Verdens hår. Del 5: Hårpleie i nordamerikansk stil

Verdens hår. Del 5: Hårpleie i nordamerikansk stil

En antropologisk reise på jakt etter skjønnhet og originale hårpleiemetoder har ført oss til Nord-Amerika - det er her håret... virkelig har en stemme! Et karakteristisk kontinent fullt av mangfold og herlige planter uten sidestykke. Eldgamle oppskrifter regjerer ved siden av moderne produkter, mens frisøren velges etter hårtype og ... etniske røtter.

Mange hevder at Nord-Amerika er ... hele verden i et nøtteskall. Mangfoldet av kulturer, eldgamle sivilisasjoner, nasjoner og livssyn kommer til syne gjennom den utømmelige kreativiteten når det gjelder skjønnhetspleie. Fra de dempede, harmoniske områdene i Canada, via USAs strålende prakt og mangfold, til det fargerike, hemmelighetsfulle Mexico og nattdansende, hete Cuba - i Nord-Amerika har håret utrolige muligheter til å glede med sin skjønnhet.

HÅRPLEIE I ULIKE VERDENSHJØRNER DEL 5 - NORD-AMERIKA

Hva kan vi lære av kvinnene i Mexico, Canada og USA?

HÅRPLEIE - NORD-AMERIKA: CUBA

Cuba er et land som er berømt for dans og sang, et land der du kan se den lidenskapelige kjærligheten ikke bare til musikk. Det fantastiske håret til cubanske kvinner er resultatet av spesiell pleie, der det brukes ekstrakter fra trær og busker av endemisk natur (dette betyr at de ikke finnes noe sted utenfor Cuba). Denne øya viser seg å være en skattekiste av korkpalmer og jaguey - et laurbærtre som har imponerende luftrøtter og en rekke berikende og pleiende egenskaper. En annen plante som er verdt å nevne, er ficus fra Moraceae-familien - den produserer melkesaft som brukes i produksjonen av medisinske og kosmetiske produkter - spesielt de som er beregnet på hårpleie og styling. Den inneholder et stort antall garvestoffer, harpiks, voks, protein og flyktige oljer, så den tar utmerket vare på håret i et varmt, hårfiendtlig klima.

Cubanerne elsker å behandle håret med olje - de bruker ofte sin "egen" olje fra Roystonea regia, også kjent som cubansk kongepalme. Oljen anses som et kraftig våpen mot ugunstige værforhold, da den beskytter håret og hodebunnen mot brennende sol og UV-stråling. [Håroljing] utføres mye oftere enn i Europa, fordi høye temperaturer øker behovet for en intensivert hårpleie.

  • Korallekstrakt (sjøpiskeekstrakt) er uvurderlig i skjønnhetspleie - Cuba er en av de få regionene i verden som kan skryte av å ha så store mengder koraller. Korallekstraktet er verdifullt i kosmetikk og inngår ofte i anti-aldringskremer, samt i masker og sjampo for modent hår. Korall er kilden til pseudopterosin - en av de mest effektive ingrediensene som er ansvarlig for å fukte og forynge både hud og hår. Korallekstraktet har også sterke betennelsesdempende egenskaper og er derfor ideelt for pleie av hodebunnen.
  • Storsapote (mamey zapote) - dette er en stor, oval frukt som håndplukkes fra det eviggrønne treet, med oransje fruktkjøtt og en stor, svart stein. Kubanerne spiser den gjerne til frokost fordi den er like næringsrik som en banan. Den smaker av avokado, banan og gresskar og er populær i hele Mellom-Amerika.

Kvinner på Cuba har forelsket seg i de fantastiske effektene og bruker den gjerne i håret (i form av en maske, balsam eller til og med sjampo). Storsapote er rik på antioksidanter, inkludert betakaroten, og inneholder en rekke vitaminer: C, A og B, samt mineralene kobber, kalium, kalsium, magnesium og jern.

 HÅRPLEIE – NORD-AMERIKA: Canada

Canada er kjent for sin vakre, rene, uberørte, upåklagelige og varierte natur. Flagget er ikke uten grunn prydet med et lønneblad - lønnesirup er Canadas stolthet. Det er landet med det nest største geografiske arealet. De skogkledde områdene i Canada strekker seg over 310 millioner hektar. Kan dette resultatet si noe om Canadas kjærlighet til naturen og naturlig pleie? Hva bruker de for å ta vare på skjønnhet, hår og hodebunn? Det viser seg at de har noe å skryte av.

  • Svartsurbær (Aronia) - planten er allerede kjent over hele verden, men dens mest fremragende varianter vokser i de jomfruelige områdene i Canada - der den kom fra til Europa. Det viste seg å være en plante med store krefter. Svartsurbær-frukten og saften som utvinnes anses å være den sterkeste kilden til antioksidanter. Det er et av de mest foryngende stoffene - det har antirynke-, oppstrammende og gjenskapende egenskaper. Svartsurbær er ofte en komponent i ansiktskremer og spesialisert kosmetikk designet for hårpleie. Den inneholder kraften til forskjellige mineraler og mikronæringsstoffer, mens den høye konsentrasjonen av antioksidanter anbefales ikke bare i kosmetologi, men også som profylakse mot kreft. Store mengder vitamin P (bialflonoider) beskytter hodebunnen mot bakterier, sopp og gjær, og beskytter håret mot giftstoffer fra omgivelsene. Dette er ikke alt som finnes av verdifulle stoffer i aronia. Det er også verdsatt på grunn av høye konsentrasjoner av alle B-vitaminer, samt vitamin K, C og E. De balanserer prosesser i kroppens celler og forbedrer hårstråenes utseende og tilstand. Aronia kan også skilte med utrolig mange mineraler: jern, kalsium, kobber, bor, mangan og jod, fosfor, kalium og sink. Aronia er et skikkelig multivitaminboost for både hår og hodebunn.
  • Rapsolje - en annen av Canadas stoltheter. Rapsolje tilhører en familie som omfatter raffinerte oljer som er ideelle på kjøkkenet, samt kaldpressede, naturlige oljer med berikende og helsebringende egenskaper. Rapsolje er ideell for hår med middels og høy porøsitet - den fukter og gjenskaper håret, gjør det elastisk og motvirker uttørking av hodebunnen. I tillegg er den også egnet for påføring i ansiktet - den absorberes godt og gir ingen problemer ved vasking. Den glatter ut hårstrået og (noe som er av stor betydning for kanadiere) beskytter mot negativ påvirkning fra ytre faktorer samt høye og lave temperaturer.
  • Kanadisk bakkestjerne (erigeron canadensis) - det er en ettårig plante som også vokser over hele Europa, men den høstes eller dyrkes ikke, fordi den ifølge de fleste er ... et ugress. Samtidig er ekstraktet fra en liten plante med ekstremt fine blomster en ideell ingrediens i sjampo og balsam for fet hodebunn. Det har betennelsesdempende egenskaper, hemmer overproduksjon av talg, helbreder sår og har en toningseffekt på huden.

HÅRPLEIE – NORD-AMERIKA: Mexico

Meksikanske kvinner regnes for å være de heldige - aztekerne og mayaene har gitt videre kunnskapen om gamle urter, planter og frukter som har ekstremt sterke helbredende og berikende egenskaper. Denne eldgamle tradisjonen er fortsatt til stede i meksikanernes liv i dag. Kvinner har mye å velge mellom - mange planter og urter med store krefter støtter den daglige hårpleien. Her er de mest verdifulle:

  • Kaktus - det er ingen mangel på den i Mexico, det er helt sikkert. Gigantiske planter med ugunstig utseende har berikende, helsebringende og gjenskapende egenskaper. Kaktus stimulerer hårvekst og hemmer hårtap, gir perfekt næring og revitaliserer, gjenskaper hodebunnen og opprettholder et passende nivå av hårfuktighet, noe som øker hårets elastisitet. Meksikanere skjemmer gjerne bort håret sitt med kaktusjuice, fordi det forbedrer utseendet ved å rense hodebunnen perfekt, løfte håret fra røttene, styrke strukturen og forbedre utstrålingen.
  • Avokado - den regnes ikke uten grunn som supermat - avokado er rik på vitaminer og verdifulle fettsyrer. Det er en av de viktigste matvarene i Mexico. Den brukes mye på kjøkkenet til kulinariske formål, men befolkningen i Mellom-Amerika verdsetter den ikke bare i form av guacamole. Den eteriske oljen som utvinnes fra grønn avokado er det perfekte middelet for skadet hår, som trenger gjenskapelse og fornyelse. Avokadoolje er en lett, godt absorberende olje som er en ekte vitaminbombe for håret (den inneholder hele syv vitaminer som er nødvendige for riktig hår- og hudpleie). Den kan brukes på hår med både middels og høy porøsitet fordi den har sterke hårfornyende- og antioksidant-egenskaper.
  • Candelilla voks - (euphorbia cerifera) - er en av de tetteste oljene som vanligvis brukes i kosmetikk. Meksikanerne bruker den som en salve for tørre og sprukne kroppsdeler, og som et middel for hårtuppene - på denne måten får de maksimal beskyttelse mot skader. Candelilla voks gir næring til håret og er et svært effektivt mykgjørende middel som inneholder en rekke hydrokarboner, harpiks, fettsyrer og estere. Når den påføres håret, glatter den umiddelbart ut håret og temmer uregjerlige hårstrå. Det bør imidlertid brukes med måte, for candelilla voks er ekstremt vanskelig å vaske av.
  • Pitaya - også kjent som dragefrukt - har en uregelmessig form og en ganske uvanlig sammensetning. For innbyggerne i Mexico er den en søt og deilig delikatesse med helsebringende og styrkende egenskaper. Den har også vært brukt i kosmetikk i lang tid - den har sterke antioksidantegenskaper, noe som betyr at den bremser aldringsprosessen og beskytter mot oksidativt stress. Pitaya har sine uvurderlige, sterkt foryngende egenskaper takket være betalainer - mikroskopiske forbindelser som, i tillegg til kosmetiske egenskaper, fungerer som en støtte i kampen mot diabetes og kreft. Pitaja, som betyr dragefrukt, er også rik på vitaminer, blant annet vitamin C, riboflavin, vitamin B (nødvendig for god hårvekst), niacin og tiamin. Den inneholder også en rekke mineraler (kalsium, jern, fosfor). Fruktens tilstedeværelse i hårpleieprodukter øker prestisjen og sikrer en mer intensiv gjenskapelse.
  • Papaya - kjent i Mexico i århundrer, det vil si fra mayaenes tid. Den ble mye brukt i behandlingen av sår og skader, fordi den gjenskaper huden perfekt. I dag brukes den ikke bare som et legemiddel, men også som et pålitelig kosmetisk middel. Papaya renser huden perfekt, det er en ingrediens i enzymskall (inkludert de for hodebunnen), og en hårfortryllende komponent i sjampo og balsam. Papaya styrker og fukter håret, gjenoppbygger og lagrer kollagen, og påvirker dermed hårets og hudens struktur positivt. Meksikanerne verdsetter papaya-fruktkjøttet for dens sterke foryngende og gjenskapende egenskaper: den inneholder mye vitaminer: C, A, K, E og en rekke B-vitaminer som spiller en viktig rolle for hårets vekst og utseende. I tillegg inneholder papaya jern, fosfor, kalium, natrium, sink, kalsium og magnesium, en rekke mineraler som er viktige for hår og hud.
  • Fikenkaktus (Opuntia ficus-indica) er en uvanlig kaktussort med flate blader og eksotiske oransje blomster. Saften fra fikenkaktusen er rik på vitaminer og mineraler, flavonoider, organiske syrer og betalainer. Meksikanerne bruker den gjerne som ingrediens i hårmasker. Fikenkaktus er også velkommen i sjampo og konsumeres i form av kosttilskudd, fordi det har vist seg å ha ... vektreduserende egenskaper.

Fikenkaktus består ikke bare av fruktkjøtt og juice - fra bladene utvinnes slim som er en kraftig bestanddel i hår- og ansiktsmasker (meksikanerne bruker ofte det samme, nyplukkede slimet fra fikenkaktus til å smøre på hår og hud). Et annet flott produkt som utvinnes fra denne uvanlige kaktusen, er oljen, som har sterke, bioaktive foryngende og gjenskapende egenskaper. Den brukes ofte i form av et ansiktsserum og som en olje til hårolje.

  • Chilipepper - den grunnleggende ingrediensen i meksikansk mat har utallige uvurderlige kosmetiske egenskaper. Det viser seg at chilien allerede var kjent for aztekerne og mayaene - i kombinasjon med kakao ble den omtalt som "gudenes drikk", som bremset aldring, ga vitalitet, økte blodsirkulasjonen, forbedret humør og tankeprosesser og fungerte som et avgiftningsmiddel. For meksikanerne er chilipepper en hemmelig ingrediens som fremskynder hårveksten og stimulerer hårrøttene til å arbeide. Chili kombinert med oljer som gnis inn i hodebunnen forbedrer mikrosirkulasjonen, oksygenerer huden og styrker cellemetabolismen. Takket være denne funksjonen blir håret sterkere, det slutter å falle av og vokser raskere.
  • Guava - syrlig som jordbær, kremet som banan, saftig som eple med en litt søt ettersmak som ligner daddelfrukt - i Mexico regnes den som en velsmakende og sterk antioksidant med gjenskapende egenskaper. Tenåringer bruker guavajuice for å lindre symptomene på kviser, den gir også perfekt næring til fett hår og lindrer irritasjon i hodebunnen. Guava regulerer ikke bare talgnivået, men sørger også for tilstrekkelig fuktighet i hår og hodebunn, og hemmer aldring og forhindrer samtidig tap av vitalitet.

HÅRPLEIE - NORD-AMERIKA: USA

Amerikas forente stater - et land der folk oppfyller sine drømmer om likhet, frihet, rikdom og berømmelse. Betyr det at drømmene om å ha fantastisk hår har sjansen til å gå i oppfyllelse? Det viser seg at et etnisk rikt land har en svært profesjonell tilnærming til hårpleie: Afrohår har sine egne spesialister og egne frisørsalonger, mens det tykke, lite porøse håret til asiatiske innbyggere også får spesiell pleie. For å være mer presis: Hvert hår finner sin egen plass her.

Amerikanerne har også et svakt punkt: det er europeisk hårpleie - det finnes spesielle salonger som kun tilbyr behandlinger med de populære produktene fra det gamle kontinentet.

Amerikanske kvinnelige innbyggere strekker seg også ivrig etter tradisjonelle oppskrifter, kjent og brukt til i dag av innfødte amerikanere. Følgende liste presenterer de mest populære, naturlige stoffene med strålende effekter i hårpleie.

  •  Bomull (bomullsfrøolje) - kjent og dyrket i USA i flere tiår, også verdsatt for sine kosmetiske egenskaper. Det sterkeste hårforbedrende stoffet er bomullsfrøolje (som navnet indikerer) utvunnet fra frøene. Den er ideell for pleie av tørt og skadet hår som mangler elastisitet og vitalitet. Den gjenskaper sprøtt hår og beskytter hårtuppene perfekt. Bomullsfrøolje er kjent for sine mykgjørende egenskaper og for å balansere hydrolipidbarrieren i hodebunnen, noe som forhindrer uttørking og irritasjon i hodebunnen.
  • Mais - en annen verdifull kosmetisk olje er den som utvinnes fra maiskorn. USA er en ledende leverandør av mais og produkter utvunnet av den. Maisolje er rik på vitaminer (C, A, K, D, E og vitaminer fra gruppe B), samt mineraler (kalium, natrium, kalsium, jern, magnesium og sink) og verdifulle fettsyrer (olje- og linolsyre). Fordi konsentrasjonen av vitamin E i maisolje er dobbelt så høy som i olivenolje, er det det beste middelet for å forbedre hårets utseende.
  • Soya - en av de viktigste avlingene som dyrkes i USA. Soya er mye brukt i næringsmiddelindustrien, og oljen som utvinnes fra den, regnes som en av de beste. Den fungerer perfekt på kjøkkenet, mens den kaldpressede og uraffinerte soyaoljen er verdsatt i kosmetikk. Soyaolje er en viktig ingrediens i anti-aldrings forebygging; den inneholder mange vitaminer og mikroelementer og er også rik på protein - noe som er viktig for hårets gjenskapelsesprosess. Soyaolje forhindrer fuktighetstap, beskytter håret mot høye temperaturer (sterk sol, varme fra tørketrommelen). Amerikanske statsborgere finner ofte ekstrakter av soyabakterier i hår- og øyevippepleieprodukter - det styrker prøttene og forbedrer hårvekstprosessen.
  • Meadowfoam (Limnanthes alba) har enda et vakkert navn: prærieperle. Oljen som utvinnes er hentet fra ettårig plante og er en ekstremt sterk antioksidant. Amerikanerne setter pris på den som ingrediens i kosmetikk beregnet på hår- og ansiktspleie. Meadowfoam begeistret kosmetologer med slike egenskaper at blomstene ble sammenlignet med havskum. Prærieperlen inneholder en rekke langkjedede fettsyrer og høye triglyseridkonsentrasjoner. Dermed fukter den huden og håret perfekt, gjenskaper og gir næring, reduserer rynker, absorberer godt og overbelaster ikke håret.
  • Trollhassel (hammer virginiana) er et stoff som berømmes for sine sammentrekkende, antiseptiske og betennelsesdempende egenskaper. Trollhassel vokser naturlig i Nord-Amerika. Ekstraktet som utvinnes fra barken har en rekke pleiende egenskaper. De viktigste inkluderer desinfiserende, sammentrekkende og antioksidant. Trollhassel er mye brukt i pleie av fet hud eller kviser, og som et hydrolat som masseres inn i hodebunnen og håret for å balansere nivået av talgsekresjon og hemme opphopning av talg. Trollhassel er perfekt til å behandle betennelser, irritasjon og sårdannelse. Den er også en vanlig ingrediens i antiperspiranter fordi den hemmer svette i huden.
  • Ekstrakt av svartpilbark (salix nigra) er det beste middelet mot fett hår, flass og overdreven taglproduksjon. Svartpil er et karakteristisk innslag i landskapet i de østlige delene av Nord-Amerika. Den virker antibakterielt og øker fornyelsen av hudceller. Brukes ofte i hud-, ansikts- og kroppsskrubb. Virkningen sammenlignes ofte med salisylsyre, men svartpil er mer effektiv og skånsom: Til tross for at den inneholder salisylater, irriterer den ikke huden.
  • serenoa repens, vanligvis kjent som dvergpalme - dette er en plante som allerede var kjent for urbefolkningen i Amerika. Kvinner verdsatte den spesielt fordi den hemmer hårgråning og forhindrer for tidlig hårtap. Den er ideell til pleie av modent, skadet, slitt og følsomt hår. Dvergpalme har et høyt innhold av fettsyrer (kaprinsyre, kapron- og kaprylsyre, laurinsyre, myristinsyre, olje og palmitinsyre) og fytosteroler som sørger for riktig fuktighetsnivå i hud og hår og har evnen til å stimulere kollagensyntesen, slik at de i stor grad støtter vevsgjenskapelsen. Karnitin og liposyre som finnes i dvergpalmen, hemmer betennelse i hodebunnen og motvirker skallethet.
  • Jojobaolje - jojobabusker er et karakteristisk syn i Arizona, California og noen få områder i Mexico. Jojobaolje er egentlig en flytende voks som inneholder en av de mest verdsatte ingrediensene i pleie av hår og hud - squalane. Dette stoffet finnes også i menneskets talg - det sørger for riktig fuktighetsnivå i huden, demperproduksjonen av talg og lindrer overdreven tørr hud.

Jojobaolje er et av de mest verdsatte kosmetiske stoffene - dens tilstedeværelse i hårpleieprodukter øker prestisjen til en gitt kosmetikk - jojoba er et av de mest perfekte mykgjørende stoffene, og esterne er de mest hudvennlige stoffene. Jojobaolje absorberes lett, øker hårets glans og forbedrer hårets tilstand. Dessuten overbelaster den ikke håret.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring