Gjør det selv: de beste hjemmelagde hårmaskene

Gjør det selv: de beste hjemmelagde hårmaskene

Du trenger en hårmaske men har ikke tid til shopping? Løsningen finner du på kjøkkenet ditt. Visste du at det er et ekte skjønnhetslaboratorium? Med honning, eggeplomme eller aloe vera kan du skape en utrolig effektiv og næringsrik hårbehandling. Hva er hjemmelagde hårmasker? Er de bedre enn de du kjøper på butikken? Hvordan kan du lage en god hårmaske med ingredienser for mat?

Hva er naturlige hårmasker og er de best?

Naturlige hårmasker er frie for syntetiske stoffer og fulle av naturlige aktive ingredienser som revitaliserer håret. Hjemmelagde masker er helt naturlige, mens ferdigkjøpte masker inneholder alkoholer, stabilisatorer og emulgatorer som skal forlenge holdbarheten til produktene. Du kan som regel oppbevare de ferdigkjøpte maskene i ca. tre måneder etter å ha åpnet dem. Dessverre egner de seg som regel ikke for bruk på hodebunnen.

DIY-masker har en mye kortere holdbarhet - de bør du bruke opp med det samme. Neste gang velger du ganske enkelt friske ingredienser fra kjøkkenet ditt og lager en ny hårmaske. Hjemmelagde hårmasker gir fordeler for både hår og hodebunn. Siden de kan påføres på hodebunnen intensifiseres resultatene.

Hårmasker - hjemmelaget eller profesjonelle (kjøpt på butikk)?

DIY-masker er veldig annerledes. Det viktigste er at det er du som bestemmer produksjonsprosessen, så du vet nøyaktig hvilke ingredienser du bruker og hvilke egenskaper de har.

I tillegg kan en hjemmelaget hårmaske tilpasses perfekt til hårtypen og -tilstanden din. Du slipper å kjøpe en stor krukke med hårmaske som viser seg å ikke virke på håret ditt og dermed kun blir stående å samle støv på badet. Det flotte er at du kan lage forskjellige masker hver gang, med ulike ingredienser, for å se hva som fungerer best for ditt hår. En eggmaske eller den med gjær? Kun fantasien kan sette grenser.

Trygghet er også en viktig faktor - hjemmelagde masker er trygge og helt naturlige. Butikkjøpte masker inneholder ofte parabener, silikoner og - også vanlig i kosmetikk - kortkjedete alkoholer som dehydrerer håret og forårsaker irritasjon på hodebunnen. Om du ikke er god på å lese og analysere INCI, vil en hjemmelaget maske være et bedre valg fordi du vet hvilke stoffer hårbehandlingen din inneholder, samt at ingrediensene er naturlige og trygge.

DE BESTE INGREDIENSENE FOR HJEMMELAGDE HÅRMASKER - HVA BØR DU VELGE?

GJÆR - en kilde til biotin, B-vitaminer, sink, selen, kobber, kalium, kalsium, krom og fosfor. Det styrker håret, gjør hårsekkene godt forankret i huden, forhindrer hårtap og øker hårvekst.

EGG - eggeplomme forbedrer hårets tilstand fantastisk, siden den inneholder lecitin, som styrker og fukter håret. Eggehvite, på den andre siden, forebygger mot at håret brekker og øker volumet. Dessuten er eggeplommen en naturlig emulgator som binder ingrediensene i masken sammen, i tillegg til at den bugner av sulfat som finnes i keratin - den naturlige byggesteinen i håret.

OLJER - utgjør kilden til hårforbedrende fettsyrer, fytosteroler og flavonoider, forbedrer hårets tilstand utmerket, gir næring til hårsekkene, forhindrer at håret faller ut og akselererer hårveksten. De beste oljene til masker inkluderer kokosolje, ricinusolje, arganolje og olivenolje, men det er ingen faste regler: du kan fritt blande ulike oljer og sjekke hvilke som er de beste ingrediensene i hårmasker. Håroljebehandling er som en maske for mange mennesker. De bruker gjerne en godt sammensatt blanding av oljer som - på samme måte som en maske - skylles ut etter å ha latt det virke en stund.

AVOKADO - inneholder over 20 vitaminer og mineraler, inkludert vitaminer A, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, E og kalium, folsyre, magnesium, kobber, jern, sink og fosfor. Avokado er utrolig næringsgivende for håret, og styrker, forhindrer hårtap, reparerer skjørt hår og gjør tettheten til håret høyere. I tillegg beholder kaldpresset avokadoolje alle egenskapene til selve frukten.

ALOE VERA - et fuktighetsbevarende middel som fukter, tiltrekker vann og lukker det inne i håret. Aloe vera jevner ut håret og lukker skjellaget, gjør greing lettere, styrker skadet hår og tilfører fantastisk glans, samt forhindrer statisk elektrisitet. Dessuten forbedrer den anti-flassbehandlinger. Det er en kilde til polysakkarider, vitamin A, B, C, karotener og mineraler (krom, magnesium, mangan, kalsium, natrium, jern, kobber, fosfor, sink).

LINFRØ - inneholder mange vitaminer (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K), proteiner, fiber og mineraler, som jern, magnesium, kalsium og sink. De er altså stappfulle av næringsstoffer og derfor kan de gi maksimal forbedring, fuktighet, volum og glans for håret. Håret vokser raskere og får en naturlig glans, og fargen falmer ikke.

HONNING - en sterk antioksidant som styrker og regenerer skadet hår. Det trigger hårvekst, reduserer skjørhet, forhindrer hodebunnsinfeksjoner, har en antiseptisk virkning og reparerer fargebehandlet og tørt hår som er kjemisk behandlet.

HYALURONSYRE - en nøkkelingrediens i hud- og hårpleie. Den fukter og binder vannmolekyler slik at den beskytter mot skader og dehydrering. Hyaluronsyre er en naturlig ingrediens i alle vev i menneskekroppen. Det er ideelt for tørt hår og beskytter mot skader. Det er tilsatt i butikkprodukter, hvor syren reduserer den dehydrerende effekten av rensemidler.

BANAN - en kilde til vitamin A, B, C, og mye vitamin E, som reparerer hår, stimulerer follikler og holder hodebunnen sunn. Bananer inneholder ganske mange mineraler – sink, jern, kalsium og kalium – som bekjemper tørrhet og hårtap. De er sterke antioksidanter og regenererer effektivt skadet hår.

FLYTENDE PARAFIN - det øker øyeblikkelig hårets gode utseende, gir glatthet og glans, noe som gjør håret lettere håndterbart. Den etterlater et mikroskopisk lag som bygger seg opp på håret og gjør hårstrukturen litt tykkere, øker volumet og reduserer sammenfiltring. Flytende parafin forhindrer også statiske flyaways. Dessverre kan det tynge håret ditt og irritere hodebunnen.

GELATIN – banebrytende naturlig produkt som øker glansen, jevner ut håret og umiddelbart får det til å se bedre ut. Gelatin er en kilde til proteinkollagen - avgjørende for sterke hårsekker, reduserer brudd og forhindrer hårtap.

DIY - DE BESTE HJEMMELAGDE HÅRMASKENE

Hjemmelaget hårmaske med gjær

  • en halv pakke gjær
  • 1 skje med naturellyoghut eller varm melk
  • 1 ts naturlig honning

Bland alle ingrediensene godt til du får en jevn, smørlignende blanding. Jobb masken gjennom håret, ikke glem hodebunnen. Påfør det enten i tørt eller fuktig hår, det er opp til deg. Masser hodebunnen forsiktig for å stimulere blodsirkulasjonen - det er avslappende og får næringsstoffene til å trenge inn raskere. Til slutt tar du på et håndkle eller dusjhette og lar produktet virke i rundt en time. Til slutt vasker du håret.

Hjemmelaget oljebasert hårmaske

Det er ganske enkelt en verdenskjent oljebehandling. Når du brukes oljer på hår og hodebunn må du huske på at de skal passe til hårtypen og din og porøsiteten til håret ditt. Du kan blande naturlige oljer selv eller velge en ferdiglaget profesjonell blanding av oljer, som f. eks. en av de fra variantene av Nanoil Hair Oil.

Hjemmelaget eggmaske

Bland eggehvite og eggeplomme (1 eller 2 egg, lengre hår trenger mer produkt) til en jevn masse. Påfør det på håret og hodebunnen, og la det virke i rundt 20-30 minutter. Deretter skyller du håret grundig med kaldt vann og sjamponerer håret. Sist men ikke minst, bruk gjerne favorittbalsamen din eller bruk en hjemmelaget hårskylling.

Du kan blande en eggmaske med andre naturlige ingredienser for intensivert effekt f.eks. med en naturlig olje, linfrøgelé, vanlig yoghurt eller aloe vera. Kombiner dem i riktige forhold for ikke å gjøre det for tyntflytende.

Hjemmelaget honningmaske

  • 1 skje honning
  • 50 ml sitronsaft

Bland ingrediensene og påfør dem i håret (hvis det ikke har dekket alt håret, bland honning med sitronsaft igjen i samme forhold). Påfør masken på fuktig hår og hodebunn - denne DIY-masken forsurer effektivt hodebunnen og holder pH-balansen slik at håret ikke blir fett, mens huden holder seg ren og frisk. Vask av masken etter ca. 15-20 minutter.

Berik honningmasken din ved å legge til andre produkter, f.eks. most banan eller olivenolje (varm oljen opp til rundt 40 grader) og hyaluronsyre som øker fuktighetsnivået.

Hjemmelaget avokadomaske

Avokadobehandlinger er banebrytende næringsgivende behandlinger som gir økt glans og gjør håret silkemykt. Forbered:

  • en medium avokado
  • 2-3 skjeer olivenolje
  • en skje sitronsaft
  • 1-2 skjeer lakserolje (kan sløyfes)

Bland ingrediensene: mos avokadoen med en gaffer eller i en blender til de er en jevn masse. Påfør masken på hår og hodebunn og skyll det ut eller 20-30 minutter og bruk en mild sjampo.

Hjemmelaget aloe vera-maske

  • 2 skjeer aloe vera-juice eller -gel
  • 2 skjeer kokosolje
  • 2 skjeer honning (kan sløyfes)

Bland alle ingrediensene (kokosolje er kan hardt, så det hjelper å varme det litt). La masken virke i håret i rundt 30 minutter og rens det deretter ut og vask håret grundig.

Hjemmelaget linfrømaske

Linfrøgelé er den enkleste DIY-hårmasken. Hell litt varmt vann over 4 skjeer linfrø. Jo lengre hår, jo mer gel og frø trenger du for å dekke hår og hodebunn jevnt. Legg blandingen til side over natten. Når du våkner er lingeléen klar til bruk. Hell av frøene (bruk dem gjerne til hudeksfoliering) og påfør gelen på hårlengdene og hodebunnen. Linfrømasken fungerer litt som en hårlamineringsbehandling. Du kan oppgradere effekten ved å blande gelen med honning, en kaldpresset olje, hyaluronsyre eller sitronsaft.

Hjemmelagde hårmasker - hva annet kan du tilsette for å gjøre dem enda bedre?

Det er mange oppskrifter på DIY-hårmasker og- behandlinger. Alt avhenger av kreativiteten og fantasien til personen som lager dem. Mange beriker hårmaskene med eteriske oljer, plantehydrosoler, urteinfusjoner, naturlig leire eller flytende vitaminer. Men hvis du er nybegynner når det kommer til hårmasker, bør du starte med å bruke noen få ingredienser for å finne ut om håret ditt liker en viss behandling og for enkelt å utelukke uvennlige stoffer.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring