Hårets anatomi. Del 1: Den indre, subkutane hårstrukturen

Hårets anatomi. Del 1: Den indre, subkutane hårstrukturen

580 cm² - det virker som et lite område, men det er faktisk størrelsen på menneskets hodebunn. Hårsekkene som hodebunnen huser, er perfekte små «hårfabrikker». Man kan si at hodet har mye å gjøre, og det å ha vakkert og sunt hår er noe mange tenker på. Derfor er det verdt å lære at hemmeligheten til hårets velvære ligger i hårsekken. Kunnskap om hårets struktur er alfa og omega når det kommer til å ta vare på håret bevisst …og effektivt.

Hvordan er hårets indre, subkutane struktur oppbygd? Hva skjer egentlig i hodebunnen vår? Hvordan kan vi pleie det som ikke kan ses av det blotte øyet, men som fortsatt er viktig for sunt og vakkert hår?

HÅRETS INDRE STRUKTUR – DERMIS OG HÅRRØTTER

Dermis er et stort (tykt) hudområde som ligger rett under epidermis. Dette er hvor hoveddelen av håret ligger, den aktive delen som kan bli sammenliknet med et hovedkvarter. Det er nemlig her alle nøkkelavgjørelsene angående hårvekst, tilstand og utseende blir tatt.

Hårsekker ligger i dermis. Det er her celledeling skjer. Med andre ord er dette hjertet, hvor det avgjøres hvordan resten av hårstrået skal se ut.

HÅRSEKK – er hvor håret blir laget. Inni kobles alle epitellag sammen for å lage en type celle som kan enten være lys farget (blond) eller mørkere (fra rød til svart). Hårstrået gror ut fra hårsekken.

Hårsekker «lever» fredelig og komfortabelt inne i en hår-follikkel, og dens indre del er dekt av et ytre og indre lag. Kapillærene i huden har utløp i hårets papiller. Det er her alle essensielle substanser fra kroppen når hårets matrix. Uten denne næringen ville ikke god hårvekst og celledeling vært mulig. Hårpapillen huser nervefibre som sikrer transporten av næring til hårsekken, og med andre ord er hårpapillen viktig for at små elementer får hjulpet håret å gro sterkt. 

HÅRSKJEDE - Dette er delen av håret hvor hårsekken befinner seg. Hårskjeden er tilknyttet dermis via en muskel kalt erector pilorum. Talgkjertlers oppgave er å fuktiggjøre og beskytte hele hårstrået. Hårskjeden er en svært viktig del av håret fordi den anses å være et slags «handlingssenter» hvor hårceller diversifiseres. For å si det enda tydeligere, hårskjeden er habitatet til aktive og konstant multipliserende celler. Jo bedre næring håret får, jo mer intensivt (og korrekt) vil celledelingen være, og cellene kan deles hver 23. time. Dette er ganske så hurtig for en organisme. Konsekvensene av denne prosessen er at keratinfibre kan lage cortex, marg og kurtikula. Laget med kurtikula påvirker utseende og tilstanden til håret. Det er også verdt å vite at hårskjeden er omgitt av tynnere lag:

  • indre rotskjede – tre lag med epitelvev; bare ett av lagene undergår keratiniseringsprosess.
  • ytre rotskjede – veggen av hårfollikkelen; det er her erector pilorum muskelen kommer inn.

HÅRETS MATRIX - Er den subkutane delen av håret som er en del av bestanddelen i hårskjeden, og enda mer presist, en bestanddel av hårsekken. Kort sagt består hårets matrix av vevsceller og melanocytter som får nytt, sunt hår til å «spire». Videre er hårets matrix ansett som den viktigste delen av hårroten. Den befinner seg også rett under hårets papiller, som fôrer hele håret og hårsekken. Arbeidet cellene i matrix gjør, påvirker hele prosessen med hårets vekst.  

HÅRPAPILLE - Er en del av bunnen av hårsekken/hårbulbus. Overflaten på papillen inneholder celler som er avgjørende for hårets utvikling. De suppleres med oksygen og næring gjennom kapillærene som er lokalisert i nærheten. 

HÅRETS STAMCELLER - Er hårets forfedre. Takket være dem blir nye hårproduserende celler laget (keratinocytter). For at stamcelledelingen skal skje raskere, er det nødvendig med tilstrekkelig mengde næring og oksygenmolekyler. Med andre ord er en av de viktigste aspektene som gir lange, tykke og sterke hårstrå – næring til matrix. Dette er viktig ikke bare for at hår skal gro, men for at det skal gro sterkt og vakkert. For å få dette til å skje, må stamceller bli gitt riktig mengde næringsgivende substanser, som velbalanserte vitaminer for håret.

En annen «bro» mellom hårsekken og kroppen vår kalles adnexa. Disse inkluderer den ovennevnte erector pilorum muskelen og talgkjertler.

  • Erector pilorum muskelen – er en muskel som holder hår. Funksjonen til muskelen er ikke bare å holde håret inne i hårfollikkelen, men også få håret til å reise seg. Det er altså denne muskelen som bidrar til å gi oss «gåsehud».
  • Talgkjertler – slik som navnet tilsier, er kjertelen ansvarlig for å produsere talg. Talg bidrar til å beskytte håret mot slitasje og skade. Talg er også i stand til å flate ut hårets kurtikula og gjøre det glattere. Et viktig aspekt er at talgproduksjonen må være balansert. Det må verken være for mye eller for lite.

Ved å ha kunnskap om hårets struktur, jobben til hårsekken og hårets kjertler, og hvordan hår lages, ser man at grunnlaget for god hårpleie er konstant stimulering og næring til hårsekkene uten å neglisjere hårbunnen som håret gror ut fra. Med andre ord må man i søken etter sunt og sterkt hår, vie oppmerksomhet til hårets indre strukturer. Heldigvis har vi ganske stor innvirkning på tilstanden til håret vårt, og vi kan gjøre mye for å ta godt vare på det.

Det er innsiden som teller, så hvordan kan vi ta vare på, og forsterke hårsekkene?

  • Tilskudd: mat for håret – nøye utvalgte og balanserte vitaminer er avgjørende for god hårpleie. Hår må ikke bare pleies og støttes fra utsiden, men også fra innsiden. Dette betyr at hår må få vitaminer og næring som går inn i hårets papille gjennom kapillærer, for å styrke prosessen med celledeling og som gjør at håret kan gro sterkt og vakkert.
  • Bedre blodsirkulasjonen i hodebunnen – økt blodsirkulasjon i subkutant vev fungerer som en hår-detox. Det bidrar til å fjerne unødvendige og mulig farlige stoffer. Videre er hodebunnsmassasje en perfekt måte å stimulere celler og blodårer fra utsiden. Hodebunnsmassasje fører til at hårsekkene jobber mer effektivt, styrker dem, gir oksygen til huden og letter arbeidet ved alle prosessene som foregår i matrix.
  • Hårolje – behandling med hårolje er en av de beste, naturlige hår behandlingene som kan gjøres og påføres hodebunnen. Molekylene i oljene penetrerer huden ned til hårsekkene og gir de intensiv næring. Samtidig vil hårsekkene bli stimulert og styrket til å forhindre og forebygge hårtap. Naturlige oljer er en kilde til syrer, vitaminer, plantesteroler og flavonoider. De anses å være den mest perfekte balsam naturen har noensinne laget. Hvis man oljer håret regelmessig, er behandlingen sterk nok til å forbedre håret helt fra roten og dens struktur, samt akselerere celledelingen.

For å få håret til å vokse sterkt og imponere folk rundt, er det verdt å se på hårpleie fra et annet perspektiv, og begynne å styrke håret helt fra røttene. Behandlinger som fokuserer på hodebunnen og hårsekkene er noen av de beste vi kan pleie håret med.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring