365 dager med hårliv. Hårpleie og årets sesonger

365 dager med hårliv. Hårpleie og årets sesonger

Hårets helse avhenger ikke bare av maten du spiser, produktene du kjøper og livsstilen du lever. Hårets utseende og helse påvirkes også av… årstidene. Værforholdene er en viktig faktor som du må ta hensyn til når du skal velge riktig hårpleie.

Hver sesong kan ha en negativ innvirkning på hårets tilstand. Kan du holde katastrofen unna? Hvordan kan du forberede håret på årstidsskiftninger og redde det fra frost, tørr luft fra varmeovner, sommerens hetebølger og sesongbetont håravfall? Hvorfor ikke ta en titt på ett år av hårets liv og lære deg reglene for hver årstid?

Sommerlig hårpleie

Sommeren er en herlig årstid som får oss til å tenke på varme, hvile, sol og energi. Bare synd at håret vårt ikke liker det så godt. Den varme sommeren er en av de minst hårvennlige årstidene.

Hva skader håret ditt om sommeren?

Om sommeren ødelegger den mest skadelige duetten håret - sola og vann. Hvis du planlegger å dra til sjøen, må du huske at sollyset er mest ødeleggende for vått hår etter at du har badet i sjøen. Vann fungerer som linser - det samler de skadelige solstrålene som ødelegger hårets struktur ganske raskt. Det er ikke slutten på den ødeleggende effekt sollys har: Sammen med saltet i vannet svekker det hårets lipidbelegg, som mister sin beskyttelse og blir mer utsatt for skader. Høye temperaturer frarøver hårstråene vann, noe som fører til at håret blir raskere tørt enn ellers i året.

Hvordan ta vare på håret ditt om sommeren?

Hva kan du gjøre for å nyte ferien og unngå skader på håret?

  • Etter at du har vært på stranden, skyll håret grundig for å bli kvitt saltvann, velg en mild sjampo som etterlater håret fuktig og lettet.
  • Etter du har vasket håret bør du alltid bruke en god balsam, og to ganger i uken bør du bruke en reparerende og fuktighetsgivende maske - en perfekt maske er rik på naturlige planteekstrakter, f.eks. kaviar, aloe og honning.
  • Benytt deg av fordelene med naturlige oljer: minst én gang i uken bør du gjøre en håroljekur: påfør en god blanding av oljer i håret og hodebunnen, la den virke i minst 30 minutter, vask håret grundig og bruk en naturlig balsam.
  • I løpet av dagen kan du gni litt av en utvalgt olje inn i hårtuppene og la den virke - den beskytter mot skadelig UV-stråling.
  • Til den siste skyllingen: Bruk urteinfusjoner av f.eks. kjerringrokk, brennesle og kamille.
  • Om sommeren bør du droppe hårfønere og rettetang - det er en ekstra dose varme; la håret tørke naturlig - det tar ikke lang tid på varme dager.
  • Beskytt frisyren din også utenfra: hatter og skjerf skåner både hår og hodebunn - på denne måten unngår du farlig solbrenthet i hodebunnen.

Høstens hårpleie

Når høsten kommer, får håret ditt et øyeblikk av lettelse og prøver å komme tilbake til normalen etter den stekende varme og hårfiendtlige sommeren. Er hårstråene dine bra nok?

Hva skader håret ditt om høsten?

Solskadet og tørt hår og tørr hodebunn prøver å gjenopprette hydrolipidbalansen og begynner å produsere for mye talg for å gjenopprette den. Det er derfor så mange kvinner klager over fete hårrøtter og tørre tupper. Du må huske at håret begynner å falle av for mye - det er en fase med drastiske vær- og hormonforandringer. Østrogennivået synker (det er høyest om sommeren og våren), mens det produseres mer testosteron. Hormonstimuleringen er over, og håret - som har vært i vekstfasen så langt - avslutter sin livssyklus.

Hvordan ta vare på håret ditt om høsten?

Hva er det beste middelet mot sesongmessig hårtap? Hvordan gjenopprette balansen i hodebunnen?

  • Hårtap om høsten er ikke noe å bekymre seg for - det er helt normalt at håret gjennomgår noen forandringer. Bare la krisen komme og gå, og husk at du kan miste minst 100 hårstrå om dagen i løpet av denne regntiden!
  • Du bør likevel sørge for å spise riktig for å unngå at håret blir tynnere. Hvis du beriker kosten med umettede fettsyrer, vil det styrke frisyren din litt før den harde vinteren. Husk vitaminer og spis mer proteiner (hovedingrediensen i håret).
  • Om høsten er det en god idé å våge seg på en skånsom klipping - på denne måten får frisyren et volumløft og du blir kvitt veldig tørre tupper.
  • Fuktighet i håret er et must: Du trenger ikke like sterke fuktighetskremer som om sommeren, men du må likevel sørge for at håret er gjennomfuktet hele tiden. Ellers begynner hårstråene å produsere for mye talg i selvforsvar.
  • For å balansere prosessene som foregår i hodebunnen, bør du velge håroljer som inneholder squalane - en ingrediens i menneskets talg. Squalane balanserer talgproduksjonen: Det reduserer talgproduksjonen når huden er for fet, eller intensiverer den når hodebunnen er svært tørr.
  • Urter og urteinfusjoner er alltid velkomne. Om høsten kan du velge brennesle, som inneholder mye vitaminer og mineraler og samtidig forebygger fet hodebunn. Bortsett fra å skylle håret med urteinfusjoner, kan du bruke dem som hodebunnsbehandlinger - masser dem forsiktig inn i huden.
  • Høstens hårtap kan reduseres hvis du behandler håret skånsomt: ikke tørk det med håndkle, ikke dra i det når du børster det, og ikke skyll det i varmt vann fordi det svekker hårrøttene.

Hårpleie om vinteren

Vinteren er langt fra omsorgsfull og kjærlig. Den er vakker, men tøff mot frisyrene våre.

Hva skader håret ditt om vinteren?

For det meste frost og lave temperaturer. Om vinteren får ikke håret ditt et øyeblikks avlastning - du går fra kald luft til oppvarmede rom: tørr luft er like skadelig for håret som frost. For å gjøre vondt verre, er en plutselig temperaturendring (fra kulden til varme rom og omvendt) som et termisk sjokk for håret: Blodårene krymper og hårsekkene mister vitalitet. Å bruke lue kan forstyrre blodstrømmen i hodebunnen, men å ta den av er også en dårlig idé - en enkel måte å skade hårsekkene og miste masse hår. En vanlig vinterfeil er at man bruker for mange stylingprodukter for at håret til å se flott ut etter man tar av lua. Dette fører til at talgkjertlene blir tilstoppet og forstyrret.

Hvordan ta vare på håret ditt om vinteren?

Hvordan kan du beskytte håret ditt mot vinter, frost og tørr luft fra varmeovner?

  • Gi kroppen innvendig fuktighet - prøv å drikke opptil to liter vann daglig. På denne måten forebygger du tørrhet i håret og hindrer stort hårtap.
  • Husk vitaminer - blodkarene trekker seg sammen på grunn av kulde, så de tilfører lite næringsstoffer. I tillegg til et kosthold som er rikt på frukt og grønnsaker, bruk hårmasker og balsam med vitaminer regelmessig. For å tilføre dem direkte til hodebunnen kan du kjøpe en hårolje som inneholder mye vitaminer, f.eks. kokosnøttolje eller avokadoolje, og påfør det i håret og hodebunnen minst én gang i uken.
  • Naturlige oljer skaper en naturlig barriere i håret som beskytter mot skadelige ytre påvirkninger og hindrer giftstoffer i å trenge inn under skjellaget. Prøv å gni inn litt olje fra mellomlangt hår hver dag.
  • Når du kjøper vinterlue, må du passe på at den ikke sitter for stramt, slik at hodebunnen får god sirkulasjon. På denne måten unngår du flass og fett hår.
  • Velg en mild sjampo med normaliserende eller fuktighetsgivende egenskaper. En barnesjampo er et perfekt valg. Den lindrer irritasjon i hodebunnen og renser huden på en skånsom måte.
  • Håret har en tendens til å bli statisk om vinteren. For å unngå det må du velge produkter som er tilsatt flytende silke. Verdt å vite: syntetiske materialer utløser statisk elektrisitet i håret i større grad enn ull- og bomullsluer.
  • Kutt ned på stylingprodukter - de har komedogene egenskaper og tetter til talgkjertlene. Hvis du ikke kan klare deg uten, bør du velge naturlige og milde stylingkremer og sprayer.
  • Pass deg for overbelastende hårmasker: De kan tynge hårstråene dine ytterligere. Velg i stedet milde, pleiende og fuktighetsgivende produkter.

Vårens hårpleie

Om våren er vi ikke like utsatt for håravfall som om høsten, men likevel er dette et problem som rammer mange. Håret er svakt etter vinteren og venter på en stor dose vitaminer og mineraler. Får det ikke det… lander hårstråene på gulvet. Husk at livet til mange hårstrå tar slutt om våren - det er normalt at det er mer hår på børsten din.

Hva skader håret ditt om våren?

Om våren får håret en sjanse til å finne tilbake til balansen når det gjelder hårpleierutiner, utseende og talgproduksjon. Hodebunnen er renere siden talgproduksjonen er redusert. På den annen side er det mange som opplever at håret er skadet og at hårsekkene er tilstoppet av en opphopning av kosmetikk, talg og støv – det er ikke mulig for næringsstoffene å komme gjennom slike hindringer. Våren kan være like regnfull og skiftende som høsten, så du trenger litt beskyttelse - i alle fall en paraply. Sesongbetinget (vårlig) håravfall er et ganske vanlig fenomen. Det henger sammen med sesong- og klimaendringer og kan vare i opptil to måneder.

Hvordan ta vare på håret ditt om våren?

Hvordan reparere håret etter en hard vinter og ta vare på frisyren din under sesongens (vårens) hårtap?

  • For å sjekke hårets tilstand etter vinteren kan du gjøre en hårporøsitetstest - på denne måten finner du ut om det er verre og om porøsiteten er høyere. Da blir det lettere for deg å finne riktig hårpleie.
  • Hårets tilstand kan også fastslås ved å observere hvordan håret oppfører seg uten balsamen du vanligvis bruker. Hvis det raskt blir fett, betyr det at hodebunnen trenger rensing - bruk en hodebunnsskrubb eller en grønn leiremaske.
  • Tørt og matt hår har godt av å få mer olje - naturlige oljer kan påføres hår og hodebunn annenhver eller tredjehver dag.
  • For å få tilbake en sunn hodebunn: velg naturlige sjampoer uten komedogene silikoner og parabener.
  • Hvis håret ditt er svakt om våren, må du huske å behandle det på en skånsom måte: Velg en bredtannet kam (f.eks. en kam av neemtre er et godt valg). Du må ikke rive eller dra i håret. Når du styler håret må du ikke tupere eller lage stramme frisyrer, for å unngå å svekke hårrøttene.
  • Når du føner håret, bør du velge en kjølig luftstrøm - det er hårvennlig og holder på vannet.
  • Det er en god idé å gi håret næring innenfra. Vårens grønnsaker er rike på vitaminer, næringsstoffer (A, B1, B2, PP, E) og svovel som er viktig for håret.

For at håret skal holde seg vakkert hele året, må du fortsette å ta vare på det. Hemmeligheten ligger i å tilpasse pleien etter årstid, hårtype og porøsitet.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Jojobaolje
Arganolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring