Trikolog. Hvorfor er det nødvendig og når bør du bestille en time?

Trikolog. Hvorfor er det nødvendig og når bør du bestille en time?

Hår- og hodebunnsproblemer er ikke sjeldne. Det hender at preparater fra apotek o.l. ikke kan få bukt med problemet. Da er det best å slutte å forsøke å løse problemet selv, fordi du kan gjøre vondt verre.

Trikologi er en gren fra dermatologi. Ordet stammer fra gresk trichos, som betyr hår. Trikologi er en type kosmetisk og medisinsk praksis som fyller tomrommet mellom dermatologi og skjønnhetsbransje. Det ble utviklet for å undersøke plager hos den enkelte person og håndtere hår- og hodebunnsplager som:

  • hårskade (både kjemiske og mekaniske)
  • misforming av håret
  • alle typer håravfall
  • flass og psoriasis
  • seborisk dermatitt
  • dehydrert hår og hodebunn
  • slitt hår
  • inflammasjoner i hodebunnen
  • overdrevent hårtap
  • problemer med hårvekst

Innovasjon av trikologi avhenger av å kombinere de nyeste oppdagelser og kunnskap fra flere felt: kosmetologi, kosmetikk, frisering, dermatologi, kosmetisk fysioterapi, estetisk medisin og til og med psykologi og matvitenskap.

Hvem er en trikolog?

En presis analyse av hodebunn og hårsekker gjennomføres av en trikolog. Denne spesialisten kan også bli kalt «hår doktor». Hovedoppgaven til en trikolog er å gjennomføre en medisinsk rekognosering rundt pasientens hår, livsstil, anvendt kosmetikk og medisiner. Deretter å fortsette med en grundig undersøkelse av pasientens hodebunn og hår etterpå. Videre velger en trikolog passende produkter som er rettet mot et bestemt hårproblem, så vel som, hvis det ser ut til å være nødvendig, si at spesielle behandlinger gjennomføres på legekontoret.

Første besøk hos en trikolog

Den første avtalen med en trikolog kan vare litt lenger enn de andre. Spesialisten gjennomfører en såkalt trikolog -diagnose, som er en slags 'bakgrunnsundersøkelse' av håret. Deretter fyller trikologen ut et skjema og oppretter et pasientdiagram (et medisinsk diagram). Takket være dette dokumentet vil det være mulig å overvåke fremdriften av en behandling.

For å gjøre undersøkelsen pålitelig, må du være godt forberedt til timen. Du bør unngå å vaske håret minst ett døgn før timen, for å hjelpe spesialisten til å vurdere hvordan dine talgkjertler fungerer og hva graden av keratinisering er. Dessuten bør du unngå å påføre produkter (hårspray, mousser, geler osv.). Sist, men ikke minst, bør du ikke farge håret før du besøker en trikolog. Imidlertid, hvis du virkelig har lyst til å farge håret ditt, kan du gjøre det, men senest noen uker før den planlagte avtalen.

Hvilke spørsmål kan en trikolog spørre deg om?

Vedkommende vil spørre deg hva grunnen til besøket ditt er, med andre ord, hva som er plagene dine. Spesialisten vil også be deg om å oppsummere symptomene du har lagt merke til. De andre spørsmålene kan være:

  • Spørsmål om arvelige sykdommer
  • Spørsmål om sykehistorie og medisiner
  • Spørsmål om hårpleierutinen din (vasking, produkter, måte å tørke hår, styling, farging)
  • Spisevaner og dietter du følger eller pleide å følge
  • Spørsmål angående din emosjonelle og psykiske tilstand (f.eks. om du har blitt stresset eller bekymret i det siste, og søvnkvaliteten din)
  • Spørsmål angående prevensjon og annet knyttet til kroppens hormoner

Laboratorietester å ta før time hos en trikolog

Det beste er å komme til en trikolog utstyrt med laboratorietestresultater som ikke bare hjelper spesialisten til å gi nøyaktig diagnose, men også betydelig hjelpe prosessen med bedring. Det er høyst sannsynlig at ved første besøk vil en trikolog be deg om å ta et sett med laboratorietester for å se på dem ved neste besøk. Likevel anbefales det å gjøre dem på forhånd, så det er mulig å gi pasienten riktig diagnose og starte behandlingen tidligere.

Tester en pasient som besøker en trikolog bør ha med seg:

  • Generelle laboratorietester: Komplett blodprøve, vitamin B12 og ferritin (ansvarlig for lagring av jern), jernnivåer, kobber og sink, samt elektrolytter (magnesium, natrium, kalium, kalsium)
  • Hormoner (LH, FSH, østrogen, androsteron, progesteron, ubundet testosteron, prolaktin, kortisol)
  • Skjoldbruskkjertel (TSH, FT3, FT4, Antithyroidea – en spesialist kan da enten utelukke eller gjenkjenne Hashimotos sykdom)

Du kan bli spurt om å teste hormonnivåer (inkludert thyroidea) i løpet av behandlingen din.

Hvordan ser en behandling ut?

Den grunnleggende og mest avgjørende undersøkelsen er trikoskopi, som er en bildeundersøkelse som krever mikroskop. Takket være dette verktøyet, er en trikolog i stand til å undersøke hodebunnens tilstand og hårsekker, og omgivende blodkar. Ved å inneha denne informasjonen, kan man sette en diagnose, finne utvalgte typer behandlinger samt legemidler som vil bidra til å få bukt med problemet.

En mer detaljert undersøkelse (hvis det er behov for dette) er bruk av en spesiell slags digital håranalysator som er synkronisert med et dataprogram. Det gjør det mulig å utføre en meget detaljert analyse angående hodebunn og hårtilstand - inkludert dens ytre lag, så vel som dens indre strukturer. Man kan også undersøke hårsekkene, for eksempel angi tykkelse og tilstand. Verktøyet kan også telle hår og se hvilket stadium et bestemt hår er på for øyeblikket. Dessuten gir den en prosent på antall hår i vekstadium og kan sammenlikne med antall hår som er i hvilestadium og døende.

Trikolog – er det verdt å dra til en spesialist?

En trikolog arbeider med svært alvorlige problemer som påvirker hår og hodebunn, og når du først er klar over at du ikke er i stand til å behandle dine plager selv, kan en time hos spesialist se ut til å være løsningen. Det er også viktig å tenke på at graden en trikolog ville kunne hjelpe, avhenger av hvor mye detaljerte svar man gir spesialisten ved første avtale.

Mange plager forbundet med hår og hodebunn kan kureres hjemme dersom man velger passende, delikate og naturlige produkter å behandle hår med. Ofte er hårolje enormt nyttig. Likevel er det en god idé å dra til en trikolog for å sjekke porøsiteten i hår og tilstanden i hodebunnen profesjonelt. Takket være dette kan vi intensivere effekten av naturlige oljer og hårvask.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring