Hårets anatomi. Del 2 - Hårstråets struktur

Hårets anatomi. Del 2 - Hårstråets struktur

Sunt, glinsende hår virker å være en uoppnåelig drøm for mange av oss. Det viser seg at 3 av 5 kvinner ikke vet hvordan man skal pleie håret for å få ønsket effekt. Hvordan kan du holde håret vakkert? La oss se på håret og det som finnes under overflaten. I dag skal vi få deg til å forstå at du kun er ett steg unna å ha hår som vil gjøre andre misunnelig.

Ytre hårstruktur – epidermis og hårskaftet.

Epidermis – hornlaget

Det ytre laget (hornlaget) er en del av hodebunnen som er synlig for det blotte øyet. Det består av flere lag av overlappende, flate celler. Epidermis har ingen flat struktur. For å være mer presis, er dens struktur som fliser på et tak. I de dypere lagene henger «flisene» på hverandre, mens på de ytre lagene er de løsere (så epidermis kan flasse). Utseendet og tilstanden til hornlaget bør være viktig for oss: hodebunnen ser ikke bra ut når den er påvirket av flass, er uttørret, irritert, med kviser eller for mye talg.

Epidermis – hydro-lipid laget

Hydro-lipid laget på huden din avgjør hvordan huden er og skaper en ekstremt viktig barriere som holder ulike patogener og skadelige substanser unna hårsekkene. Hydro-lipid filmen fanger vann inn i epidermis, og holder et ønsket nivå av fukt.

Hydro-lipidlaget er laget av talg, en dose lipid og sekresjon fra svettekjertler. Denne naturlige barrieren hjelper å opprettholde riktig pH i hodebunnen (som varierer mellom 4.2-5.6). Forstyrrelse av denne naturlige beskyttelsen kan føre til at hodebunnen ikke lengre er frisk (man kan få overproduksjon av talg, tørrhet, flass osv.) så vel som at det påvirker hårsekkene. Dårlig funksjon i hornlaget og forstyrrelse i barrieren vil kunne gi alvorlige hårproblemer.

Hva fører til ødeleggelse av hudens hydro-lipidlag?

  • Bleking
  • Kjemiske prosesser, farging.
  • Overeksponering til solen, UVA/UVB stråling
  • Komedogene produkter (SLS/SLES sjampoer).
  • Jevnlig føning med varmluft
  • Minusgrader, tørr luft fra varmepumper o.l.
  • Sigarettrøyk, giftstoffer i luften, forurensning

Hvordan pleie hydro-lipidlaget?

Hårstrået

Hårstrået er laget av tre lag: marg, cortex og kurtikula.

Hva er egentlig et hårstrå? Det er den synlige delen av håret som gror ut av huden. Enkelt sagt, den delen som er viktigst for oss i det daglige. Det er denne delen vi bryr oss mest om. Derfor pleier vi hårstråene med balsam, masker og andre produkter: alt for nydelig, sterkt og sunt hår.

Hårstrået – struktur

Vi har allerede nevnt at hårstrået er det som er på overflaten. Dens utseende og struktur har en stor innvirkning på hårets tilstand og hvordan du bør pleie det.

Hårets kurtikula er laget av fargeløse keratinskjell som er veldig viktige, og påvirker hvordan håret ser ut og er. Lagene i kurtikula definerer håret ditt og er de som avgjør porøsiteten i håret. Stramme lag gir glatt, glansfullt hår. Skallene omgir håret på en snedig måte som gjør at håret sett mikroskopisk, ser ut som kongler. 

Ett hår består av 7-10 lag av fargeløse lag med kurtikula. De kan ha forskjellig resistens mot eksterne faktorer som kjemiske behandlinger, vær og mekanisk skade, som alle har noe å si i hårpleie.

Intracellulær sement finnes mellom lagene av kurtikula. Det består av ceramider, fettholdige syrer og karbohydrater. Laget beskytter de indre og mer skjøre keratinlagene fra skade, forebygger tap av fukt og sørger for at hårstrået har permanent vanntilførsel.

Hårets cortex er en indre del av hårstrået, og ligger rett bak kurtikula. Denne fibrøse strukturen utgjør omtrent 80% av hårets masse. En individuell cortex-celle (makrofibril) er laget av hundrevis av keratinceller som former lange, tvinnede, mikroskopiske kjeder.

Mellom kjedene er det et område som er fylt med keratin laget av cystin, grupper av fri glutaminsyre og aminosyrer. Denne typen keratin er hydralisert (molekylene binder seg til vannmolekyler) og opprettholder med dette tilstrekkelig mengde fukt i håret.

Hårets cortex er ansvarlig for spensten i håret og dens mulighet til å strekkes. Melaninet, som finnes i cortex, gir håret farge, og intensiteten i pigmentet avhenger av hårfargen.

Kjedene med keratin er knyttet av 4 spesielle lenker kjent som broer.

  • Peptidbindinger binder aminosyrer til å forme proteiner. Det er ofte vi uvitende ødelegger disse ved å varme opp håret med hårføner eller rettetang.
  • Hydrogenbindinger binder aminogruppene med oksygen og hydrogen. De er utrolig skjøre fordi de kan bli ødelagt i kontakt med vann o.l. når du hardhendt børster vått hår eller tørker vått hår med et håndkle.
  • Ionbindinger trigger statisk hår: ekstremt ødelagt hår betyr dermed mer statisk hår.
  • Disulfidbindinger er ansvarlige for hårets form, og de er følsomme ovenfor f.eks. oksidasjonsmidler (permanente bølger). Disulfidbindinger lar håret gå fra krøllete til rett, og omvendt. Bindingene endrer sin posisjon mot de nærliggende keratinkjedene. Vi utnytter dette blant annet når vi skaper permanente krøller.

* Hårets marg finnes bare i veldig tykt hår. Det er laget av flate celler som inneholder lite pigment og er ikke lik cortex-cellene. Hårets marg inneholder ofte små gassbobler som er ansvarlig for grå eller hvite nyanser av hår.

Hvordan pleie hårstrået?

Hvordan nyte sterkt, livlig hår med skjønnhet og glans? Du bør du tenke på dens struktur, tilstand og utseende, og:

  • Gi hodebunnen tilstrekkelig fukt og rens
  • Balsamer håret etter dens porøsitet, behov og tilstand.

Keratinskjell på overflaten av håret er ypperlig for å evaluere hårets tilstand og helse. Når lagene med kurtikula er løse, blir håret lettere slitt og skadd.

Den første ekstremt enkle og effektive måten å følge en hårpleierutine på er å olje håret. Naturlige oljer kan samarbeide med hårtypen, dens struktur og utseende. Oljer kan:

  • fjerne alle urenheter, gifter og talg fra hodebunnen.
  • beskytte mot tørrhet og forhindre overproduksjon av talg
  • holde hydro-lipidlaget i balanse
  • styrke og forbedre bindingene i hårets struktur
  • forsyne hårets cortex med vitaminer, mineraler, plantesteroler og viktige fettsyrer så håret blir sterkt, sunt, glansfullt og elder saktere
  • gå inn mellom keratinet og styrke håret, samt beskytte det fra eksterne påkjenninger og mekanisk skade
  • gi næring til håret etter kjemiske behandlinger og permanent krølling
  • gi nytt liv til hårfargen, glans og fylde

Du bør også være klar over at molekylene i oljen penetrerer hodebunnen og ned til hårsekkene hvor de gir pleie. Oljen styrker og stimulerer til å pleie. Som et resultat vil det bli mindre håravfall og håret vil vokse ut raskere.

Hårpleie som fokuserer både på ekstern og intern hårstruktur er nøkkelen til vakkert, sunt og livlig hår og hårstrå. Håret ditt vil få nøyaktig det det trenger for å gro sterkt og nydelig.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring