Hemmeligheten bak håroljing. Hvordan velger man oljer?

Hemmeligheten bak håroljing. Hvordan velger man oljer?

Håroljing er ikke bare trendy, men er også en veldig effektiv og skånsom hårpleiemetode. Siden naturlige oljer har blitt så populære er et av de viktigste spørsmålene som kommer opp følgende: hvilken olje skal man velge til oljing av sin type hår? Det er ikke lett å velge ut den ideelle blant over 100 forskjellige på markedet. Nedenfor finner du en oversikt som hjelper deg med å forstå hvordan du skal matche oljer til spesifikke hårtyper.

Det sies at over 100 forskjellige naturoljer brukes i kosmetikk. Det som er interessant er at et stort antall blant dem brukes på kjøkkenet vårt daglig. For eksempel solsikkeolje, maisolje eller risolje. Derimot skal de som benyttes i hårpleie være rene, organiske, kaldpressede, uraffinerte og uten syntetiske tilsetningsstoffer. I tillegg blir vegetabilske smør også ofte brukt. Hva er disse? De inkluderer oljer som har fast form ved romtemperatur og som må varmes opp for å bli mer rennende.

Hvilken olje for nybegynnerne?

Blant hundrevis av oljer må du velge en som passer best til håret ditt. Da er det ikke rart at dette spørsmålet forårsaker så mye tvil og koster oss søvnløse netter. Hvilken olje passer best til deg som skal begynne på håroljereisen din? Den må matches med hårporøsiteten din, være fra pålitelig opphav, være uraffinert og kaldpresset.

HÅROLJING VS HÅRPORØSITET

Du kan skille mellom tre typer hår og samme antall håroljekategorier. Om du vet egenskapene til begge vil du ikke ha problemer med å matche de riktige oljene til din egen hårtype. Hårstråene har nemlig ulik porøsitet avhengig av hvor ødelagte de er. Hvordan fastslår man porøsitet? Et av metodene er å observere hårstrået under et mikroskop. Heldigvis finnes det hjemmebaserte metoder som lar deg finne ut hvilken porøsitet håret ditt har.

  • hår med lav porøsitet - har et stramt forbundet hårfiberlag, er slett, glatt og vanskelig å style
  • hår med middels porøsitet - hårfiberstrukturen er løsere og hårstråene føles grovere
  • hår med høy porøsitet - har tomrom og huller i hårfiberlagene og tuppene er tørre, matte og skadde.

Oljer består av estere, fettsyrer, vitaminer, fosfolipider og mineraler - og kan kategoriseres i henhold til egenskapene sine. De kan deles opp avhengig av absorberbarhet, som avhenger av størrelsen på partiklene og fettsyreinnholdet i oljen.

  • penetrerende oljer - inneholder stort sett mettede fettsyrer
  • delvist penetrerende oljer - stort innhold av mono-umettede fettsyrer (omega 7 og omega 9)
  • ikke-penetrerende oljer - består stort sett av poly-umettede oljer (omega 3 og omega 6)

Penetrerende oljer blir lett absorbert av håret fordi de inneholder små partikler. Dette er stort sett smør med mettede fettsyrer slik som: sheasmør, babassuolje og cupuacusmør, som finnes i Nanoil - oljen for hår med lav porøsitet.

Litt større partikler er karakteristiske egenskaper for delvist penetrerende oljer med umettede fettsyrer som omega 7 og omega 9. Denne gruppen inkluderer macadamiaolje, arganolje, marulaolje, maracujaolje og jojoba. Dette er komponentene du finner i Nanoil's hårolje for middels porøsitet.

Større partikler kan justere defekter i hårets struktur. Dette er typisk for ikke-penetrerende oljer med umettede fettsyreoljer som omega 3 og omega 6, blant annet i form av: nattlysolje, bomullsfrøolje og avocadoolje, som kombineres i Nanoil's olje for hår med høy porøsitet.

Hvilken hårolje skal man velge?

Når du kjenner til din egen hårporøsitet er det veldig enkelt å matche den riktige oljen til det. Derfor gir håroljing deg mye bedre resultater, og risikoen for krusing istedenfor forbedringer reduseres. Fortsett lesingen for å finne veiledning på hvilken olje man bør velge.

Olje til blondt og lyst hår?

Det er kjent at blondt hår inneholder veldig lite melanin, og er naturlig tynnere og svakere. Dette gjelder spesielt om det er kjemisk bleket. Derfor bør håroljing for blondt hår gjennomføres med lette, velabsorberende oljer som ikke overbelaster slike skjøre hårtyper. En god ide er å bruke macadamiaolje (penetrerende), marulaolje eller jojoba. Jenter med blondt hår som er fornøyde med fargen sin bør unngå å benytte typiske Indiske oljer (amla og brahmi) i tillegg til ricinusolje - de har formørkende egenskaper.

Olje for krøllete hår?

Krøllete hår er ofte forskjellige når det kommer til strukturen - når det gjelder krøllete hårstrå er de som regel mye tynnere og har lettere for å knekke. Av natur har de derfor økt porøsitetsnivå, og derfor vil en olje for høy porøsitet være ideell; for eksempel drueolje, solsikkeolje, mandelolje, linfrøolje, neemolje, avocadoolje eller hasselnøttolje.

Olje for krusete hår?

Problemer med krusete hår er vanlig for alle med middels eller lav hårporøsitet. I disse tilfellene vil ikke den beste oljen kun ta hånd om krusingen, men også glatte ut og sørge for optimalt fuktighetsnivå. De følgende oljene innehar slike egenskaper: linfrøolje, olivenolje og jojobaolje. Temming av uregjerlige hårstrå i tillegg til utglatting er resultatet ved å olje inn håret ditt med varme og ved bruk av en oljespray i løpet av dagen.

Olje for fargebehandlet hår?

Fargebehandling har veldig negativ effekt på hårets keratinstruktur. Fargen forårsaker alvorlig skade på hårstråene, og derfor skal oljer for slike hårtyper ha dyptgående virkning, gjenoppbygge, styrke og beskytte mot videre skade. For farget hår er de mest anbefalte oljene: avocadoolje, druefrøolje, mandelolje og arganolje.

Olje for bleket hår?

Bleking av håret i tillegg til bruk av fargebehandling fjerner verdifulle næringsstoffer fra håret, og skader og svekker det. Blekede hårstrå trenger dyptgående reparasjon og styrking. I dette tilfellet er det lurt å prøve ut arganolje, bomullsfrøolje eller solsikkeolje.

Olje for overflødig hårtap?

Å miste hår er helt vanlig, med mindre det blir overflødig. Håroljing kan forhindre overflødig hårtap fordi behandlingen styrker hårsekkene og regulerer hodebunnens funksjoner. Oljer som anbefales for de som sliter med overflødig hårtap er: ricinusolje, svartfrøolje, sedertreolje (fra det Sibirske Furutreet, ikke den eteriske oljen).

Olje for tynt hår?

Slike hårtyper trenger styrking, og en olje som forbedrer volum og tilfører fuktighet uten å overbelaste. Skjørt hår som for eksempel er naturlig lyst er lurt å behandle med oljer som lett absorberes. Du kan velge mellom følgende oljer: olivenolje, saflorolje, linfrøolje eller macadamiaolje - alle disse er delvist penetrerende oljer.

Olje for splitte tupper?

Tuppene er delen av håret som blir mest eksponert for skadelige utenforliggende angripere, høye temperaturer osv. De trenger effektiv beskyttelse. Arganolje eller bomullsfrøolje beskytter hårtuppene perfekt og er også varmeskånende.

Olje for bølget hår?

Akkurat som hos krøllet hår vil bølgede hårstrå også være eksponert for krusing og brekking. Det som trengs her er en olje som fremhever bølgemønsteret, beskytter håret mot overflødig vanntap og opprettholder optimale fuktighetsnivåer. De beste oljene er: macadamia, solsikkeolje, mandelolje, avocadoolje og hvetekliolje.

Olje for fett hår?

Det virker som at fete oljer ikke kan anbefales for fett hår. Faktisk vil de regulere virkningen av talgkjertlene, rense hodebunnen og forebygge mot overflødig talgutskillelse, som forårsaker fet hodebunn. I disse tilfellene er den beste løsningen å massere ricinus- eller sedertreolje inn i hodebunnen din.

Olje for flassete hår?

I de fleste tilfeller er kampen mot flassing utfordrende fordi det finnes ulike årsaker. Derimot begynner det alltid med hodebunnen, og at den begynner å fungere på unormale måter. En flott erstatning til antiflass-sjampoer er oljing av håret. Favorittene i denne krigen er: sedertreolje, ricinusolje, burdockolje eller rosmarinolje.

Olje for sprøtt hår?

Sprøtt hår assosieres hovedsakelig med økt porøsitetsnivå. I tilfelle man har tørt og sprøtt hår kan det hende det er lurt å strekke seg etter oljer laget for de med middels eller høyt porøsitetsnivå. Disse vil tilføre fleksibilitet og glatte ut hårstråene. For eksempel kan vi benytte oss av nattlysolje, maisolje, hvetekliolje og arganolje.

Olje for hårretting?

Retting og utglatting av håret er kun skadelig om du ikke gir det riktig beskyttelse. Den beste oljen for styling av hår er en naturlig arganolje (gir temperaturbeskyttelse, gjenoppbygger og tilfører fuktighet) i tillegg til maracuja- eller marulaolje.

Olje for skadet hår?

Skadet hår har høy porøsitetsgrad, og oljene som passer best for dem er de som gir utfyllende gjenoppbygging, styrking, fuktighet og bløtgjør i tillegg til å gjenopprette de skadde keratinstrukturene. Oljer for hår med høy porøsitet og som anbefales for sterkt skadde hårstrå er: saflorolje, druefrøolje, nattlysolje, bomullsfrøolje eller maisolje.

de beste håroljene

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring