Lyst på vakkert hår. Hvordan påvirker kosten hårets tilstand?

Lyst på vakkert hår. Hvordan påvirker kosten hårets tilstand?

Vi er hva vi spiser. Skjønnheten i håret vårt avhenger ikke bare av kosmetikken vi bruker daglig. Kosthold spiller en ekstremt viktig rolle her, og for å være mer presis, er det tingene vi gir håret vårt gjennom maten. Finn ut om du vet hvordan du tilfredsstiller din lengsel etter vakkert hår!

Vi blir stadig mer oppmerksomme på hvordan vi skal ta vare på håret ordentlig, og prøver å velge den riktige (og den beste) kosmetikken. Vi velger proteiner når vi sliter med skadet hår. Vi tar fuktighetsgivende stoffer når vi føler at håret mangler fuktighet. Vi velger emollienter hver gang håret trenger beskyttelse.

Men, kosmetikk er ikke nok. Selv de som kan trenge inn i hårets indre strukturer vil ikke gi 100 % regenerering og forsterkning hvis de ikke støttes av et riktig kosthold. Vil du finne ut hvordan spisevaner påvirker håret?

Kosthold vs. sunt hår

Alt vi spiser er av stor betydning. Håret er som vår barometer - det indikerer tilstanden i kroppens systemer. Hvis vi mangler bestemte mineraler, vitaminer og andre nærende stoffer, vil det hele gjenspeiles av håret vårt. I slike tilfeller blir håret skjørt, matt og skjøre, og endene har en tendens til å splitte seg, og hårtap øker. Prinsippet er enkelt: for å ha vakkert og sunt hår, må du gi kroppen de nødvendige næringsstoffene som vil styrke den.

Men, vitaminer, mineraler og alle andre nærende ingredienser blir først brukt av kroppen vår for å styrke de viktigste organene, og først senere, blir resten sendt til hårsekkene. Hvis vi ikke gir kroppen vår nok av de essensielle stoffene, kan det hende at det ikke blir nok igjen til håret. I slike tilfeller forblir håret underernært, og som et resultat, mister det glans, elastisitet og god tilstand.

Hva liker håret? Essensielle nærende stoffer

Næring fra innsiden er ekstremt viktig og bør gå hånd i hånd med pleie brukt på utsiden. Hårdiett bør være godt balansert, men vi tar fortsatt ikke dette emnet seriøst nok. Det er synd fordi mat er kilden til alle disse stoffene som bør konsumeres for å styrke håret:

 • aminosyrer og protein - nødvendig for riktig hårstruktur,
 • mineraler - sink, silisium, jern, magnesium og kalsium, nødvendig for forsterkning,
 • B-vitaminer - regulerer prosesser i hodebunnen, gir håret glans,
 • andre vitaminer - nødvendige for vekst og anti-aldring av hår.

Mer om hvilke vitaminer for håret som bør tilføres i kostholdet, samt hvilke mineraler som er viktige i hårpleie, finner du here og here.

Hva skal man spise for å styrke håret?

Uten tvil påvirker dietten håret. Det kan ikke glemmes fordi når vi forbereder måltidene, må vi ha i tankene tilstanden til håret vårt. Hvilke produkter er verdt å introdusere i kostholdsplanen, for å sikre riktig dose av nærende ingredienser? Et perfekt supplement til en standard oljehårbehandling er ingenting annet enn et riktig hårdiett. Hva skal man spise for å styrke håret?

 • Nøtter - er rike på omega essensielle fettsyrer samt fettløselige vitaminer, A, D og E; det er derfor håret elsker nøtter fordi de gjør håret mer skinnende og voluminøst; hasselnøtter, valnøtter, cashewnøtter eller mandler er de beste.
 • Egg - er den beste kilden til helhetlig protein som hår er laget av, samt vitaminene A, D og B; egg kan også brukes eksternt, men det bør ikke utelates fra kosten, fordi det styrker håret og øker volumet, uavhengig av formen vi inkluderer det i menyen.
 • Fullkornbrød - er mye sunnere enn hvitt brød, fordi det er i belegget av hvert korn de fleste næringsstoffene er skjult: B-vitaminer, antioksidantvitamin E, samt jern, fosfor, kalium og kalsium; takket være dette settet, styrker det håret, gir det tetthet og glans.
 • Fjærkre - er lett å fordøye og like verdifullt; det er verdt å spise det regelmessig fordi det inneholder mye protein som er de grunnleggende byggesteinene i hår; kostholdet som styrker håret bør særlig være rikt på kalkunkjøtt, selv om kylling også vil fungere.
 • Storfekjøtt - hårelskere bør like en god biff fordi denne typen kjøtt er fylt med verdifullt jern, sink og proteiner, dvs. ingredienser vårt hår elsker; Det er interessant at biff bør spises omtrent 2 ganger i uken.
 • Gresskarfrø - er skattekisten av sink nødvendig for tynning av hår, kilden til mikroelementer (mangan, magnesium, jern, fosfor) og B-gruppe vitaminer (B1, B2, B3, og B9); Gresskarfrø er flotte som en snack eller tillegg til brød, fordi de reduserer det daglige behovet for næringsstoffer med opptil flere prosent!
 • Mørkegrønne grønnsaker - brokkoli, rosenkål, salat og spinat er grønnsaker som bør fast vises i menyen til mennesker som har problemer med håret; de inneholder mye jern som hemmer hårtap, samt vitaminene A og C, som er nødvendige for produksjonen av beskyttende sebum.
 • Paprika - er en ekte vitaminbombe, i tillegg til de vakre fargene på regnbuen; vi vil finne et sett med vitaminer og mineralsalter, som bør være i en diett for hår (C, B1, PP, A, E og gruppe B), samt protein nødvendig for regenerering.
 • Fisk - akkurat som nøtter er en kilde til verdifulle omega-syrer, som det er verdt å forsyne på hvert trinn av hårvekst, slik at de er sterke og skinnende; de mest verdifulle næringsstoffene for hår kan finnes i fisk som laks.
 • Bellegfrukter - basis for en hår diett er bønner, linser, kikerter og bønner (spesielt smakfulle i sesongen); disse er ingredienser som inneholder mye protein, sink og jern, det vil si ingredienser nødvendige for riktig vekst og regenerering av hår.

Vitaminer og tilskudd for hår

Det finnes ingen erstatning for sunn mat, derfor kan forskjellige typer hårpiller kun være et tillegg. Tilskudd ble skapt for å hjelpe i riktig ernæring av kroppen og bekjempe mangel på vitaminer og mineraler i perioder som høsten. Likevel er et balansert kosthold det viktigste. Hvis vi går for hårtilskudd, må vi huske at de ikke kan erstatte et balansert måltid. Ingen tilskudd er i stand til å styrke håret og forhindre hårtap hvis kostholdet vårt er basert på usunne snacks.

Kosthold for hår - ting å unngå

Det er også verdt å huske at et usunt kosthold er en enkel måte å forverre tilstanden til håret vårt på. Det handler ikke bare om å ikke tilføre de ovennevnte vitaminene og mineralene. Noen matvarer er rett og slett ikke anbefalt i det hele tatt. Hva bør unngås?

 • Mye sterk kaffe
 • Søtsaker og sukker i forskjellige former
 • Alkohol, stimulanser
 • Hvitt brød og produkter basert på mel
 • Transfett, f.eks. de som finnes i hurtigmat

Sørg for å følge et balansert kosthold som er rikt på ferske grønnsaker og andre verdifulle produkter. Husk også å hydrere kroppen regelmessig, for det er den eneste måten å kunne nyte sunt hår på. Håroljer vil da bare bli hjelp til å utnytte det som er vakkert, sterkt og motstandsdyktig mot skade av natur.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring