10 viktige hårrelaterte spørsmål og svar som kanskje overrasker deg

10 viktige hårrelaterte spørsmål og svar som kanskje overrasker deg

Når det gjelder skjønnhet er vi absolutt nysgjerrige på bokstavelig talt alt som er. Noen ganger er vi som barn som stiller for mange spørsmål: hva, hvordan og hvorfor... og det er da at overfloden av alle mulige faktorer rundt ernæring, frisyrer, hårpleie og alt sånt begynner. Selvfølgelig er det viktig for oss å lære så mye som mulig om hår, hud og negler, siden dette betyr at vi gjør vårt beste med å gi dem det de trenger.

Selvfølgelig er du også et nysgjerrig vesen, så du vil også vite alt mulig om hårpleie. Er det noen spørsmål som forblir uavklart? Finn ut om du allerede har kommet over problemene som er beskrevet nedenfor - forklaringene kan godt overraske deg. Her er noen ikke-så-selvfølgelige svar til ganske vanlige spørsmål. Å ikke vite om disse er som å ikke vite noe om hårpleie. God lesing!

10 viktige hårrelaterte spørsmål og svar som kanskje overrasker deg

1. Hårfanater pleier å bruke babysjampo. Hvorfor bør voksne velge produkter som er ment for barn?

Man tror gjerne at babysjampoer er ekstra milde, så de er skånsomme på hodebunnen og frie for stoffer som kan irritere (syntetiske stoffer, parabener og SLS). I tillegg velger vi babysjampo når vi ved uhell har overstimulert håret eller hodebunnen. Det stemmer at barnesjampoer er mildere, gir en mer skånsom vask og er bedre for hår som krever litt ekstra oppmerksomhet.

Likevel har disse barneproduktene en mørkere side, og er dessverre ikke feilfire. Tingen er at disse produktene inneholder kun spor av næringsgivende stoffer, kan forårsake floker og ikke nødvendigvis vasker håret vårt godt nok. Derfor bør du begrense komedogene og tunge hårprodukter hvis du vil velge mild hårpleie. Velg også gjerne en sterkere sjampo med bedre rensende egenskaper én gang i uka. En annen god løsning er å bruke hodebunnspeeling og å kombinere det med en oljebehandling. Naturlige oljer vet tross alt hvordan de skal gjøre hodebunnen helt ren og gjennoprette balansen dens.

2. Er det mulig å reparere splittede tupper?

Når du shopper kommer du ofte over produkter som har beskrivelser som "fikser splittede tupper", men det er bare et klassisk eksemper på salgsprat. Dessverre finnes det ingenting som kan fikse splittede tupper. Det finnes ingen underbarlige midler som kan limer de splittede tuppene sammen igjen. Det eneste som kan gjøres i denne situasjonen er å klkippe håret hos en frisør, eller å gi dem daglig beskyttelse ved å bruke en naturlig olje eller serum som er ment for slitte tupper. Slik blir den svake delen av håret beskyttet og vil ikke forverres mer. Kort sagt kan det forhindre splittede tupper, eller forhindre eller forsinke slitasjen, men det kan ikke reversere det. Så hvis du har splittede tupper er en klipp den eneste måten å bli kvitt dem.

3. Er det sant at det er bedre å ikke farge håret når man er gravid?

Fremtidige mødre nekter som regel alle kjemiske behandlinger på håret deres, inkludert å farge det. Dette er fordi de aller fleste har en dyp tro om at ingrediensene i hårfarge kan skade det ufødte barnet. De kunne ikke vært lenger unna sannheten!

Forskning på pigmenter og fargeabsorbering knuser det utbredte myten om at hårfarging er farlig eller skadelig. Før du drar til frisøren bør du alltid oppsøke en lege for å forhøre deg om hårfarging under svangerskap. En annen mulighet for gravide er å bruke naturlig hårfarge, slik som henna.

4. Kommer klor i svømmebasseng til å gjøre håret mitt... grønt?

Det er kanskje overraskende, men dette er faktisk sant. Om du svømmer ofte og håret ditt er blondt (fra veldig lyst til middels)., har du kanskje lagt merke til at det gir håret ditt en annen farge. Dette er grunnen: før du legge skylda på kloret, skal du vite at det ikke er dette stoffet som endrer på hårfargen din, men metalloksidene som brukes til å rense bassengvannet. Bare tenk på Frihetsgudinnen som gradvis oksiderer og blir grønnere år etter år, istedenfor å forbli brun.

Selvsagt bygger metallrester seg opp på håret ditt og mellom skjellaget på håret - dette synes lett på lyst hår. Heldigvis er prosessen helt reversibel. I denne situasjonen kan du bruke en rensende sjampo som vasker bort metallrestene i skjellaget.

5. Kan jeg låne en balsam fra bestevennen min og være sikker på at den vil gjøre det samme for meg?

Du kan aldri være helt sikker, siden hår er unikt. Hver og en av oss har en annen "hårkode" som kun vi har, akkurat som et fingeravtrykk. Derfor kan den samme balsamen gi ulike resultater hos to tilsynelatende like mennesker, selv hvis de har samme hårtype (f. eks. fint, farget, tørt osv.).

Den mest pålitelige metoden er å definere hårtype og tilstand ut ifra porøsitet. Til hvilken grad skjellaget er åpent kan ha mye å si for hvordan et produkt vil påvirke håret og hva hårets behov er. Ved å være oppmerksom på porøsitetsnivået kan du enkelt gjøre håret ditt næret, sterkt og glansfullt. Men, som nevnt ovenfor, finnes det ingen to like hårtyper, og derfor vil til og med det mest perfekt matchede produktet, slik som naturlige oljer, påvirke håret ditt raskere enn håret til vennen din som krever mer pleie.

6. Kan sola skade håret?

Du har kanskje allerede sett at håret ditt endrer nyanse etter å hå vært på stranda? For å klarifisere har håret en tendens til å bli lysere når det utsettes for sol. I de fleste tilfeller er dette bare individuelle hårstrå som blir lysere, men det hender noen ganger at alt hår synlig endrer farge. Dette naturlige blekemiddelet er solen, og for å være mer presis - UV-stråling som dessverre ødelegger pigmentet i håret og berøver det ytre hår laget av proteiner og fuktighetsbevarende midler.

Denne solbalayagen skader håret betydelig - det fører til dehydrering, forårsaker sprøhet og forstyrrer hårstrukturen. Hvordan beskytter du håret mot denne typen skader?

Når du planlegger å tilbringe mange timer i solen bør du bruke en lue som beskytter hodebunnen og hårrøttene. Påfør hårprodukter med UV-beskyttelse, som for eksempel naturlige oljer tilbyr. Fortsett å gjøre oljebehandlinger og påfør olje på hårstråene noen ganger om dagen. De beskytter ikke bare håret ditt mot solen, men også mot saltvann. Spraybalsam er en annen god idé å bruke, spesielt de som ikke må vaskes av og som er enkle å påføre. Blant dem kan du sikkert finne bi-fase balsam sammensatt av silisium og oljefase.

7. Fungerer hårpiller?

Håret trenger uten tvil en konstant tilførsel av næringsstoffer. For å fungere optimalt trenger hele kroppen vår konstanst tilgang på essensielle fettsyrer, vitaminer og mineraler. Når det gjelder håret, liker det biotin, også kjent som vitamin B7, i tillegg til aminosyrer (alanin, cystein, lysin, glutaminsyre, metionin og arginin). For å nyte sunt og sterkt hår anbefales det å gi det næring både fra innsiden og utsiden. Derfor gir hårpiller ikke bare mening, men må støttes med spesielle hårprodukter som vil styrke håret og beskytte det fra utsiden. Kun på denne måten kan du gi håret ditt profesjonell og effektiv pleie.

8. Kosthold og hår. Hvordan kan vegetarisme og veganisme påvirke hårets tilstand og utseende?

Å ha et balansert kosthold er selvfølgelig selve kjernen til en sunn kropp. Hos vegetarianere og veganere ser man ofte problemer med skadet hår. Også hårvekst er ofte tregere, selv om denne gruppen ofte får i seg mye vitaminer og mineraler gjennom grønnsaker og frukt. Dessverre sliter veganere og vegetarianere ofte med å få i seg nok kollagen (fisk er en av de beste kildene til dette proteinet. For å gjøre opp for dette tapet anbefales det å til silikontilskudd - dette sørger for å lage nye keratinbindinger som kan gjenopprette hårets gode utseende. En annen god kilde til kollagen er Ayurveda Boswellia-ekstrakt.

9. Hva er forskjellene mellom hårprodukter for menn og kvinner?

Herreprodukter skal tilfredsstille behovene til menn, og har derfor helt andre ingredienser, inkludert duft. Man skal vite at det er forskjeller mellom huden til menn og kvinner. To av de viktigste trekkene er at menns hud er tykkere og eldes langsommere. I tillegg er herreprodukter ofte multifunksjonelle og enkle å bruke. Dette gjelder også hårprodukter. Menns hår er som regel tykkere og stivere, samt mindre porøst. De siste årene har det har blitt trendy å ha skjegg, og skjeggpleie er tett linket med bruk av spesielle oljer. En av de beste er Nanoil for hår med lav porøsitet. Det vet hvordan det skal pleie håret ditt og huden som skjegget og barten vokser ut fra. Hvorfor er det så viktig å fokusere på skjegget? Det handler ikke bare om utseendet og det estetiske. Det viser seg at menn ofte påvirkes av betente hårsekker og keratosis i hårsekkene. I tillegg er menn mer utsatt for androgenetisk alopacea og talgforstyrrelser. Derfor anbefales menn å velge kosmetikk som er spesielt laget for bruk av menn.

10. Blir håret vant til sjampo og balsam? Hvor ofte bør jeg bytte produkter?

Det skal sies at om en viss sjampo eller balsam lever opp til forventningene dine er det ingen grunn til å bytte den ut med noe annet. Det er en myte at håret blir vant til et produkt og at det derfor har mindre effekt. Den nøyaktige grunnen til at håret slutter å reagere på produktet er vekslinger i årstidene, klimaforhold, hormoner, næringstilskudd og kostholdet vårt. Resultatet er at håret kan trenge andre stoffer enn før disse endringene.

Noen ganger trenger håret en bedre rens eller mer næring. Det er bedre å sjekke om sjampoen din imøtekommer disse behovene. Hårpleien skal fylle behovene til håret ditt. Noen ganger kan små endringer resultere i tydelige forbedringer. For eksempel kan noen få dråper naturlig olje i balsamen din være nok for å berike den daglige hårpleien din med ekstra stoffer.

Med andre ord, om du synes at sjampoen din ikke lenger oppfyller kravene dine, bør du tenke deg om og fokusere på hva håret ditt trenger og dets nåværende tilstand. Deretter kan du tilpasse hårpleieproduktene til behovene dine.

Om du bruker for mange stylingsprodukter bør du velge en klarifiserende sjampo. Om vinteren kan det være lurt å bruke en fuktighetsgivende sjampo og en balsam som tilfører fuktighet til håret ditt. Om du ofte farger håret ditt bør du huske å gi håret ditt en vitaminbombe i form av en næringsgivende hårmaske.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring