De vanligste sykdommene i hodebunnen. Årsaker og typer

De vanligste sykdommene i hodebunnen. Årsaker og typer

Ubehagelig hodebunnskløe og hårtap er problemer som ofte er forårsaket av hodebunssykdommer. Lær om de mest vanlige tilstandene som også kan ramme deg, og hvordan de kan behandles effektivt slik at du kan få tilbake sunt og vakkert hår.

Sykdommer i hodebunnen er på vei til å bli et vanlig helseproblem. De rammer mennesker i alle aldre og er ikke spesifikt for ett kjønn. De oppstår fordi hodebunnen er ganske annerledes enn andre deler av huden vår, og har et godt miljø for utvikling av ulike tilstander.

Hvorfor blir hodebunnen infisert?

En av hodebunnens karakteristiske trekk er et stort antall reseptorer og talg, sammenliknet med andre deler av kroppen. Den hårete hodebunnen er ganske varm – et ideelt sted for fremvekst av sopp og mikroorganismer.

I tillegg er hodebunnen sensitiv – medfødt eller som resultat av ytre faktorer. Dette gjør at den er lett irritert og vanskelig å hele en betennelse/tilstand når den først oppstår.

Hvis du legger til dehydrering på grunn av regelmessig bruk av rensende og uttørrende sjampoer, mangel på tilstrekkelig næring og allergier … viser det seg at hodebunnen er en del av huden vår som er mest mottakelig for ulike sykdommer og tilstander.

Hvilke sykdommer i hodebunnen kan diagnostiseres?

Det er verdt å lære om de vanligste hodebunssykdommene, slik at det i fremtiden vil være lettere å gjenkjenne et mulig problem og iverksette passende behandling.

De vanligste tilstandene i hodebunnen er blant annet: soppinfeksjon, seborisk eksem, psoriasis i hodebunnen, flass, hodelus, og alopecia med ulike grader.

Hvordan behandle sykdommer i hodebunnen?

Behandlingsmetodene vil avhenge av hva det er man skal behandle. Noen produkter vil hjelpe med flass, mens andre vil fjerne lus. Hvert tilfelle er lurt å konsultere med en lege eller hudlege for å finne riktig behandling.

Men, det finnes flere tips som kan være greit å inkludere i den daglige pleien av alle disse tilfellene. Sykdommer i hodebunnen vil svekke og irritere den betraktelig, som er grunnen til at god pleie og næring til huden med vitaminer, mineraler og diverse midler, vil hjelpe den. Men hvordan?

  1. Gi optimal hydrering til hodebunnen slik at den ikke er for tørr
  2. Bruk milde sjampoer for håret og hodebunnen
  3. Unngå ting som kan irritere hodebunnen, for eksempel kosmetikk/produkter som inneholder alkohol og stylingprodukter.
  4. Reduser bruk av hårføner, rettetang og varmebehandlinger.
  5. Erstatt syntetiske produkter med naturlige.

Når det kommer til oljer er det viktig å huske at hvis de brukes slik som anbefalt, vil den hjelpe å pleie helsen til håret og hodebunnen. Å velge riktig naturolje er et steg i riktig retning i den daglige pleien fordi det støtter behandlingen av sykdommer i hodebunnen. Oljen som anbefales for hodebunnen og som styrker hårets røtter, forebygger hårtap, reduserer fett hår og fremmer hårvekst, er castor oil.

De vanligste hodebunnssykdommene

HODELUS

Dette er et problem mange forbinder med årene på barneskole. Skoler er den enkleste plassen å bli infisert med lus, som er et lite insekt som lever av blod fra hodebunnen. Første steg i behandlingen av hodelus er dessverre å klippe håret. Videre må behandling kjøpes på apoteket i form av en spesiell lusesjampo som inneholder stoffer som tar livet av lusen. Et effektivt verktøy i kampen mot lusen er en elektrisk kam. Du kan også bruke hjemmebehandlinger for å bli kvitt lus, som oljer, eddik, rosmarin) og tilse god hygiene.

SOPPINFEKSJON

Unormalt hårtap, flass, kløe og brennende følelse er de første symptomene på sopp i hodebunnen. Sopp vil spesielt angripe mennesker med nedsatt immunforsvar. Sopp påvirker ikke bare hodebunnen, men også selve håret. Dersom man mistenker sopp i hodebunnen bør man igangsette behandling tidlig, slik at det er lettere å få bukt med problemet.

Soppinfeksjon i hodebunnen har flere varianter:

  • Trichophyton – viser seg som svarte flekker og delvis hårtap, som resulterer i skallede, kløende områder på hodet.
  • Microsporum – gir flekker på huden som likner på den nevnt ovenfor, men det sprer seg mye raskere.
  • Favus – viser seg som tap av mesteparten av håret og dannelsen av tykke, gullige skorper som ikke klør, men som kan ha en ubehagelig lukt.

Riktig diagnose er første steg i behandlingen. Det er nødvendig å bruke produkter som fungerer som antimyotikum (soppdrepenede midler), rengjørende salver og spesielle sjampo. Ved soppinfeksjon i hodebunnen må man også trimme håret ofte, og erstatte alt tilbehør til håret som børster, kammer o.l.

FLASS

Flass er en viktig tilstand å nevne når man snakker om sykdommer i hodebunnen. Det er en ubehagelig tilstand som, dessverre, påvirker flere og flere mennesker. Noen ganger er det et engangstilfelle, men det kan bli et gjentakende problem. Årsakene til flass er ulike: genetiske tilstander, stress og hormonelle tilstander, feil man gjør i daglig pleie av håret og … sopp!

Det er flere typer flass:

  • Flass pga. tørr hud – den vanligste, uten inflammasjon. Viser seg som små, hvite flekker av tørr hud som løsner og faller av huden.
  • Flass pga. fet hodebunn – utvikler seg ofte fra tørr flass, er fulgt av inflammasjon og viser seg som gulaktige flak på huden og fett hår.
  • Pityriasis versicolor – er en soppinfeksjon i huden som viser seg som mørk eller gulaktig misfarging av huden (ikke nødvendigvis bare på hodet) og kløe.
  • Pityriasis rosea – påvirker oftest barn og unge, og viser seg som små røde flekker på ulike deler av kroppen, og som forsvinner av seg selv etter ca. en måned.
  • Seborisk flass – en variasjon av oljerelatert flass som behandles som en allergi, fulgt av eksem, uten gule flak på huden, men med hvite og tørre.

Den enkleste måten å bli kvitt flass er å bruke en flass-sjampo, men det er viktig å være oppmerksom på at den kan være avhengighetsskapende. Så hvordan behandle flass? Å pleie hodebunn som sliter med flass er ingen enkel sak. Er du plaget, er det best å gå til legen.

SEBORISK DERMATITT

Er en hodebunnssykdom ofte omtalt som flass. Hvorfor? Fordi en av symptomene på seborisk dermatitt er hudflassing. Det største problemet knyttet til tilstanden er kronisk inflammasjon, hudrødming og flakdannelse på overflaten av huden. Det som er interessant, er at seborisk dermatitt er sesongavhengig – det er mer sannsynlig at det oppstår på høst og vinter. Det finnes ingen utelukkende årsak til seborisk dermatitt – sykdommen er et resultat av mange endringer inkludert hormonelle, immunologiske og eksterne (sopp, diett, hygiene).

PSORIASIS

En av de mest seriøse sykdommene i hodebunnen er psoriasis. Dette er en autoimmun sykdom, som betyr at det er ens eget immunforsvar som angriper andre celler i kroppen. Psoriasis i hodebunnen er forstyrrelse av prosessen med fornying og eksfoliering av epidermis. Hudcellene deler seg for raskt, epidermis vokser og så vil det begynne å flake. Symptomene på psoriasis vil sjelden bli forvekslet med noe annet. Dessverre er behandlingen av denne tilstanden svært vanskelig – du kan ikke bruke olje eller tykke produkter i håret, kun medisin fra hudlege og spesielle sjampoer.

ALOPECIA 

Alopecia er en annen alvorlig hodebunssykdom. Det handler mest om hårtap i store og ukontrollerbare mengder. De vanligste årsakene til hårtap er stress, jern- og folsyremangel, graviditet, kronisk sykdom, medisiner og hormonelle tilstander som for eksempel hypotyreodisme.

Alopecia kan ha flere former:

  • Mønstret hårtap. Kan ramme både menn og kvinner. Androgen hårtap – definitivt den vanligste årsaken til hårtap (rammer opp til 70% av menn og 40% av kvinner), knyttet til endringer i dihydrotestosteron-nivåene.
  • Alopecia areata – en autoimmun sykdom i hodebunnen, hvor håret faller ut og gjenlater helt hårfrie områder.
  • Telogen effluvium – oftest forårsaket av tap av hårfollikler på grunn av hormonelle tilstander, forgiftning, infeksjon eller bruk av ulike rusmidler.
  • Cicatricial Alopecia – alopecia forårsaket av kronisk inflammasjon, medfødte defekter, kreft eller mekaniske skader. Dette gir irreversibelt hårtap.

Antibiotikabehandling er den vanligste behandlingen for alopecia. Man kan også bruke hårampuller, kremer for hodebunnen, ansiktsmasker og naturlige oljer som kan hjelpe å gjenopprette aktiviteten til hårfollikler og stimulere hårsekkene når det masseres inn.

Viktig! Hvert tilfelle av sykdom i hodebunnen krever konsultasjon med en hudlege fordi kun en spesialist kan avgjøre type, årsak og gi riktig behandling!

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring