Hårets porøsitet og hvordan du finner porøsiteten til håret ditt. Hva betyr det at hår er porøst?

Hårets porøsitet og hvordan du finner porøsiteten til håret ditt. Hva betyr det at hår er porøst?

Hvis det ikke var for hårstrukturen og kunnskapen om dets behov, ville håroljebehandling ikke vært så vellykket. Nøkkelen til å finne den perfekte håroljen, den som vil oppfylle våre forventninger til hårpleie, er å definere hårets porøsitet først. Vet du hvor porøst håret ditt er? Les denne artikkelen for å finne ut mer om dette emnet.

Den mest effektive hårpleien er den som dekker hårets behov. Hår kan påvirkes av ulike problemer og disse er direkte forbundet med endringene som skjer i hårets ytre struktur. Måten håret er bygget opp har stor innflytelse på endringene hårstråene gjennomgår. Naturligvis har de skadelige faktorene vi har en tendens til å eksponere håret for kontinuerlig også en innvirkning på tilstanden til håret vårt.

Selv om det ikke er så viktig hvordan håret bygges opp når vi behandler hårstråene kun med en sjampo eller en lett balsam, krever effektiv håroljebehandling at vi velger riktig produkt. Ikke alle oljer tjener alle hårtyper. Pleie av krøllete hår bør skille seg fra pleie av fett hår. Hvilken hårolje bør du velge? Svaret finner du i håret.

HÅRANATOMI

Hodebunnen vår har omtrent 100 tusen hårsekker. Hver hårsekk er et hjem til en bårbulbus, selv om ikke hver hårsekk produserer hår. Det morsomme er at det er 180-350 hår per kvadratcentimeter av huden.

Hvordan er håret bygget opp?

Generelt sett er et hår delt inn i to deler: en rot og et hårstrå. Førstnevnte første delen er plassert inne i huden, i sitt subkutane lag. Hårstrået er den synlige delen som du ser utenfor huden. Hvis vi skulle regne sammen lagene hårstrået er bygget av, ville disse vært margen, cortex og kutikula. De to siste lagene er laget av keratin og derfor er dette stoffets rolle enorm når det kommer til hårpleie.

Når det gjelder cortex, er den bygget opp av sterke vertikale keratinfibre som omgir håret konsentrisk og er ansvarlige for blant annet hårets fleksibilitet. Keratin er et protein med eksepsjonelt høy motstand mot skader, noe som ikke betyr at håret er uskadelig. Bortsett fra denne essensielle byggesteinen, har laget den optimale mengden vann som bør forbli i samme lag for å opprettholde hårets helse. Dette laget har også melanin, som er et pigment som gir håret farge.

Keratinlaget i håret er plassert ytterst. Det er laget av døde celler hvis form kan beskrives som skjelliknende. Vanligvis er disse ordnet i 5-10 lag som omgir håret som et skjold laget av takstein. De spiller en beskyttende rolle mot ulike typer skadelige faktorer. Hårets kutikula er festet til hverandre, så vel som til de indre lagene av hårstrået takket være oljeaktige stoffer. Dette forsyner håret med EFA (essensielle fettsyrer) ansett som helt avgjørende.

Hva beskytter håret?

Bortsett fra kutikula, som skaper en slags rustning, beskyttes håret av et voks-og-fet lag, også kjent som talg. Det skilles ut av talgkjertler i folliklene hvorfra det kommer opp til hudoverflaten og opprettholder keratinlaget og gir fuktighet til håret. Det er også verdt å nevne at menneskelig talg i stor grad består av frie fettsyrer.

HÅRPORØSITET

Hva er hårets porøsitet? Det er ett av de anatomiske egenskapene til håret vårt. Den definerer posisjonen som de ovennevnte hårskjellene inntar mot margen. Interessant nok er hårskjelle i stand til å endre posisjon. Jo mer åpent skjellaget er, jo verre er det for oss. Når det har åpnet seg vidt, forblir den sensitive margen ubeskyttet, og dette resulterer i rask nedbryting av håret. Dette er selve grunnen til at hårporøsitet er definert som vinkelen som hårskjellene heves i, eller slik det oftere beskrives, som nivået av hårskade.

Typer hårporøsitet

Vi skiller mellom tre typer hårporøsitet:

 • lav porøsitet (hårskjellene overlapper med hverandre),
 • middels porøsitet (hårskjellene er noe hevet)
 • høy porøsitet (hårskjellene er helt åpne

Det er ikke et permanent trekk ved hår, selv om vi i noen tilfeller kan finne noen sammenhenger, som for eksempel det faktum at krøllete hår vanligvis er svært porøst. I alle andre tilfeller er det vi som bestemmer porøsitetsnivået til håret vårt. Faktisk er alt du trenger å gjøre å ta vare på håret på riktig måte for å gjøre det sunt og hjelpe det med å bevare lav porøsitet. Hårporøsiteten øker når det utsettes for skadelige faktorer som brennende sol, bleking, farging, styling med varme osv.

Interessant nok kan håret vårt ha ulike porøsitetsnivåer avhengig av hvilken del av hårstrået vi undersøker – jo nærmere hodet, jo lavere blir hårporøsiteten. Den høye porøsiteten er typisk for hårtuppene som utsettes for slitasje og dehydrering.

HVORDAN FINNE HÅRPORØSITETEN DIN?

Det finnes ulike måter å definere hårporøsitet på. Hvordan kan vi finne ut hva strukturen til håret vårt er? Det mest nøyaktige svaret vil bli gitt ved å oppsøke enten en trikolog eller en profesjonell frisørsalong, hvor du kan gjennomgå mikroskopundersøkelse. Når du ser på nærbilder, er det lettere å definere oppstillingen av hårskjellene i forhold til margen. Men hvis du ikke har mulighet til å besøke en trikolog, kan du finne ut hårporøsiteten på egen hånd.

Mye informasjon om håret vårt er lett tilgjengelig bare ved å observere det nøye. For å demonstrere:

 • hår med lav porøsitet (typisk for asiatiske kvinner) er rett, glatt, glansfullt, tungt og mangler volum; det er vanskelig å style, tar ikke lett opp fuktighet og er vanskeligere å tørke etter vask;
 • hår med middels porøsitet (typisk for kvinner flest) er svakt, mangler volum og fuktighet, blir noe bølgete og krusete når det blir fuktig og håret blir fort slitt og skjørt;
 • hår med høy porøsitet (ofte bleket eller farget) er svært skadet, ujevnt, matt, skjørt, dehydrert og skadet; det blir fort tynt og blir lett statisk og krusete.

En hårporøsitetstest er et ganske nyttig verktøy når du definerer hårtypen din. Alt du trenger å gjøre er å svare på noen enkle spørsmål om for eksempel hvor lenge håret ditt trenger for å tørke, dets generelle tilstand, tilstanden til endene, stylingvansker osv. Når testen er over, får du et svar som indikerer porøsitetsnivået ditt. Algoritmen er i stand til å definere hårtypen nøyaktig med stor sannsynlighet.

Hvordan sjekker hårporøsitet hjemme? Mange bloggere viser til tre mindre kjente metoder som ikke er så pålitelige og kan forårsake enda større vanskeligheter med å definere hårporøsitet. Disse metodene er:

 • Vanntesten som sier at du skal legge et hårfragment på 1-2 cm (1 tomme) i et glass ferskvann og observere hvor lang tid det tar for håret å absorbere vannet (hår med høy porøsitet drukner raskest);
 • Kokosnøtttesten handler om å observere hvordan håret reagerer når det dekkes med ren kokosolje (hår med høy porøsitet blir krusete og ser dårlig ut);
 • Meltesten er en metode for å strø mel på gredd og løst hårog sjekke hvor mye av det som blir sittende på håret (hår med høy porøsitet holder på mye melet).

HÅRPORØSITET AND OLJEBEHANDLING FOR HÅR

Hva er vitsen med å vite hårets porøsitetstype? Som vi nevnte i begynnelsen av denne artikkelen, er hårporøsitet nøkkelinformasjon. Den nøyaktige kunnskapen om tilstanden til håret vårt bidrar i stor grad til riktig hårpleie og valg av oljer som skal gjenopprette helsen til hårstråene våre. Én ting er sikkert, feil olje er den raskeste måten å ødelegge hårets utseende.

Hvilken hårolje bør du velge?

Hår foretrekker ulike pleiemetoder så lenge de samsvarer med porøsiteten. For eksempel er hår med lav porøsitet tåler fint at oljebehandlingen varer lenge, selv om det er lett å overbelaste håret. Hår med høy porøsitet krever på sin side kort, men dyp oljebehandling eller syrevasker for å hjelpe kutikula med å bli lukke seg. Både hårpleien og oljene må gå passe til hårstrukturen. Hvilken hårolje er den beste?

Avhengig av hårets porøsitet, bør håroljer variere fordi:

 • hår med lav porøsitet reagerer godt på vegetabilske oljer med små molekyler som er en kilde til en stor mengde mettede fettsyrer; molekylene deres kan trenge inn i håret ved å trenge gjennom de tett overlappende kutikula (for eksempel palmeolje, kokosolje, sheasmør, babassusmør, cupuacu-smør, hvorav de fleste er inkludert i Nanoil for hår med lav porøsitet);
 • hår med middels porøsitet trenger vegetabilske oljer med litt større molekyler med hovedsakelig av enumettede fettsyrer som omega-7 og omega-9 (jojobaolje, macadamiaolje, linfrøolje, sesamolje, gresskarfrøolje, marulaolje, risolje, hvorav noen finnes i Nanoil for hår med middels porøsitet);
 • hår med høy porøsitet krever dyp næring fra vegetabilske oljer med de største molekylene og det største innholdet av flerumettede fettsyrer inkludert i omega-3 og omega-6 oljer (arganolje, søt mandelolje, nattlysolje, bomullsfrøolje, maisolje , druefrøolje, hvorav det store flertallet er inkludert i Nanoil for hår med høy porøsitet).

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring