Hairology del 1 - VITAMINER for håret

Hairology del 1 - VITAMINER for håret

Å si at et hårstrå er dødt vev er bare delvis sant.

Selve hårstrået - altså den delen som vokser ut av huden, og som vi pleier - er faktisk dødt.

Likevel ligger den viktigste delen av håret vårt, hårsekkene, i overhuden, og denne delen er levende. De har blodårer og blir forsynt med blod, så lenge du har god nok blodsirkulasjon. De innholder også hårbulbusen, som er den aller viktigste delen. De er ansvarlige for hvordan håret ser ut, hvor tykt det er og hvor fort det vokser. En annen del av håret som du finner her er dermalpapillen - som er ansvarlig for å absorbere næringsstoffer.

Å vite hvordan håret er bygget opp og fungerer både på innsiden og utsiden er ekstremt viktig når skal velge riktig hårpleie. Slik kunnskap lar deg velge de riktige produktene og typene behandlinger for deg. I tillegg legger det vekt på at du ikke bare må huske på den døde delen av håret, men også hårsekkene. Hårstråene trenger en rekke ingredienser som er viktige for hvor sunne, vakre og sterke de er.

Hairology er et slags leksikon om hårets helse, som forteller deg hvordan du skal ta vare på og gi næring til håret slik at det blir lengre, sterkere og mer livlig.

ESSENSIELLE VITAMINER FOR HÅRET

Som regel er vitaminer organiske forbindelser med ulike strukturer og egenskaper. De er essensielle for at kroppen skal fungere ordentlig. Fordi de ikke er eksogene (kroppen klarer ikke å produsere dem selv) - må de fås utenfra, for eksempel gjennom maten vår. Hårets, hudens og neglenes generelle tilstand og utseende er avhengig av at disse vitaminene inntas.

VITAMIN A (retinol) - er ansvarlig for cellenes livssyklus i kroppen, inkludert håret. Det beskytter også håret mot skadelige faktorer i atmosfæren eller giftstoffer i miljøet rundt oss. Mangel på vitamin A forårsaker dårligere hårvekst, samt tørt hår og slitte tupper.

VITAMINER FRA GRUPPE B:

  • VITAMIN B1 (thiamine) - gir energi til hudcellene, og er involvert i produksjonen av hårets byggeklosser - aminosyrer. Takket være dette faller ikke håret ut og hårmatrisen får den maksimale dosen energi.
  • VITAMIN B2 (riboflavin) - forbedrer den såkalte "cellulære respirasjonen" og gir vevet mye energi som muliggjør hårvekstprosessen. Det hjelper også i cellulær metabolisme av fettsyrer og forhindrer dermed hårskader og forbedrer dets regenerering. Det påvirker også syntesen av aminosyrer involvert i celledeling i hårmatrisen. Med andre ord: det sørger for at håret ditt alltid er fullt av vitalitet og ikke skades raskt.
  • VITAMIN B3 (niacin) - ellers kjent som vitamin PP, gir håret energi som "mobiliserer" dets vekst, og er ansvarlig at hårstrået har riktig struktur ettersom det påvirker den riktige tilstanden til vevet som bygger opp hårroten. Det er en flott ingrediens til kosmetikk fordi det ikke forårsaker irritasjon.
  • VITAMIN B6 (pyridoksin) - er essensielt for hårvekst fordi det gir "drivstoff" til hårmatrisen, slik at hårstråene vokser seg sunne og sterke. Vitamin B6 er en slags energibombe som er involvert i dannelsen av glukose, den primære energikilden. Takket være pyridoksin vokser håret uten uregelmessigheter og vil være helt sunt.
  • VITAMIN B5 - (pantotensyre) - stimulerer cellevekst i matrisen som er ansvarlig for hårvekst og stimulerer keratinocyttene som bygger opp håret til effektivt å produsere keratin (hovedproteinet som bygger hår). I tillegg beskytter vitamin B5 håret mot skader ved å påvirke metabolismen av fettsyrer og bidrar til dannelsen av et okklusivt, beskyttende lag på hårstråene.
  • VITAMIN B9 (folsyre) - spiller ingen vesentlig rolle i prosessen med hårets gjenoppbygging og har en viss innflytelse på hårsekkenes styrke og tilstand. Derfor er det verdt å sørge for at man har nok vitamin B9 i kroppen, fordi mangelen kan forårsake økt hårtap.
  • VITAMIN B12 (cyanokobalamin, kobalamin) - mangel kan forårsake anemi, og som et resultat: økt hårtap. Vitamin B12 er også det eneste vitaminet hvis betydelige mangel kan bidra til å lysne og til og med fullstendig misfarge hårets naturlige farge.

C-VITAMIN (askorbinsyre) - er en ekstremt kraftig antioksidant som bekjemper frie radikaler i cellene og bremser patologiske prosesser som kan finne sted i kroppen. Det forhindrer hårtap, samt styrker hårets elastisitet og betingelser.

D-VITAMIN (kalsiferol) - mangel intensiverer hårtap, spesielt i den telogene fasen - hvileperioden. Mangel på vitamin D i kroppen akselererer hårets død og fjerning fra huden. Så jo mindre vitamin D er i kroppen, jo mer hår går fra vekstfasen til hvilefasen – en slik forvrengning av proporsjonene resulterer i intenst hårtap.

VITAMIN E (tokoferol) - Bekjemper frie radikaler og hjelper til med å transportere viktige næringsstoffer til alle celler i kroppen. Det styrker åreveggene og forbedrer blodtilførselen til hodebunnen, noe som gjør det lettere å jobbe med hårsekkene og gjør at håret blir bedre forankret i hårsekkene. Mangelen gjør at håret blir matt, skjørt og frarøves fleksibilitet.

VITAMIN F - er ingenting annet enn flerumettede fettsyrer (EFA), som er avgjørende for at kroppen skal fungere korrekt. De er ansvarlige for de viktigste prosessene i cellene, forbedrer deres funksjon, styrker immunforsvaret og har en positiv effekt på tilstanden til hodebunnen og håret når de regenereres. EFAer forhindrer også hypoksi av kroppsceller og gjør dem i stedet unge og tillater at de fungerer riktig. Vitamin F dominerer først og fremst i naturlige oljer, så å bruke plje i håret er svært viktig for dets helse og skjønnhet.

VITAMIN H (også klassifisert som vitamin B7) - vanligvis kalt biotin. Biotin inneholder betydelige mengder aktive svovelmolekyler, og disse er nødvendige for dannelsen av keratin (det viktigste proteinet for hår, hovedbyggesteinen i matrisen). Biotin påvirker keratiniseringsprosessen direkte. Takket være det fungerer prosessen bra og håret får tykkelse, elastisitet og slutter å knekke og bli skjørt.

K-VITAMIN (filochinon) - Det har ingen vesentlig rolle i hårpleie, men hårsekker lider mye av mangel på stoffet. Hvorfor? De mister kreftene sine. Hår med vitamin K-mangel blir sittende løsere fast i hårsekken - det er spesielt problematisk når håret er påvirket av talgkjertler - da kan håret overbelastet med talg bare skli ut av follikkelen. Dette resulterer i tynnere hår.

På grunn av det faktum at menneskekroppen ikke er i stand til å produsere vitaminer på egen hånd, må vi huske å innta dem hver dag og i riktige doser. Det er verdt å nevne at de først brukes i prosesser som er ansvarlige for helse og vitalitet, og først senere (hvis det er nok av dem) til pleie og forskjønnende formål. Hvis det oppstår vitaminmangel lider håret, huden og neglene. Det er derfor essensielt å gi regelmessige hårbehandlinger, gjerne med bruk av naturlige oljer, som er kildene til vitaminer og mineraler. Naturlige oljer skal påføres både på håret og hodebunnen. Resultatet er at håret får grundig pleie og næring fra hårrøttene til tuppene.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring