Morsomme fakta om hår. Informasjon om hår som vil overraske deg!

Morsomme fakta om hår. Informasjon om hår som vil overraske deg!

Selv om vi har hundretusener av hår på hodet, er vi ikke klar over hvor mye informasjon hvert enkelt hårstrå inneholder. Hva er det du ikke vet om hår ennå?

Det finnes faktisk hundrevis av morsomme fakta om hår. Halvparten av dem kjenner vi ikke til med mindre vi jobber med hår regelmessig og profesjonelt. Noe av informasjonen nedenfor vil ikke påvirke måten du behandler håret på til daglig, men det kan endre måten du ser på hårpleie på. Sannheten er at vi ofte forventer det umulige av kosmetikken vi bruker på hårstråene. Snart vil du lære hvorfor noen produkter virker, mens andre ikke gjør noe med håret vårt. For at du skal forstå håret ditt bedre, bør du derfor lære deg morsomme fakta som kan overraske deg. Her er hemmelighetene om hårets anatomi og hvordan det pleies.

HÅRETS STRUKTUR

Er alle hår bygget opp på samme måte?

For å gjøre en lang historie kort, kan man si at hvert hår består av to deler, nemlig en stammen som ligger over hodebunnen, og en rot som ligger i en follikkel i lærhuden. Stammen består i sin tur av tre lag: skjellaget ytre), cortex (midtre) og medulla (indre). Det er interessant å merke seg at tynt hår ikke har det indre laget i det hele tatt, og at det derfor er et tomrom der tykt hår har marg. Det er viktig å være klar over at ulike hårtyper har ulik form i tverrsnittet. For å demonstrere dette: Rakt hår er rundt, bølget hår er ellipseformet, krøllete hår ser ut som en flat oval, krusete hår er leverformet, og fil-fil-hår (den sterkeste krøllen) ligner en croissant.

Er hår en levende del av en organisme?

Den eneste delen av håret som lever, er hårroten. Det er her alle prosessene, for eksempel de som er ansvarlige for hårveksten, foregår. Resten av håret er dødt og består av seige, kornete keratinceller.

Består hår bare av keratin?

Det kan ikke benektes at keratin er et protein som er en av hårets viktigste byggesteiner. Tross alt består 85 % av håret av nettopp dette proteinet. Et sunt hår bør imidlertid også bestå av mer eller mindre 10 % vann, noe som gjør det så viktig å fukte håret. De øvrige byggesteinene er mineraler, lipider (som binder sammen keratincellene) og pigmentet melanin, som er ansvarlig for å gi håret farge.

HÅRETS VEKST

Vokser alt hår i samme tempo?

Håret som vokser raskest, er ansiktshåret. Håret på hodet vokser i gjennomsnitt 1 cm i måneden. Selvfølgelig avhenger den maksimale hårveksthastigheten av mange faktorer, både ytre og indre, derfor kan denne indikatoren variere fra person til person. Et annet interessant faktum er at det tar 7-8 år å få hår til midjen fra det øyeblikket man barberer seg. I tillegg viser undersøkelser at det raskest voksende håret tilhører asiater, hår som vokser i moderat tempo tilhører europeere, mens afrikaneres hår antas å vokse sakteste. Generelt vokser mannlig hår raskere enn kvinners, og denne informasjonen er nok ikke den en kvinne ønsket å høre. Det som er interessant, er at håret vokser raskest om sommeren.

Fremmer trimming hårveksten?

Det er en av mytene mange tror på. Dessverre er det ingen sannhet i dette. La oss slå det fast en gang for alle at trimming ikke har noen innvirkning på hårveksten. Det som i stedet har innflytelse, er aktiviteten til hårrøttene.

Vokser håret etter døden?

Hår vokser ikke etter døden, og forklaringen på dette er enkel. Når organismen ikke lenger er i live, stoppes alle celledelingsprosessene. Ofte kan man få inntrykk av at håret på en avdød er lengre, men dette er bare en illusjon som skyldes at vevet som ligger i nærheten av håret, trekker seg sammen.

Hvorfor blir noen babyer født med hår på hodet?

Hårsekkene dannes i den tredje måneden av fosterutviklingen. Det er også verdt å nevne at babyen er i kontakt med morens hormoner gjennom hele svangerskapet, og hormonkonsentrasjon er høy. Dette påvirker naturligvis hårveksten til den kommende babyen betydelig. Hvorvidt en baby har hår etter fødselen, avhenger dessuten av blant annet genetikk og etnisk opprinnelse. I de fleste tilfeller faller det første håret av like etter fødselen.

Hvor mange hår kan maksimalt vokse på hodet samtidig?

Alle mennesker er født med et bestemt antall hårsekker. Dette antallet kan selvfølgelig økes ved hjelp av kirurgiske inngrep som for eksempel hårtransplantasjon. Når vi snakker om hårtykkelse, har blondiner flest hår, rødhårede færrest, mens brunhårede har et gjennomsnittlig antall hår. Naturligvis kan noen av hårsekkene være inaktive. Det betyr at takket være riktig pleie kan vi vekke de sovende hårsekkene og oppmuntre til babyhårvekst. Gjennomsnittlig antall menneskehår tilsvarer 100-150 tusen. Det anslås også at 1 cm2 hud inneholder mellom 150 og 170 hår.

Vokser hår hele livet?

Nei, det gjør det ikke. Hvert hårstrå har sin egen livssyklus, og den er forskjellig for øyevipper, ansiktshår og hår som vokser på hodet. Når det gjelder håret som regnes som det siste, forblir det i vekstfasen fra 2 til 7 år. Naturligvis avhenger hårets levetid av mange faktorer som hårsekkenes tilstand, kjønn osv. I gjennomsnitt er 9 av 10 hårstrå i vekstfasen. Samtidig er 10 % av håret dødt og vil snart bli skjøvet ut av hårsekkene av nytt hår. Gjennom hele livet vokser en follikkel fra 20 til 30 hår.

HÅRTAP

Er det mulig å hindre at håret faller av?

Hårtap er en helt naturlig prosess som er knyttet til hårets livssyklus. I gjennomsnitt mister vi 80-100 hårstrå om dagen, men det finnes ulike kilder der tallene varierer. Uansett kan vi snakke om overdrevent hårtap eller skallethet når vi mister mer enn 100 hårstrå om dagen.

Er sykdommer den eneste grunnen til at håret faller av?

Det er mange grunner til at man får problemer med økende hårtap. Ofte er det knyttet til en sykdomsgruppe som for eksempel problemer med skjoldbruskkjertelen, kreft, anemi og ulike typer infeksjoner. Vi kan også miste mye hår som følge av antibiotikabehandling, mangel på mineraler (jern, sink), overgangsalder eller mannlig overgangsalder samt stress, prevensjonsmidler, graviditet og inntak av sentralstimulerende midler. Ofte er vi ikke engang klar over at de første stadiene av skallethet kan være forårsaket av slanking, feil kosthold (for dårlig eller drastiske endringer i kostholdet) eller feil stell og styling, det vil si bruk av for tunge og belastende kosmetikkprodukter som ikke er tilpasset hårets behov.

Hvorfor har man en tendens til å miste mer hår etter graviditet?

Faktisk er graviditet, eller nærmere bestemt hormonene som er forbundet med graviditet, en av grunnene til at håret faller av. Når en kvinne er gravid, er østrogennivået veldig høyt og det synker raskt etter fødsel. Dette plutselige hormonfallet resulterer i økende hårtap.

HÅRETS EGENSKAPER

Kan et hår bære en vekt som er noen ganger større enn dets egen?

En av de mest gjentatte morsomme faktaene om hår er hårets bærekraft. Et sunt og tykt hår er sterkere enn en kobbertråd med samme diameter og tåler en belastning på 250 gram. Det er verdt å påpeke at et hår av gjennomsnittlig lengde veier 1/1000 gram. Hårets styrke henger sammen med dets motstandskraft mot mekaniske, biologiske og kjemiske faktorer.

Er hår virkelig elastisk?

En av hårets fysiske egenskaper er dets fleksibilitet og elastisitet. Et sunt hår er i stand til å strekkes 10 % av sin normale lengde, og dette har ingen negativ innvirkning på hårets struktur. Det er verdt å merke seg at vått hår strekker seg selv, og at det mister elastisiteten når det utsettes for varme. Dessuten avhenger hårets tøyelighet og elastisitet av hvor mye vann det klarer å absorbere fra omgivelsene.

Hvorfor er naturlig rødt hår så sjeldent?

Det er viktig å være klar over at bare 4 % av befolkningen har naturlig rødt hår. Grunnlaget om håret ligger i genene og må overføres fra begge foreldrene, selv om de ikke trenger å være rødhårede. Dessuten sover rødhår-genet ofte fordi det alltid taper i forhold til andre hårfarger. Til tross for at det er vanskelig å finne rødhårede mennesker, har denne typen mennesker naturlig hårfarge lenger enn andre, fordi rødt hår gråner saktere.

Hva er hårets funksjon?

Håret har to svært viktige funksjoner, nemlig å regulere temperaturen og beskytte, men når det gjelder mennesker, har disse funksjonene blitt betydelig begrenset. Hodehår beskytter riktignok fortsatt og holder temperaturen på riktig nivå, men i de fleste tilfeller blir denne typen hår kun sett på som en skjønnhets faktor.

Drikker håret vann?

Sunt hår har en ganske velutviklet evne til å absorbere vann. Det rapporteres at et hårstrå er i stand til å "konsumere" vann som veier 30 % av hele hårets masse. Dette er grunnen til at vått hår er mye tyngre enn når det er tørt. Jo mer skadet håret er, desto mer vann kan det selvsagt absorbere. Dessverre er det en ulempe.

ANNET

Hvorfor kalles læren om hår for trikologi og ikke hairologi?

Selv om det kan virke som om hairologi ville være et mer passende navn for studiet av hår, har det medisinske fagfeltet som omhandler diagnostisering og behandling av hår- og hodebunnsproblemer sin opprinnelse i det greske ordet trikhos, som betyr hår.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring