La håret ditt snakke, del 4. Hårpleie for fargebehandlet og bleket hår

La håret ditt snakke, del 4. Hårpleie for fargebehandlet og bleket hår

Farget hår kan se penere og mer velpleid ut, men i realiteten krever det spesiell pleie og bli behandlet forsiktig. Hvordan pleie fargebehandlet og bleket hår? Sjekk hva håret ditt virkelig prøver å fortelle deg.

Uansett hvilken måte håret blir farget på, vil den miste sin naturlige livlighet. Kjemikalier fra hårfarge endrer hårets struktur og kan føre til svært vanlige problemer som matthet og tørrhet. Du burde vite hvordan hårfarge påvirker håret ditt og hvordan en hårpleierutine for slikt hår bør se ut.

KARAKTERISTIKK VED FARGET HÅR

Sjelden innser vi hvor skadelig farge er for håret. Hvis det er en farge som kler deg, kan den forsterke kvinnens utseende. Dessverre vil denne effekten være kortvarig dersom man ikke tar godt vare på håret etter farging. En høy pris for en kortvarig glede.

De vanligste problemene for fargebehandlet hår:

 • Vanskelig å opprettholde riktig fuktighet
 • Håret er matt og tverr på grunn av endringen av hårets struktur.
 • Hårstrået splitter lett
 • Den naturlige fargen mister sin intensitet når fargen vaskes ut.
 • Hårsekkene er svekket, så tynning av håret er vanlig.

Vil det å farge håret skade det?

Å farge håret innebærer å bruke kjemikalier som vil påvirke tilstanden og utseendet til hårstråene, uansett metode. Når man farger håret vil strukturen endres, og hårstråene bli skadet uten tilstrekkelig næring, beskyttelse og fukt. Hårets porøsitet er betydelig også, men det kan du lese om i andre artikler. En kjapp påminnelse – hår er beskyttet av et skjold av kurtikule lag som åpnes og lukkes.

Første del av behandlingen innebærer å åpne lagene med kjemikalier slik at fargen lett trekker inn i hårets marg. I siste del vil lagene lukkes, og håret beskyttet med en spesiell balsam. Men, denne prosessen gir slitasje på lagene og derfor vil hårets naturlige beskyttelse svekkes. Bleking er enda mer skadelig; etter å ha åpnet lagene i hårstrået, er hårets naturlige pigment fjernet grunnet oksideringsprosessen.

En annen must-know fakta: sterke ingredienser i hårfarge kan gi allergier og irritasjon av hodebunnen, og igjen svekke hårsekker og follikler. Dette betyr tynning, forstyrret hårvekst osv. Åpenbart vil graden av skade være avhengig av kvaliteten på fargen, hvor ofte man farger håret og hvordan man pleier håret etterpå. Konklusjon? Ja, feil måte å farge håret på vil gi skade.

HÅRPLEIERUTINE FOR FARGET OG BLEKET HÅR

Den riktige pleierutinen etter og under farging kan hjelpe deg å minimere slitasjen. Det er mulig fordi vi vet mer om hårets behov, og det er et stort utvalg næringsrike produkter. Olaplex-behandlingen blir mer og mer populær blant kvinner; den kombinerer farging med rekonstruksjon av den skadde hårstrukturen, samt styrking. Det er en fantastisk løsning, men pleie for håret ETTER farging har mye å si også. Hvordan gjøre det?

Vask av hår etter farging

Hvordan vaske farget hår? Og når er det best å gjøre det? Profesjonelle anbefaler at første vasking gjøres 24 timer etter behandlingen, tidligst. Det er viktig å huske om du ønsker å bevare den intense fargen lenger. Hvis du vasker håret rett etter du har farget det, vil pigmentet kunne vaskes bort og falme. I tillegg bør du bruke kaldt vann på siste skylling hver gang du vasker håret. Den lave temperaturen vil lukke skjellene/lagene i håret og lar næringsstoffer og pigment bli værende inne i håret. Hver hårvask vil redusere fargens intensitet. Derfor bør du ikke gjøre det oftere enn annenhver dag. Men, hva om håret er fett? Redningen kan være tørrsjampo som reduserer talgproduksjonen.

Produkter for farget hår

På tide å balsamere etter vasken. Mørkt og blondt farget hår trenger ulike produkter. På den andre siden må de ha én ting til felles: reparere håret, gi næring, fuktighet og beskytte (mot solen og andre skadelige faktorer) samtidig. Kosmetikkbransjen er full av produkter for farget eller bleket hår, og produkter som har som mål å bevare fargen.

Før du bestemmer deg for et produkt bør du være oppmerksom på noen få ting. Hva er det daglige favorittproduktet til fargebehandlet hår?

 1. Sjampo for fargebehandlet hår. En mild sjampo fri for detergenter er et godt valg for slikt hår. Dårlig tilstand og matthet er vanligvis resultatet av for hard vasking, som forstyrrer den naturlige lipid-balansen i hodebunnen. Proteinrike sjampoer er ikke et godt alternativ, heller. Proteiner går inn i hårets struktur for å reparere, men de kan «tvinge» fargen ut av det fargede håret.
 2. Balsam for fargebehandlet hår. Masker og balsam må brukes etter hver hårvask for å holde håret beskyttet, gi næring og fuktighet. Du burde bli venner med silikoner, som gir ekstra beskyttelse mot falming av fargen. Det er fantastisk hvis en balsam har solbeskyttelse i seg, og passer til hårfargen. Én gang i uken bør det fargede håret få en vitamin-boost, for eksempel i form av en intensiv maske eller behandling.
 3. Stylingprodukter for fargebehandlet hår. Teoretisk sett bør styling med varme (som rettetang, krølltang o.l.) redusert så mye som mulig, fordi de høye temperaturene gjør at fargen falmer raskt. Hvis man ikke klarer seg uten varme-styling, må man huske å bruke varmebeskyttelse på håret. Slike produkter gir det sensitive fargede håret en beskyttelse mot skadelig varme og gjør styling lettere. For en boost av glans kan du bruke en naturlig hårolje, eller en spray som gir glans.

Hvordan ta vare på farget hår med hjemmeprodukter?

 • Bruk noe mer enn solkrem for beskyttelse. For eksempel kan du bruke en hatt. UV-stråling lysner pigmentet.
 • Dropp varmebehandling (hårføner, krølltenger og rettetenger) fordi varme kan gi tap av farge.
 • Bruk en syremiks istedenfor vann. Bland vann med eddik og sitronsaft hvis håret ditt er lyst (sitron lysner). På denne måten kan du lukke lagene i hårstrået for å få glatthet.
 • Forbedre bleket hår ved å bruke kamille-te ved siste skylling (én del urter og to deler kokt vann).

Olje av farget og bleket hår

«Naturlig» er et nøkkelord når det kommer til pleie av farget og bleket hår. Naturlige håroljer viser seg å være redningen. Oljer for skadet og ekstremt tørt hår fungerer best for farget hår. Å inkludere dem i den daglige hårpleierutinen er en fantastisk idé! Nanoil for hår med høy porøsitet er en god løsning. Å olje farget hår regelmessig vil styrke, beholde fargen lenger og gir ekstra beskyttelse. Oljer har fordelen over andre hårpleieprodukter fordi de matcher de naturlige behovene til håret. Bortsett fra å beskytte mot solstråling og varme, gir de glans, mykhet og forebygger at lagene i hårstrået reiser seg. Derfor er hårolje den enkleste og mest effektive måten å beholde hårfarge og sunnhet.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Hårmaske med keratin
Lakserolje
Varmebeskyttende spray
Arganolje
Jojobaolje
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring