La håret ditt snakke, del 7. Pleie av krøllete hår

La håret ditt snakke, del 7. Pleie av krøllete hår

De som har et hode fullt av krøller må huske at en slik hårtype krever en spesiell pleierutine. Krøller har en ujevn struktur, en tendens til å miste fuktigheten og bli matt, og er utsatt for slitasje. Hvordan ta vare på krøllete hår og gjøre det sunt og motstandsdyktig? Tydeligvis ligger svaret i håret selv.

Mange kvinner kan kun drømme om å ha krøllete og tykt hår. De av oss med slett hår anser bølger og krøller som en seier i lotteriet. Men, i virkeligheten er krøller mye mer krevende! Det krever spesiell pleie og kommer med flere problemer og utfordringer enn man kan tro. For å besvare spørsmålet om hvordan ta vare på krøller, må man se nærmere på det! Lær fakta om det, og se til at du observerer håret nøye.

KRØLLETE HÅR – KARAKTERISTIKKER

Ved første øyekast ser vi et hår fullt av krøller og masse volum. For noen kan det se ut som det er det eneste som skiller denne typen hår fra andre. Men, den største forskjellen ligger litt dypere. For å se dypere på hårstråene er det anbefalt å bruke et mikroskop. Da vil du lære at tverrsnittet av et krøllet hårstrå ser helt annerledes ut enn et fra rett hår. Det faktum at håret begynner å krølle er avgjort av dens struktur – bølget er lett flatet (ellipse), krøllete hår er flatt og skikkelige «korketrekker»-krøller minner om en nyre.

Videre er krøllete hår mye mer delikat og sensitiv til effekten av eksterne faktorer. Hvor kommer det fra? Naturlige krøller er tynnere der håret bøyes og blir derfor mer skjør og sprø. I tillegg har det ikke et tett lag med kurtikula med overlappende skjell som ligger flatt, slik det gjør i slett hår. I bøyene vil de små lagene med keratin ufrivillig løftes. Det er grunnen til at krøllete hår er naturlig svært porøst, men selvfølgelig er det unntak til denne regelen også.

En annen utfordring de med krøllete hår kan møte, er tendensen til å miste fuktigheten i håret. En slik hårtype er ofte dehydrert, som også er knyttet til dens struktur. Ikke bare vil fukt forsvinne gjennom de løftede lagene i hårstrået, men krøllete hår er også dekt med et tynnere lag av beskyttende talg. Hvorfor? Krøller ligger ikke flatt på hodet, og vil derfor ikke ha mulighet til å samle talg fra kjertlene i hodebunnen. Dette kan også ha sine fordeler, da slikt hår blir sjeldnere fett. Dehydrering er en av de største, men ikke eneste, utfordringene personer med krøller møter.

De vanligste problemene med krøllete hår:

 • Det er veldig ofte tørt, røft og skjørt
 • Det er mer mottakelig for slitasje
 • Det er mer sannsynlig å få knuter, og å børste det er en utfordring
 • Det mangler fleksibilitet
 • Uten støtte, har det en tendens til å bli krusete og statisk
 • Det er vanskelig å rette ut
 • Det er matt fordi det reflekterer mindre lys

Hvorfor vokser ikke krøllete hår?

For de som har naturlige krøller, kan det å vokse det ut være tungvint. Jo tettere krøller, jo vanskeligere er det å se endring på lengden. Det er ett av de mest spurte spørsmålene: hvorfor vokser ikke håret mitt? Selvfølgelig gror det! Men, det er bare vanskeligere å se forandringen.

HÅRPLEIERUTINE FOR KRØLLER

Hvordan ta ordentlig vare på krøllete hår? Først og fremst må du være klar over det faktum at det vil ta dobbelt så lang tid hver dag, enn for folk med rett hår, fordi krøller er krevende og «humørsyke». Pleie og styling av krøllete hår er til og med en utfordring for erfarne frisører! Her er de viktigste reglene som vil hjelpe deg å gjøre det litt lettere.

Tre stadier av profesjonell hårpleie for krøllete hår

 1. Dyp fuktiggjøring – første steg involverer å tilføre ingredienser som vil binde vannmolekyler inni håret (hyaluronsyre, urea, panthenol, aloe eller honning).
 2. Fornyelse og forsterkelse – den andre fasen omhandler å bruke produkter med essensielle stoffer som silke, keratin, kollagen, så vel som hvete, soya og melkeproteiner.
 3. Nøye beskyttelse mot tap av fuktighet og skadelige faktorer (som for eksempel lav eller høy temperatur, solstråler o.l.) takket være mykgjørende midler som håroljer eller silikoner er siste, men ikke minste, steg i rett pleie av krøllete hår.

Hvordan vaske krøllete hår ordentlig?

Det viktigste prinsippet: krøller må vaskes sjeldnere. Hvis du ikke ønsker å ha krusete krøller, må du ta deg god tid. Det betyr ikke at man skal gå rundt med fett hår i ukesvis, for det kan på den andre siden bidra til å skape flass. Krøllete hår liker ikke overdrivelse i noen som helst retning. Ved å vaske ofte vil krøllene svekkes og gi økt dehydrering fordi innhold i produkter vasker ut små mengder talg som er ytterst viktig for å opprettholde fuktigheten. Hvor ofte skal du vaske krøllete hår? Helst ikke mer enn én gang annenhver dag. Den optimale løsningen er to ganger i uken.

Videre er det noen ting som er verdt å nevne. Det er best å vaske krøllete hår med hodet vendt nedover. Takket være denne metoden vil det gi økt volum og håret kan lett kammes gjennom. Det er også verdt å bruke kaldt eller lunkent vann til å vaske og skylle ut produkter, fordi varme gjør at skjellene/lagene i håret reiser seg mer. Alltid husk å behandle håret forsiktig – ikke trekk i hårlokkene. Sjampoen bør også være mild.

Hvordan børste krøllete hår? – tørt? Vått?

Det har vært antatt at krøllete og bølgete hår bare bør børstes når det er vått. Og det stemmer, fordi å børste tørre hårstrå kan føre til knekk og skade på håret. Istedenfor å slite med å børste gjennom tørt hår, er det bedre å børste dem ut direkte etter vask. Dette vil gjøre tørkeprosessen lettere og forebygge kruser/statisk hår. Det er anbefalt å børste krøllene rett etter du har påført balsam eller olje, og direkte etter produktet er skylt ut. På denne måten vil håret være glatt og smidig, og sjansen for skade/slitasje være mindre.

Du må vite hvordan du skal kamme ditt krøllete hår på rett måte. Men, det er også viktig å vite hva man skal bruke. De beste tilbehørene for krøllete hår er ofte de enkleste. En kam med vide tenner i tremateriale, eller den populære Tangle Teezer, er perfekt. Krøllete hår vil også ha nytte av å bruke en børste med tykke og få tagger, helst laget av naturlige materialer eller med en ioniserende funksjon.

Hvordan tørke krøllete hår?

I dette tilfellet er det en god idé å gi opp hårføneren fullstendig. Den kan øke problemet med tap av fukt, krusning eller statisk hår. Å la krøllete hår lufttørke er den beste metoden. Men, hvis du ikke har muligheten til dette, kan man se på hvordan man kan tørke slikt hår uten å skape mer slitasje. Det er best å gjøre det med hodet vendt nedover og lett «kna» håret med fingrene dine. Dette lar håret få mer volum og forsterke krøllen. En hårføner med en diffuser kan være hjelpsomt, men husk å kun bruke den på kald innstilling. Hvordan forebygge at håret blir krusete? Før du tørker det, kan du massere inn litt fuktighetsgivende, varmebeskyttende hårolje.

De mest anbefalte produktene for krøllete hår:

 • Sjampo for krøllete hår skal være skånsom. Det er best om produktet er basert på planteekstrakter og ikke inneholder sterke midler (SLS, SLES). En babysjampo kan være ditt go-to produkt på en daglig basis. En gang hver andre uke kan du bruke et sterkere produkt for å rense hodebunnen for rester av stylingprodukter og talg.
 • Balsam for krøllete hår skal gjøre børsting lettere, glatte ut og dypgivende fukt. De beste produktene inneholder stoffer som gir beskyttelse mot dehydrering og ikke overarbeider lokkene på samme tid. Et slikt produkt gir også gjerne økt glans og mykhet takket være dens hydrerende evne.
 • Styling krem eller mousse for krøllete hår vil hjelpe deg å temme ulydige lokker, gi økt glans og sette hårfrisyren. Hvis du har undret på hvordan du kan intensivere krøllene, bør du få for et produkt laget spesifikt for krøller. Men, det er viktig å huske på å ikke bruke det i overkant mye, da dette kan bidra til svekkelse av håret og utvikling av flass.

Dette er viktig! Alle produkter for krøllete hår kan bli erstattet med naturlige oljer som pleier dypt, gir fukt, beskytter og hjelper ved styling. De er gunstige erstatninger for masker og kremer. Men, du må lære hvilken hårolje som er best for krøllete hår. Det riktige valget er en garanti for suksess.

Olje krøllete hår

Mye informasjon om hvordan olje påvirker hårets tilstand kan leses i mange innlegg på denne bloggen. Naturlige håroljer er en endeløs kilde til verdifulle vitaminer, mineraler og fettsyrer. Spesielt det siste er svært viktig for krøller, fordi det styrker de ytre strukturer og det naturlige hydro-lipid-laget. Oljebehandling i krøller gir riktig verdier av fukt, mykhet, glans, elastisitet og beskyttelse mot skadelige faktorer. Nøkkelen til suksess er å velge riktig olje.

Hvilken type olje vil være mest gunstig for krøllete hår? De mest anbefalte er de som er rike av flerumettede fettsyrer fra omega-3 og omega-6 gruppene. Krøllete hår er porøst og burde behandles med oljer med store partikler. Ha derfor disse i minne når du velger olje:

 • avokadoolje
 • mandelolje
 • olje av bomullsfrø
 • argan olje
 • primula-olje

Men, du bør tenke på at krøller ikke liker kokosolje, som kan gi økt krusning. Det er også lurt å unngå castor olje, som er for tykk for en slik hårstruktur.
Hvis du har utfordringer med å velge en naturlig olje og fortsatt ikke vet hvilken olje som vil fungere i ditt tilfelle, kan du gå for en olje som er ferdig blandet og klart til bruk, slik som: Nanoil for porøst hår. Det er et effektivt produkt, som inneholder både ideelle oljer for krøller, samt verdifulle andre komponenter som vitaminer og proteiner.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Varmebeskyttende spray
Arganolje
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring