Verdens hår. Del 7: Hårpleie i antarktisk og arktisk stil

Verdens hår. Del 7: Hårpleie i antarktisk og arktisk stil

Tar inuittene og samene godt vare på håret sitt, eller behandler de det snarere... kaldt? Uutholdelig lave temperaturer, evig frost og snø, langvarige polare dager og netter - kan vi i det hele tatt tenke på hårpleie i den arktiske regionen? Det viser seg at også landet med evig snø kan være en skattekiste av stoffer som er ekstremt verdifulle, ikke bare for helsen, men også for skjønnheten. Oppdag hårpleie direkte fra en arktisk iglo!

HÅR I FORSKJELLIGE VERDENSHJØRNER DEL: 7 - Hårpleie i Antarktis og Arktis

Hva kan vi lære av kvinner som lever i Antarktis og Arktis?

HÅRPLEIE - ARKTISKE STRØK

Arktis er en polarregion som ligger på den nordligste delen av jorden - den nordlige polarsirkelen. Det er dominert av treløs permafrost - permanent frossen underjordisk is. De arktiske innfødte har lært seg å leve på en "drivende isbre", og kvinnene er ikke mindre opptatt av skjønnhet og hår enn innbyggerne i andre deler av verden. Skjønnhetsbehandlingene deres er rett og slett mer praktiske og er ofte tvunget av ugunstige klimatiske forhold. Fett (animalsk og ekstrudert fra planter) beskytter håret mot frost og renser det perfekt.

Den arktiske regionen myldrer av liv: mange områder er dominert av rik fauna og flora med boreal skog, de store områdene i Arktis er bevokst med tundra, og ofte kan man finne forskjellige moser og lav. Det viser seg at mange av disse plantene er verdsatt i hårpleie. Hvis du bestemmer deg for å kjøpe "arktisk" kosmetikk, må du sjekke om de inneholder de polare fordelene i sammensetningen:

  • Irsk mose, også kjent som Chondrus crispus. Den er en verdifull kilde til jod, kalsium, brom, selen, jern og en rekke vitaminer: A, D, E og K. Den inneholder også karragenan, som glatter ut håret på en perfekt måte. Irsk mose har beskyttende egenskaper, det fukter og pleier håret. Den kalles ofte "naturlig silikon" fordi den, når den brukes i balsam og sjampo, forbedrer hårets glans, forhindrer krusete hår og gjør det lettere å style håret.
  • Alger - de som samles inn i områdene rundt polarsirkelen er de reneste, enkleste og ikke forurenset med kjemikalier eller giftstoffer. De brukes til pleie og behandling av hudinfeksjoner, samt til å gi næring og gjenskape håret. Alger inneholder en rekke mineraler og vitaminer som ikke bare forbedrer hårstrukturen, men også styrker veggene i blodårene og forbedrer mikrosirkulasjonen i underhuden. Derfor er de et ideelt middel mot svekkede røtter og hår som faller ut eller ikke vil vokse. Alger balanserer også arbeidet til talgkjertlene i huden, noe som gjør dem effektive i pleien av fett hår. Komplekset av arktiske Nunavik-alger er spesielt verdsatt i kosmetikk.
  • Arktisk vann (brevann) - er et av de reneste kildevannene i verden. Arktisk vann vann i hårpleie] spiller en nøkkelrolle og er ofte en av de viktigste ingrediensene i sjampo, hodebunnskremer og hårvann. Arktisk vann hentes fra frittflytende, naturlige kilder fra isbreområdene og er derfor fritt for nitritt. I årtusener har det blitt naturlig filtrert, og dets kosmetiske egenskaper er uvurderlige. Arktisk vann er uforurenset, rikt på mineraler, helt trygt og hudvennlig og tilsettes gjerne i sjampo og balsam. I tillegg kan det med hell brukes som hårskylling (som supplement til infusjoner av utvalgte urter) og som base for mineralsk leire til håret. Det er også verdt å huske på at arktisk vann har samme struktur som vannet i kroppen vår, dvs. det som finnes i vev og celler. Denne biokompatibiliteten gjør det mulig for andre virkestoffer å trenge inn i håret og huden med presis fuktighet.
  • Krekling (Empetrum nigrum) - den inngår gjerne i kostholdet til inuittene og samene. Det viser seg at det har helbredende egenskaper, hjelper fordøyelsen, forynger sterkt - bremser aldringsprosessen, fordi det hemmer virkningen av elastase- og kollagenaseenzymer. Det styrker også kapillærene og forbedrer hudens og hårets elastisitet. Krekling ble raskt et tillegg til kremer, masker og balsam beregnet på pleie av modent hår.
  • Geitrams (Chamaenerion angustifolium) - Den er hjemmehørende på hele den tempererte nordlige halvkule, inkludert store deler av de boreale skogene, men den største "bruken" er registrert i Alaska. I tillegg til å være en søt sukkererstatning (iskrem, karameller, sirup, gelé) er honning fra geitrams et utmerket kosmetisk middel som kvinner i Alaska ikke bare bruker på kjøkkenet, men også til skjønnhetsformål (hår- og kroppspleie). Masker og innpakninger laget av geitrams er verdsatt fordi de forbedrer hårets elastisitet, beskytter det mot uttørking og tilfører vitamin A og C. Geitrams fra arktiske strøk vokser i det reneste og mest uforurensede miljøet, og derfor har den de beste kosmetiske egenskapene og det høyeste vitamininnholdet.
  • Marine polysakkarider - spesielt kitosan, et polysakkarid fra skalldyrskall, har sterke fuktighetsgivende egenskaper - det støtter hydro-lipidbalansen, og kombinerer en rekke vannmolekyler samtidig, og i tillegg er det en kilde til verdifulle mineraler og proteiner (hårbyggemateriale) som forbedrer hårets indre struktur og gjenskaper hårstråene i de dypeste lagene.
  • Omega-3-fettsyrer - dette er sannsynligvis en av de viktigste og mest verdsatte ingrediensene i kostholdet til innbyggerne i polarsirkelen. Inuittene og samene spiser dem i sine daglige måltider og bruker dem sjeldnere på håret, men det er hovedsakelig takket være dem at kvinner kan skryte av å ha tykt og vakkert hår. Ekstremt lave temperaturer er faktisk ingen trussel mot hårstråene deres. Fettsyrer finnes i naturlige oljer (deres høyeste konsentrasjon finnes i oljer for hår med høy porøsitet, dvs. i svart spisskummenolje, linfrøolje, solsikkeolje, bomullsfrøolje, nattlysolje). Inuittene får selvfølgelig i seg gode fettsyrer på en litt annen måte, nemlig ved å spise fet fisk og innta fiskeolje.
  •  Islandslav (Cetraria islandica), ekstraktet som utvinnes fra den, inneholder den sjeldne og verdifulle usniksyre som beskytter håret mot negativ påvirkning fra det ytre miljøet, samt mekaniske og kjemiske skader. Islandsmose har fuktighetsgivende og nærende egenskaper og er derfor en vanlig ingrediens i sjampo og balsam som gjenskaper og styrker håret.

ANTARKTISK HÅRPLEIE

Det kan virke som om Arktis og Antarktis - selv om de ligger på hver sin ytterpol - faktisk er identiske: snø, is, permafrost og ekstrem kulde. Du kunne ikke tatt mer feil. Antarktis er et kontinent, i motsetning til isen som driver i Arktis. Derfor ser faunaen og floraen i denne delen av verden litt annerledes ut. Finnes det noen stoffer som er verdifulle for håret fra det "hvite kontinentet"? Selvsagt! Bare to viktige kosmetiske ingredienser er hentet fra regionene i Antarktis, men med en enestående effekt på håret.

  • Alger - et av de ledende stoffene som verdsettes i kosmetikk. Bruken av dem i hud- og hårpleie er svært utbredt fordi mikroelementene fra dem har form av lett fordøyelige biokomplekser som effektivt trenger inn i lipidlaget i overhuden. I tillegg ligner deres sammensetning på sammensetningen av celleplasma i menneskekroppen - alger er derfor et utmerket kosmetisk middel. Deres isolerte fraksjoner av aktive partikler er ypperlige for hår- og hodebunnspleie: de hemmer overdreven taglproduksjon, lindrer betennelse, tilfører mikroelementer, gir næring til håret og bremser aldringsprosesser.
  • Lav - den tidligere nevnte usniksyren er en verdifull komponent i lav som er ren og rik på aktive ingredienser. Det viser seg at sekundære metabolitter fra lav har en rekke både helbredende og pleiende egenskaper. Tilsatt i sjampo og balsam behandler de flass, soppforandringer og renser hodebunnen perfekt. Lav er også preget av en høy konsentrasjon av lav-stearinsyre, som har antiseptiske egenskaper, beskytter håret mot skader, gir antibakterielle egenskaper, balanserer overflødig talgsekresjon og forbedrer tilstanden til skadet hår.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring