med urter og kamfer, og desinfiserer både hud og hår.

Hårpleie - Nigeria

● Nigerianske kvinner har også noen hemmelige ingredienser og stoffer som allerede har fått verdensberømmelse. Mangosmør – herlig luktende og utvunnet fra mangofrø – er et av de mest populære. Mangosmør er verdsatt for de sterkt næringsgivende ingrediensene. Det kan brukes til både hud og hår. I det sterke afrikanske sollyset er det et perfekt produkt som beskytter hår og hud mot dehydrering og UV-stråling.

Det gjør håret utrolig mykt, tilfører glans og gir et beskyttende skjold mot overdreven soleksponering. Mangosmør er mildt og tynger ikke håret. Den etterlater et mikroskopisk lag på overflaten som beskytter mot hårskader. Smøret påføres på hodebunnen og fungerer som et antiseptisk middel, som får sår og irritasjoner til å gro raskere og balanserer talgsekresjonen i hodebunnen.

● Svart såpe, kjent som dudu osun eller camwood, er også nigerianske kvinners stolthet. Rødt sandeltre er hovedingrediensen – det har blitt brukt til hud- og hårpleie. Den nigerianske, mørkebrune såpestangen renser huden dypt, forhindrer fet hodebunn og fett hår, og forstyrrer ikke hydrolipidbalansen. Dudu osun er fylt med massevis av naturlige ekstrakter for å kombinere kraften i én bar: Aloe vera, honning, sheasmør, palmefrø og kakaofruktaske som gir huden en detox og renser den. Dudusåpe vasker effektivt oljer av håret etter oljebehandlinger. Denne svarte såpen øker i popularitet over hele verden fordi den fjerner vannfast sminke og pleier huden samtidig.

Hårpleie - Sør-Afrika

Nederst på dette varme kontinentet, i Sør-Afrika, er det trær som bærer gule, plommelignende frukter. Den søte duften tiltrekker elefanter som kattmynte gjør med katter. Marulaolje, utvunnet fra frøene til frukten, behandles som en kraftig ungdommelighetseliksir.

Marulaolje inneholder en høy konsentrasjon av vitamin C og E – verdifulle antioksidanter som letter cellefornyelsen. Den reparerer hår og forhindrer skader og for tidlig aldring, samt fjerner frie radikaler.

Marula er en intensivt regenererende olje som beskytter håret mot de sterke solstrålene, som helt sikkert betyr noe i det tropiske klimaet. Påført på hodebunnen styrker marulaolje hårsekkene og lar dem forankre seg godt i folliklene: håret gjenvinner kraft, kondisjon, vokser sunt og faller ikke av. Oljen er også verdsatt for glansforsterkende og pleiende egenskaper.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring