Hårologi del 3 - PROTEINER & AMINOSYRER for håret

Hårologi del 3 - PROTEINER & AMINOSYRER for håret

Proteiner utgjør en ekstremt viktig gruppe ingredienser. De er hårets byggestein - en sekvens av aminosyrer. Proteiner forsterker hårets motstandskraft og beskytter det mot raske skader. La meg bruke en metafor: Proteiner er som et oppussingsteam som har som hovedoppgave å reparere alle feil og ødeleggelser i håret. Proteinteamet utfører to funksjoner. Avhengig av størrelsen på partiklene, kan proteinene:

  • glatte håret ved å skape et mikroskopisk beskyttende lag på overflaten (større proteiner)
  • reparere skader i håret og på hårets overflate (små proteiner, såkalte hydrolyserte proteiner)

Makromolekylære proteiner (store partikler)

De fungerer utmerket i hår med høy porøsitet og store hull i skjellaget. Tykt hår med lav porøsitet kan tynges ned med denne typen proteiner (overbeskyttet hår). Makromolekylære proteiner elsker å legge seg på håret og danner et beskyttende, tildekkende lag på hårets overflate for å gi glatthet og økt glans. Gruppen av makromolekylære proteiner omfatter:

  • Melkeproteiner
  • Silkeproteiner
  • Hveteproteiner
  • Havreproteiner
  • Maisproteiner
  • Risproteiner
  • Soyaproteiner
  • Kollagen
  • Elastin
  • Keratin

Hydrolyserte proteiner

Store proteiner kan spaltes ved hydrolyse. Dermed oppstår det små partikler som kan trenge inn i hårets struktur og reparere eventuelle skader (reparere hårets struktur). Hydrolyserte proteiner gir håret elastisitet, vitalitet, spenst og motstandskraft mot skader. Små partikler av slike proteiner er egnet for alle hårtyper - fra lav til høy porøsitet. Hydrolyserte proteiner:

  • Hydrolisert keratin
  • Hydrolisert silke
  • Hydrolisert elastin
  • Hydrolisert melkeprotein
  • Hydrolysert hveteprotein

Hvordan vet du at håret ditt mangler proteiner?

Mangelen på "hårets byggestein" er tydelig. Håret er tynt, uregjerlig, livløst og ekstremt vanskelig å stelle. Det mangler energi og spenst. Protein er essensielt for skadet, fargebehandlet og overbehandlet hår. Det må også tilføres hvis du fortsetter å varmestyle frisyren din. Jo flere skadelige faktorer håret ditt utsettes for, desto mer proteiner trenger det for å holde hårets struktur intakt.

Proteinoverbelastning - hva er det?

Riktig hårpleie krever balanse i de leverte ingrediensene. Mangel og overskudd av et gitt stoff kan være like skadelig for håret ditt. Håret blir overbeskyttet når det får for mye protein i forhold til andre tilførte ingredienser. Balansen mellom mykgjørende midler, fuktighetsbevarende midler og proteiner forstyrres. Proteiner utnytter sin evne til å absorbere vann og begynner å absorbere det fra innsiden av håret også. Resultatet er at håret blir stivt, tørt, grovt og krusete. I stedet for å få elastisitet, blir det sprøtt og skjørt.

Den gode nyheten er at du raskt kan skylle protein ut av håret. Bare bruk en sterkere sjampo, helst en rensende sjampo, for å fjerne proteinoverbelastningen. Deretter kan du behandle håret med olje - oljens partikler svekker virkningen av proteiner. For å unngå proteinoverbelastning er det en god løsning å olje håret regelmessig.

Enda mindre enn proteiner... - Aminosyrer

Når vi snakker om proteiner, må vi også nevne de små aminosyrenes rolle i hårpleie. De er som små klosser som bygger opp proteiner. Aminosyrestrukturene stimulerer til raskere hårvekst og hindrer uttynning. Det er seks essensielle aminosyrer som må tilføres for å få sterkt, tykt og vakkert hår:

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray

Legg igjen e-postadressen din og vi vil varsle deg når produktet er tilgjengelig for salg igjen.

Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring