Sjampo. En uvanlig måte å snakke om et 'vanlig' produkt

Sjampo. En uvanlig måte å snakke om et 'vanlig' produkt

Et absolutt must når det kommer til hårpleie! Det er nok ingen som klarer seg uten en sjampo, spesielt de som vil ha vakkert (og rent) hår. Overraskende nok vet vi lite om produktet, og mangelen på kunnskap gjør at vi ofte velger upassende produkter som ikke går til hårtypen vår. Det er synd, fordi hårpleie og godt hår starter med en sjampo – dette er en av de mest brukte hårproduktene, så vi kan ikke inngå kompromisser på dette. Man må innse at å bruke en god sjampo er første steg mot sunt hår. Men, hvordan finne rett sjampo? Hvilke ingredienser i sjampoer bør unngås? Hva bør man fokusere på når man kjøper en sjampo, og hvordan matche det med hårtypen?

Ordet «sjampo» er likt på mange språk. Ordet stammer fra ordet «champo» på Hindu, som betyr hodebunnsmassasje. Sannheten er at det var over 100 år siden Hinduene kunne skryte av å ha et av de beste produktene for å vaske håret med. De hadde også pulver fra planten og nøttene Shikakai og Reetha, som de brukte for å holde håret friskt og balsamert. I dag er Shikakai ansett som et alternativ til kjemiske sjampoer. Når det kommer til massasje, er dette viktig for de som ønsker sterke og sunne hårsekker.

For tiden er det mange forskjellige versjoner av sjampo tilgjengelig, så du kan gå for den som vil fylle ditt hårs behov. Mange kosmetikkmerker tilbyr sjampoer for tynt, tykt, matt, blondt eller mørkt, fargebehandlet eller bleket, fett eller tørt, flassete hår … alle kan finne rett produkt!

Men, hemmeligheten til en god sjampo ligger ikke i dens hensikt, men heller i dens komposisjon og form den er produsert i. Den mest populære versjonen er en flytende sjampo, men det finnes flere.

  • Flytende sjampo – kjent for alle, og den mest populære typen sjampo. Det ble laget av merket Schwarzkopf og omtrent over natten utkonkurrerte sin forgjenger, pulversjampo. Flytende sjampo er mest laget av såpeløsninger - oppløst i vann. Disse er ansvarlige for å skumme. For å forhindre at håret blir dehydrert, er produktet beriket med bufferløsninger av syrer og balsamerende substanser som er ansvarlige for å gi håret glans og et sunt utseende (skiller mellom glans-givende og antistatiske produkter).
  • Tørrsjampo – de som anser tørrsjampo som «so last year», må vente og se. Tørrsjampo har vært kjent i århundrer og sannheten er at de første sjampoene hadde veldig «tørre» egenskaper. Den første tørrsjampoen som ikke krevde vann ved bruk, Minipoo, ble laget på 40-tallet og hadde Twiggy som frontfigur – en av datidens mest kjente britiske modeller, som var kjent for å starte trender. Produsenten reklamerte produktet som et alternativ til rengjøring og oppfrisking av håret, når det ikke var mulighet for å gjøre det på vanlig vis. Minipoo var også passende for barn, da det ikke sved i øynene. Sjampoen fra 40-tallet var laget av talkum, som skulle absorbere talg fra håret. Dagens tørrsjampoer er på sprayflasker, som gjør det enklere å fordele jevnt over håret. En god tørrsjampo har evnen til å friske opp og balsamere håret (med keratin, vitaminer og oljer) og inneholder ikke aliminiumsalter, silikoner eller parabener.
  • Micellar sjampo – dette er et ganske nytt produkt. Det var vanlig micellar rensekrem som inspirerte produsentene til å skape en micellar sjampo. Micellar sjampo inneholder, slik navnet tilsier, miceller – bittesmå molekyler som suger til seg giftstoffer og skitt, uten å forstyrre lipidstrukturen i hodebunnen og håret.
  • Rensende krem sjampo – i de fleste tilfeller er det et spesialisert, dermatologisk produkt som er passende for svært sensitiv hud. Krem sjampoer hører til gruppen produkter som er delikat og muliggjør heling av problematisk hodebunn med symptomer som atopisk dermatitt, psoriasis og kronisk flass. Videre, kan rensende krem sjampoer eliminere følelsen av kløende hodebunn, roe hud og pleie overdreven og ukontrollert avskalling av overhuden.
  • Krem sjampoer er også nyttige når det kommer til «No Poo» trenden, som innebærer å gå vekk fra alle kjemiske substanser i kosmetikk. Det er også verdt å nevne at krem sjampoer ikke inneholder natriumlaurylsulfat, silikoner, farger eller parabener. Denne typen sjampo etterlater også håret rent og renser hodebunn, og inneholder ikke skummende ingredienser. Sist men ikke minst, minner påføringsmåten om den med balsam.
  • No-rinse sjampo – først og fremst, når det gjelder påføring kan dette produktet sammenliknes en tørrsjampo. No-rinse sjampoer er gjerne i sprayflasker. Når det kommer til sammensetningen, inneholder de verken talkum eller pulver, de er rennende i tekstur og inneholder substanser fra grønnsaker. No-rinse sjampoer er også brukt i sykehus fordi de ikke irriterer eller trigger allergier. Det er også veldig lettvint å bruke. Alt som må gjøres er å spraye det i håret, massere det inn i hodebunnen og tørke med et håndkle. Denne typen produkt er ment å balsamere håret uten å forstyrre den naturlige lipidbarrieren.
  • Oljebasert sjampo – er en spesiell, lite kjent gruppe sjampoer. Den er laget fra naturlige oljer som for eksempel castor, soya, parafin og ulik voks (for eksempel bivoks). Slike sjampoer har ikke en skummende effekt. De er anbefalt for slitt og tørt hår, og må påføres som en naturlig hårolje (minner om behandling med hårolje). For å være tydelig – oljebasert sjampo må gnis inn i hodebunnen og hele lengden av håret, og skylles ut etter 30 minutter med varmt vann. Når prosedyren er ferdig, blir håret friskt og mykt. Det er viktig å nevne at oljebaser sjampo ikke bør bli brukt for ofte, da den fort kan overarbeide håret.
  • Sjampo med dobbelt formål – med andre ord er det en sjampo som kombinerer egenskapene til en vanlig sjampo og balsam. Ofte kalt 2-i-1 produkt. Denne typen sjampo var laget for å spare tid, og pleie håret i vask. Sjampo med dobbelt formål er lettvint å bruke, men de kan være litt kontroversielle. Først og fremst er de ikke passende til alle hårtyper, og jevnlig brukt kan veie håret ned og også irritere hodebunnen. På én side løfter den hårets kurtikule lag (typisk for sjampo), men på den andre vil den lukke lagene for å gjøre håret mykt (typisk for balsam). Med andre ord vil en slik sjampo kombinere to helt forskjellige effekter, og det er bedre å ikke bruke dem samtidig.
  • Alkalisk sjampo – dette er et spesielt og distinkt produkt. Først og fremst er det viktig å få frem at det ikke bør brukes konstant, siden denne sjampoens oppgave er å rense håret svært grundig, selv hårets indre strukturer. Alkalisk sjampo er ofte brukt av frisører før spesielle behandlinger for å pleie hårlokkene. For å gjøre det lettere for pleiende substanser å gå ned i hårstrået, må håret være renset ordentlig – og alkalisk sjampo er perfekt for dette fordi den også åpner lagene i hårets kurtikula. Ofte etter at man har dyprenset håret slik, krever det å bli pleiet med påfyll av produkter som fremmer lipider og syrer, og produkter som lukker lagene i håret. Alkalisk sjampo kan gjerne brukes i forbindelse med påføring av hårolje ettersom sjampoen vil åpne lagene i hårstrået!

Sjampoens sammensetning. Hva bør man være oppmerksom på?

Sjampoens ingredienser er noe man bør se på. Noen elementer i sammensetningen kan avgjøre om en sjampo er god, men hvilke bør man sky unna? Hvordan gjenkjenne om en sjampo er bra for håret, og det som er enda viktigere, er om det er trygt for hodebunnen?

Først og fremst må ikke sjampoen være komedogen for hodebunnen. Den bør ikke inneholde syntetiske substanser, ingredienser som kan virke irriterende eller petroleumderivater. Sjampoen bør være basert på naturlige og delikate substanser; uten parabener, silikoner, SLS og SLES, dehydrerende alkohol og ikke-flyktige silikoner.

Liste over ingredienser som kan gi negativ virkning på håret:

  • SLS og SLES – er ingredienser som er veldig irriterende og blokker porene i huden. I tillegg kan de gå inn i blodet og kan skade hårets beskyttende lag, som gir økt sprøhet i håret.
  • Metyl, Etylpropyl, butylparabener – eller generelt parabener som kan skape inflammasjon i huden og gå inn i blodet.
  • Propylen glykol, PG Xylene glykol – er en gruppe glykoler som kan være giftig for menneskekroppen. Derfor må man se til at de ikke kommer seg inn i kroppen i store mengder.
  • Mineralolje, petrolatum, parafinolje – er substanser av petroleum som, når påført huden, vil svekke dens naturlige barriere og oppfordre til bakterievekst.
  • Ftalater – er farlige, spesielt for gravide kvinner og de som ammer. Ftalater går inn i morsmelken og kan også gå inn i morkaken. Man tror at de kan skade celler betraktelig.
  • Alkoholer – dehydrerer hår og hodebunn, men ikke alle er skadelige. De mest farlige er kortkjedede alkoholer. For eksempel denat, benzyl, isopropyl og etanol.

Vakkert hår er symbolet på femininitet og unektelig glansen til enhver kvinne. Derfor er det verdt å vie oppmerksomhet til hva vi bruker på håret, samt hvilken sjampo vi legger i handlekurven. Skjønnhet og sunt hår begynner allerede med vask og rens av håret. Derfor er det så viktig å investere i en sjampo av høy kvalitet som vil intensivere balsam og fjerne olje etter behandling med hårolje.

Del gjerne din mening om artikkelen med oss.


Kommentarer: #0


Legg til kommentar. Den publiseres så fort den er godkjent av moderator.
Lakserolje
Hårmaske med keratin
Arganolje
Jojobaolje
Varmebeskyttende spray
Personvernerklæring

Nettsiden vår benytter informasjonskapsler (også kalt «cookies» på Engelsk) og tredjepartscookies for å bruke eksterne verktøy. I tilfelle brukeren ikke samtykker vil kun nødvendige informasjonskapsler benyttes. Du kan endre innstillingene i nettleseren din når som helst. Samtykker du til bruk av alle informasjonskapsler?

Personvernerklæring